Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистратка шашка с промили

Продължава серията от шокиращи дамски постижения в алкохолната сфера. Миналата седмица българска шофьорка постигна световен рекорд с откритите в кръвта й 4.72 промила алкохол. Тази седмица се разбра, че тя не е сама на бойното поле. Към нея се присъедини и иначе крехката на вид заместник-председателка на районния съд в Пазарджик Майа Попова. Заявката си за рекорд тя е направила още на 28 април тази година. Случаят обаче нашумя едва сега, след като стана стана ясно, че в кръвта на съдия Попова е имало над 3 промила алкохол.
На 28 април Попова изгубила контрол над форд-а си и се забила в автомобил Мицубиши, паркиран в района на пожарната в Пазарджик. Тогава полицията колегиално покри подробностите за инцидента, заявявайки, че й е прилошало. След сблъсъка магистратката бе настанена в местната болница.
Какви са нараняванията й все още не е известно. Съдия Попова официално се води в отпуск по болест, изключила е телефона си. Пазарджишката магистратура пази случая в пълна тайна, за отговор на всички въпроси отпращат към Софийската градска прокуратура (СГП).
Притисната от засиления интерес към пътнотранспортния инцидент, в четвъртък (12 май) говорителката на СГП Маргарита Немска обяви, че съдържанието на алкохол, открито в кръвта на Майа Попова, е много над 1.2 промила, може би около три и над три промила. Немска цитира данни по следствено дело, които са изпратени в СГП от полицейските органи в Пазарджик. Все още по делото не е приложена химическа експертиза. След като тя стане готова, тези данни ще бъдат прецизирани. Наблюдаващият прокурор по случая ще прецени дали има достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато обвинение срещу магистрата, обясни Немска. Тя уточни, че дисциплинарните мерки - като например искане за отстраняване от длъжност, се правели след повдигане на обвинение. Срокът на разследването е два месеца и в рамките на този срок ще бъдат събрани всички възможни доказателства по образуваното наказателно производство.
Заместник-председателката на Районния съд в Пазарджик Майа Попова се забърква не за първи път в пътен инцидент. Според публикации в местния вестник Марица миналата година магистратката предизвикала скандал с друг шофьор при паркиране. Няколко месеца преди това пък съдийката препречила със своята кола вратата на частен гараж. Оказало се, че тя е заспала в автомобила си. Самата Попова обяснила, че страда от болест, която водела до чести прилошавания...

КАРЕ
Миналата година пиян съдия от Русенския окръжен съд стана герой в клип, който може да се види и днес в интернет. Петър Балков бе заснет в Деня на юриста - 16 април, в тоалетната на заведение в Русе. На клипа се вижда съдията, който разговаря със служител на заведението. По време на разговора магистратът пита събеседника си дали знае кой е той. След като получава отрицателен отговор, съдията казва: Четете в пресата. Най-корумпираният съдия в България, Петър Балков. Заради записа председателят на Русенския окръжен съд Даринка Алексиева свика местната етична комисия, която разгледа и порица поведението на Петър Балков. Той самият твърди, че бил пийнал и се шегувал. Съдията заяви, че пускането на записа в интернет нарушава конституционните му права.
Бившият председател на окръжния съд във Велико Търново, 55-годишният Теодор Милев, пък бе осъден в края на 2009 г. на пробация заради това, че е шофирал пиян. Милев беше спипан да управлява автомобила си в Горна Оряховица с 1.71 промила алкохол в кръвта. Той бе наказан с осем месеца поправителен труд, както и 25% удръжка от заплатата му за същия периода. Освен това Милев остана без шофьорска книжка за срок от една година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във