Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистратите си вдигнаха заплатите

Подозрителното затишие около възнагражденията в съдебната система, което настъпи след скандала с бонусите, които финансовият министър Симеон Дянков отказа преди Коледа, приключи тази седмица с изтекла в медиите информация за поредния пир по време на криза. В крайна сметка прословутият преходен остатък от близо 28 млн. лв. е разпределен изцяло за увеличение на заплатите на магистратите - това е решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), прието на заседанието му на 25 февруари. Разглеждането на въпроса е сбутано далеч назад в дневния ред между куп кадрови въпроси.
В протокола от заседанието е записано следното: В изпълнение на решение №7 на Министерския съвет от 7 януари 2010 г. за погасяване на начислени, но неизплатени задължения от 2009 г. за сметка на наличности по сметки от предходни години по бюджета на съдебната власт, утвърждава промени по бюджета на съдебната власт, както следва: Увеличава разходите общо с 27 436 367 лева. По-надолу е уточнено, че парите отиват до последната стотинка за заплати и възнаграждение на персонала. Утвърждава се и актуализиран класификатор на длъжностите за съдебни служители в администрацията на органите на съдебната власт, който влиза в сила от 1 април. Предложението е внесъл председателят на комисията по бюджет и финанси Иван Колев, заседанието е председателствала правосъдният министър Маргарита Попова. Според протокола никой от членовете на ВСС не е гласувал против.
Тъй като приложението към това решение не е публикувано на сайта на ВСС, в медиите се появиха изчисления на новите възнаграждения. Според тях заплатите в съдебната система ще скочат средно с 5-10 процента. Най-ниската нараства от 1314 на 1466 лева. Прелюбопитна е и версията за пътя, по който се е стигнало до увеличението на възнагражденията. Според членове на съвета младши магистрати са заплашили, че ще съдят кадровия орган, защото не изпълнява разпоредбите в Закона за съдебната власт за актуализацията на заплатите им. Началниците във ВСС уж решили първоначално да увеличат само възнагражденията на недоволните. Но пък се оказало, че те стават по-високи от тези на магистратите на районно ниво. И от немайкъде се стигнало до соломоновското решение да се вдигнат всички заплати.
Съдебната власт успя да си издейства спрените от финансовия министър Дянков пари за коледни бонуси с въпросното решение на кабинета и те бяха прехвърлени в бюджета за 2010 г. - като преходен остатък от бюджета за 2009 година. Симеон Дянков се запъва до последно, но след като проведе срещи с премиера Бойко Борисов, с правосъдния министър Маргарита Попова и с магистрати, бе обявено, че средствата ще бъдат преведени. Финансовият министър се позоваваше на Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който бонусите за 2009 г. не могат да се платят през януари с пари от бюджета за 2010 година. После се оказа, че ако бъде издадено постановление на Министерския съвет, разпореждането на закона може да бъде заобиколено.
Решението остава спорно, но не беше оспорвано от представители на съдебната система по простата причина, че осигуряваше пари, които могат да бъдат раздадени тази година. Доколко мнението на Дянков е взето предвид, пролича от коментара му след решението на кабинета: Основната ми работа като министър на финансите е да пазя държавната хазна, което в сегашното състояние на дълбока икономическа криза предполага затягане на коланите от всички. При това затягане трябва да има справедливост и всеки да поеме някаква тежест, за да излезем възможно най-бързо от кризата. Но като член на правителството заставам зад това решение.
По неофициална информация изплащането на бонусите е наредено от премиера Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във