Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистратите си взеха белята с новите тоги

Старата 2009-а ще остане в историята на съдебната система като годината, в която нашите магистрати здраво ги стегна чепикът - да не изброяваме защо, как и къде. Тя ще остави спомен и като годината, в която прокурори, съдии и адвокати видяха и първите конкретни резултати от реформата в съдебната система - нагиздиха се с нови тоги. Разправиите около облеклото, с което ще тръгнат по пътя на промените, обаче не стихнаха, и ей ги, преминават и в следващата година.
Основната причина, поради която трябваше да бъдат подменени старите служебни облекла, бе неудобството, което те създаваха на съдиите и прокурорите. В писма до Висшия съдебен съвет (ВСС) магистратите масово настояваха работните им дрехи да бъдат сменени, новите да бъдат изработени от по-подходящи материали, които да не ги задушават както тогите, влезли на въоръжение още през 2002 година. Магистратската униформа тогава незнайно защо е била изработена от микрофибър - плътна материя, подходяща за катерене по Витоша през зимата, но човек се чувства убийствено в нея през горещите летни дни. Както стана ясно от оплакванията на юристите, при високите температури тя предизвиква изпотяване, запарване, обриви, дори припадъци, особено когато процесите са по-напрегнати.
Недоволство от този дискомфорт изразиха пред Висшия съдебен съвет и медици, сред които д-р Ели Йорданова, управител на службата по трудова медицина в Съдебната палата. Заради повсеместното брожение в края на януари тази година ВСС взе решение работещите в системата 2400 съдии и 1700 прокурори да бъдат изтипосани в нови тоги и така да се премахне и последната пречка пред реформирането на съдебната система.
Съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП) бе проведен търг. Изборът на производител на новите тоги събра на едно място представители на Съюза на съдиите, на Асоциацията на прокурорите, а също редови съдии и прокурори. Те дадоха своите становища, в резултат на което за изпълнител бе избрана фирма КАЛЕБО ЕООД - София, собственост на известната дизайнерка и внучка на Тодор Живков Жени Живкова. Журито хареса както модела, така и материята - по-лека и по-тънка от старите служебни дрехи, които създаваха здравословни проблеми. Имаше подхвърляния, че в новото си облекло юристите ще надминат по стил абитуриентите. Жените съдии, които преобладават в съдебната система, започнаха да потриват ръце, като разбраха, че ще се кипрят с V-образни деколтета, скрити дискретно зад красиви шалчета от вискоза в цвят екрю. Прокурорите пък щели се къпят в сатен, а и двата вида тоги - черни и бордо, ще са от вискоза и полиестер. Шиенето на тогите започна през април и в началото на есента те започнаха да влизат в употреба.
Но едва влезли в новите си одежди в началото на септември, магистратите отново се разбунтуваха срещу тях. Причината бе, че докато предишните тоги бяха прекалено плътни и ги караха да се потят и да припадат от жега, сегашните пък се оказаха тънки като нощници. Първи глас на недоволство надигнаха обвинителите от женски пол от морската столица Варна. На 6 септември те заплашиха с протест, който обаче така и не се състоя. Дамите прокурори се оплакаха, че униформите им, за които броили по 179 лв., са зле ушити, неудобни и се мачкали при всяко сядане. Освен това бастите на гърба, вместо да придават финес на фигурата, създавали илюзията за гърбица. Все едно че са шити в час по ръчен труд, а не в известната дизайнерска фирма, гневяха се варненските обвинители. На етикета пък пише, че не трябва да се перат нито на ръка, нито в машина. При това положение слугите на Темида трябвало да заделят от скромното си възнаграждение, давайки ги на химическо чистене. Освен това магистратите се оплакват, че не са имали възможност да мерят тогите - те дали размерите си, а облеклата им били доставени без опция за рекламация.
Прокурорка от Велико Търново поръчала за себе си тога съобразно ръста си, но шивачите не спазили размера и й пратили почти минижуп. Тя облякла дрехата само веднъж и след като се видяла в огледалото, все пак се върнала към старата си запарваща мантия. Масови бяха и оплакванията, че новите одежди са леко прозрачни и не могат да се носят само по бельо, какъвто навик бяха придобили някои магистрати заради изпотяването от старите тоги.
Недоволството ескалира. След края на съдебната ваканция срещу тогите възнегодуваха съдии и прокурори от София, Русе, Перник, Хасково. Те атакуваха с писма съсловните си организации, като отказаха да ползват новите работни облекла. Софийските окръжни прокурори пратиха писмо до асоциацията си, в което заявиха: Работното ни облекло е срам за институцията. Искаме да се вземат мерки, от които да е видно как е образувана цената от 177 лв. за облеклото, което е изработено от 2-3 м изцяло изкуствена и нискокачествена материя. Изработката е лоша, а моделът съперничи на облеклото на хигиенистка, жалваха се магистратите.
До ВСС бе изпратено и протестно писмо, подписано от шефа на Съюза на съдиите Стоил Сотиров, който бил между участвалите в подбора на новите униформи. Според текста му дрехите били полупрозрачни, нискокачествени и несъразмерни. Освен това парите за тях били удържани от заплатите на магистратите. Съдиите настояват униформите да са от естествена материя и да са на поне 15 см от земята, за да не се спъват в тях. На свой ред дизайнерката Жени Живкова заяви, че разбира от материи и че новите тоги са това, което магистратите са искали. Тя твърди, че са удобни и не се мачкат, ако се изгладят добре. Не такова обаче беше масовото настроение, изразено и в ИНТЕРНЕТ.
Срам, резил! Мачка се като вестник и не може да се изглади по никакъв начин!, Китайска ширпотреба! Шалчето става само да се обесиш!, са част от коментарите на юристите във форумите в ИНТЕРНЕТ.
Столични прокурори заплашиха, че смятат да ги натъпчат в кашони и да ги върнат на Висшия съдебен съвет (ВСС). Да ни върнат и парите, които ни удържаха, гневи се магистратът. Оказва се обаче, че близо 800 000 лв. са пръснати за новите работни облекла нахалост. Нека припомним, че магистратите са задължени да влизат в залите с тоги, иначе ги чакат наказания.
По ирония на съдбата обаче вълната от недоволство от новите тоги съвпадна по време с корупционния скандал с лобиста Красьо - черничкия човек с ланците. Може би затова Висшият съдебен съвет мълчи по въпроса за одеждите. Пък и какво да каже - нали имаше конкурс и всичко беше по правилата! Остава да видим как ще се развие скандалът през следващата година. Така или иначе обаче едно е ясно - трудно се угажда на магистратите... Нищо чудно да се окаже, че тогите са причина да се бавят решенията по делата.

Граничарски униформи по цени на Черути
Цените на граничарските униформи, по които вътрешното министерство ги купува от производителя са 1400 лв., а кубинките, производство на фабрика Здравоход - Габрово, струват 313 лв., твърдят запознати. Това обаче едва ли е от особено значение за униформените, тъй като те им се полагат по норматив, но каква ли е ползата за самото министерство? Може би затова се бавят парите за осигуряване на това доволство, както неотдавна заяви министър Цветанов. За сравнение - цените на мъжките костюми Черути могат да се намерят по на сметка в софийските молове. Там цените им са между 1250 и 1950 лева. Маркови обувки също могат да се намерят на цената на кубинките, но далеч по-здрави, отколкото са граничарските и полицейските кубинки, които се разлепват при жега и подметките им нерядко остават върху асфалта.
В началото на януари тази година ръководството на МВР в лицето на тогавашния вътрешен министър Михаил Миков посети текстилната фабрика Струма, където се шият зимните и бойните облекла на полицаите. Министърът се запозна с производствения цикъл и се увери в качеството на изработените униформи. В духа на кинопрегледите отпреди Десети ноември бе съобщено, че първите 300 бройки вече са готови и доставени на столичните полицаи, а до края на януари се очаквало на служителите да бъдат доставени още 3000 чифта. Цената на униформите възлиза на 190 лв. с включен в нея данък добавена стойност, обяви тогава Миков. Материалите са изключително качествени, те са негорими - факт, който бе илюстриран на място. Министър Миков обясни, че ръководството на МВР ще продължи да упражнява пряк контрол върху производствения процес и доставчиците, спечелили обществените поръчки за екипировката на полицаите, за да следи за качественото изпълнение на всички детайли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във