Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистратски гафове без контрол

Знаковите дела продължават да се движат все така тромаво и след като новият Висш съдебен съвет (ВСС) пое кормилото. Съдиите и прокурорите продължават да се провалят в обществено значимите процеси, но никой не се напъва да им търси каквато и да било отговорност. А когато трябваше да кандидатстват за членове на съвета, бъдещите кадровици се надпреварваха да обещават как ще се справят с проблемите в съдебната система.


По-късно, когато седнаха в шефските кресла, бившите магистрати побързаха да закрият комисията по делата от особен обществен интерес, която подпомагаше работата на стария съвет. А месец и половина след сформирането на новия състав на съвета министърът на правосъдието Диана Ковачева обеща пред парламента, че Висшият съдебен съвет и Инспекторатът на ВСС ще се активизират по т.нар. знакови дела и по препоръките на ЕК в последния мониторингов доклад от......


Ковачева тогава поясни, че ВСС може да изиска информация по въпроса от административните ръководители в съдебната система, а Инспекторатът на ВСС ще проверява хода на висящи дела. Добре е ВСС да има такава активна роля, категорична бе Ковачева и обеща да подкрепи усилията му в тази насока.


Така беше преди три месеца. Но през това време (а и преди това - защото новият ВСС встъпи в длъжност на 3 октомври миналата година - б.а.) не видяхме да се прави нищо по въпроса и важните дела са оставени на самотек. В средата на октомври миналата година например Софийският градски съд (СГС) оправда всички подсъдими за жестокото убийство на ямболската адвокатка Надежда Георгиева заради липса на доказателства и защото разследването било немарливо. След произнасянето на присъдата прокурорът Милко Момчев избяга от журналистическите въпроси и отказа да коментира доводите на съда. А предния ден смело поиска по 25 години затвор за тримата подсъдими. Бившият главен прокурор и сегашен конституционен съдия


Борис Велчев разкритикува остро

nbsp;


това поведение на наблюдаващия делото обвинител, като нарече реакцията му неуместна и каза: Хубаво е прокурорите да могат да носят отговорност. Хубаво е, ама като няма кой да им я потърси?


Отговорност би трябвало да се потърси не само от прокурорите, но и от съдиите, които продължават да бавят т.нар. дела от обществен интерес или по няколко години мъдрят мотивите към тях. Но магистратите в черни тоги скачат като ощипани, ако някой се опита да ги критикува и викат в един глас, че съдът е независим. Но пък и никой не ги притеснява от известно време насам. Миналата седмица известен столичен магистрат - Мариян Марков от Софийския градски съд, стана център на вниманието с появилите се най-сетне на бял свят мотиви по две знакови дела, които той е писал... пет години. Както Параграф 22 вече информира, по делото срещу осъдения на девет години затвор за източването на Кремиковци Александър Томов съдията похарчил две години, за да пише аргументацията на присъдата си. През цялото това време няма как да започнат заседания на по-горната инстанция, защото за тази цел тя трябва да знае обосновката на първоначалната присъда.


На следващия ден бяха публикувани и мотивите за друго, не по-малко шумно дело - срещу бившия шеф на Булгартабак Христо Лачев и съпругата му, които бяха обвинени, че са укрили данъци за 128 000 лева. Оказа се, че писането на мотиви в този случай е отнело на Марков три години. На 24 февруари 2010 г. съдия Марков оправда подсъдимите, а прокуратурата заяви в пледоарията си, че съдебното следствие е приключило, без да е изяснена напълно фактическата обстановка и при един непълен обем на доказателствата. Докато се водеше делото, подсъдимите платиха част от данъците, а обвинението поиска условни присъди и за двамата.


Преди няколко дни от сайта на Софийския градски съд научихме и окончателното, с години избистряно мнение на съдия Марков, според което в обвинителния акт липсва кой конкретно е придобитият доход, за да обсъждаме дали е трябвало да бъде деклариран . Накрая той заключава, че всичко, на което се позовава прокуратурата, е съвършено произволно написано . Дали ще бъде проверена работата и на прокурорите, които са писали свободни съчинения по случая, може само да гадаем. Особено след като Сотир Цацаров с един замах закри Инспектората към държавното обвинение, който разследваше прокурорските гафове. Въпросният столичен магистрат е сред съдиите с голям брой забавени дела, но никой нищо не му казва, никой не го наказва. Никой от съдебните началници не го вика дори да му направи забележка, а вече второ значимо негово дело стига до следващ етап след дълголетно писане на мотивите...


Тази снизходителност доста силно контрастира с подхода към бившата съдийка Мирослава Тодорова, нашумяла с делото си за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Да припомним, че тя бе изхвърлена от съдебната система от стария кадрови съвет точно заради забавени мотиви към три дела. Цели четири години и осем месеца тя проточи мотивите по дело за отвличане, а по други две - за убийство и по дело за наркотрафик тя се е трудила четири години.


Когато това се случи - през юли миналата година - председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, заяви, че в подобни случаи на всеки трябва да бъде потърсена отговорност . Миналия месец тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението на стария ВСС за отстраняването на Тодорова, която до неотдавна бе и председател на Съюза на съдиите в България. Но кой знае защо сега в случая с Марков кадровиците не са така експедитивни.


И друг любопитен казус би трябвало да влезе в полезрението на т.нар. правителство на съдебната власт - става дума за странното поведение на съдията от ВАС Панайот Генков. Магистратът е важен свидетел по делото за убийството на собственика на фирма Гранити Стоян Стоянов през 2008 година. Обвинени като поръчители на престъплението са бившият шеф на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов и частният съдебен изпълнител Галин Костов. Установено е, че Панайот Генков е последният човек, който се е срещнал със Стоянов в офиса на фирма Гранити вечерта преди неговото отвличане. Пред следователите съдията разказал откъде се познава с убития бизнесмен и какво е било естеството на срещата му със Стоянов. Според свидетелските показания


съдия Генков е пазарувал

nbsp;


строителни материали от Гранити за имот в Приморско и дори е играл ролята на посредник за сделка за земя между бизнесмена и собственици на парцел до този на базата на фирмата. Според първите му показания Ивайло Стоянов - братът на убития бизнесмен, дължал шестцифрена сума на Гранити. По-късно Генков се отказа от думите си с обяснението, че това били само слухове, и досега упорито отсъства от съдебните заседания, на които го викат да свидетелства. Три пъти вече съдът го призовава без успех. Веднъж не могат да го открият на посочения от него адрес, друг път пък бил много зает, третия път тръгнал към съда, но му се обадили да не ходи, понеже заседанието се отложило...


Името на магистрата нашумя още през 2010 г., когато се вихреше потуленият впоследствие скандал Темида бийч. От изнесеното в медиите стана ясно, че роднини на неколцина висши магистрати са получили като крайно нуждаещи се и почти без пари имоти край Черноморието. Сред крайно нуждаещите се беше и 18-годишната дъщеря на магистрата Ваня Генкова.


Старият ВСС наказа магистрата с намаляване на заплатата с 25 на сто за срок от две години. Обосновката бе за уронването на престижа на съдебната власт и за нарушение на етичните правила. Но миналата година ВАС - съдът, в който работи Генков, отмени както неговото наказание, така и дисциплинарните санкции, наложени заради скандала в Приморско и на колегите му Николай Урумов и Андрей Икономов.


Историята с безславния край на този имотен скандал (а също и на кадровата афера с Красьо Черния, от които повечето замесени служители на Темида излязоха чиста вода ненапита) показва докъде се стига дори когато се правят опити да се потърси някаква отговорност от сгазили лука магистрати. Може би и затова новият съдебен съвет е вдигнал ръце и много много не се впечатлява от негативните изяви на магистратите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във