Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистратите в очакване на операция Зъбобол

Съдебната система очаква и операция Зъбобол. На тази мисъл навеждат последните (засега!) престрелки между нейни представители и изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Сигнал, че двамата са решили не само да не спират дотук и да заобикалят по всяко време т. нар. джентълменско споразумение за избягване на взаимни нападки, но и готвят нещо по-сериозно, даде в края на миналата седмица една звучна до болезненост метафора на Цветанов. В МВР има много тревожна класифицирана информация за съдебната система и ако бъде обявена, ще падат зъби, заяви вътрешният министър.
Тон за денталната поетика зададе ден по-рано председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, като каза, че ще стисне зъби за последен път пак в името на същото джентълменско споразумение с премиера. Борисов пък отвърна с многозначителното: Стискам зъби, но не затварям очи. Дали заради афект, или защото са решили да отправят последно предупреждение, Борисов и Цветанов вече не могат да спрат дотук и след А трябва да кажат и Б. По всичко личи, че решителният сблъсък предстои, въпреки уверенията и на Груев, а и на Борисов и Цветанов, че всеки полага усилия и може сам да си изчисти къщичката.
В понеделник (1 март) съдебната власт оповести как изглеждат нещата в нейната къщичка. От отчета на инспектората на Висшия съдебен съвет стана ясно, че през 2009 г. в него са постъпили 1949 сигнала - с 305 повече от предишната 2008 година. Инспекторите са внесли обаче едва 44 предложения за дисциплинарни наказания. От тях 35 визират съдии, шест - прокурори, и три - следователи. Три пъти повече са наказаните магистрати през миналата година, в сравнение с предишната. Това се дължало обаче на по-интензивната работа на органа, а не на повечето нарушения.
Фризираният отчет на съдебния инспекторат се оказа очаквано малката новина, ако такава изобщо беше произведена. Същественото каза заместник главният прокурор Валери Първанов. По неговите думи прокуратурата проверява 60 магистрати за корупция, образувани са 20 досъдебни производства, а по останалите 40 случая се водят преписки. Сред проверяваните за корупция магистрати нямало обаче шефове на прокуратури или съдилища, така че не ставало дума за Октопод-а в съдебната система. Случаите били индивидуални и ставало дума за неизпълнение на служебни задължения, заради предполагаем корупционен натиск. Първанов опита съвсем да неглижира нещата с уточнението, че доколкото му е известно, няма данни тези магистрати да имат връзка с организираната престъпност.
За да онагледи кой как разбира оправянето на своята къщичка, Първанов разказа случай за наблюдаващ прокурор, който се уговарял с обвиняемия, срещу когото повдига обвинение, да му направи ремонт в къщи. Това го има на СРС, приложено по дело, ако не докажем престъпление, аз нищо друго не мога да направя, посочи той. И допълни, че поради професионализма на магистратите невинаги информацията в СРС-тата може да бъде категорична. Заместникът на Борис Велчев призна, че в немалко случаи изтичала информация както от магистрати, така и от службите на МВР, които прилагат специални разузнавателни средства. В раздумките на подслушваните магистрати било пълно с изтънчени евфемизми като гаранционни карти и кошници с плодове, които са поръчали.
За да няма обидени, Първанов увери че трите гилдии - съдии, прокурори и следователи, са почти равностойно представени в газенето на закона. И констатира за пореден път, че възможностите на обвинението не са много големи. Според него с промените в НПК трябва да се регламентира използването на резултатите от СРС за образуване на дисциплинарни производства срещу магистрати, направени при предварителни проверки. Аз не разбирам каква е тази жестока съпротива да се използва тази информация. Има десет случаи, такива, които са минали през моите ръце. Виждам, че колегите не би трябвало да останат в системата. На мен ми се иска, ако не можем да кажем, че има директна корупция, да кажем, че връзките, които поддържа този магистрат, не отговарят на статута му. Какво искаме? Да имаме едно прозрачно правосъдие и гаранция, че магистратите решават всички казуси на базата на доказателства и на законите, че не се поддават на външно влияние, независимо какво е то - дали корупционно, дали е на база контакти с лица от организираната престъпност и други такива, или трябва да си затваряме очите и да казваме: Да, тук имаме съмнение, но ние сме безсилни да се справим с този порок, обясни Първанов.
В изказването му пролича осезаемо, че засилващият се натиск уморява и изнервя магистратите и те ще опитат да търсят примирие с изпълнителната власт. Заместник главният прокурор докара миролюбив тон с мнението, че не ставало дума за война между институциите, а за разменен призив всяка от тях да изпълнява стриктно законовите си задължения. По думите му служителите на МВР са около 60 хил., а магистратите към 5-6 хиляди. При равна заболеваемост би трябвало да има десет пъти повече корумпирани служители на МВР, отколкото в магистратурите. Ние, в магистратурата, също предприемаме стъпки да си изчистим къщичката, но възможностите на системата са различни, посочи Първанов. Ние сме в състояние сами да си изчистим къщичката и да дадем по-слънчеви стаи на останалите колеги, допълни го дружелюбно Лазар Груев.
Ден по-късно, във вторник (2 март), в помирителната акция се включи и градският прокурор на София Николай Кокинов: Аз вярвам в българския съд, ако си нямахме вяра, нямаше да има смисъл да работим, декларира Кокинов. По думите му в прокуратурата се опитват да запазят спокойствие на фона на непрекъснатите нападки. Кокинов увери на свой ред, че не става въпрос за съдебен Октопод, но се аргументира вече не с това, че случаите са изолирани, а с липсата на доказателства за участие на разследваните в организирана престъпна група. Във всяко стадо има мърша, това важи и за прокуратурата, и за съда. Ако получим някакви доказателства ще започнем да работим по тях, рапортува Кокинов. И на свой ред протегна ръка на кабинета и на МВР: Вярно е, че в спора се ражда истината, но не е хубаво да се прекалява със споровете. Цялата негативна енергия трябва да бъде използвана срещу общия враг, който е престъпността.
От последните реакции на представители на съдебната власт и на магистрати на високи длъжности личи ясен стремеж за помирение с изпълнителната власт, но Борисов и Цветанов просто не могат да си го позволят. Ако са намислили и готвят мощен удар върху Октопода в съдебната система, той едва ли ще закъснее. Не е изключено магистратите да опитат да го предотвратят с очакваната вече второ десетилетие, но така и несъстояла се чистка на корумпирани кадри. Но ако ще замазват картината, както направиха при скандала с Красьо Черния, къщичката им ще остане пълна със смет. Именно този скандал показа, че Октопод в съдебната система има, а пипалата му са многобройни и засега не са отрязани, а само свити за по-добри дни. Дали пък кабинетът Борисов няма да посегне направо към главата?

Facebook logo
Бъдете с нас и във