Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАЙ ПОДАРИХА НА ЦАР КИРО 86 ДКА ОБЩИНСКИ ИМОТИ

Засега кметът на гр. Садово, Пловдивско, Марин Йосифов се разминава с подсъдимата скамейка. В понеделник (4 юни) Пловдивският окръжен съд върна делото, образувано срещу него за престъпление по служба, за допълнително разследване. Градоначалникът на Садово трябва да отговаря пред закона за това, че преди няколко години не е издал заповед за изгонването на Цар Киро от с. Катуница от един общински имот, заграбен от ромския владетел преди седем години.
Това дело е недомислица, защото и земята си е там, и тревата си е там. На всичко отгоре общинската собственост върху земята е възстановена още през 2001-ва, заяви кметът на Садово Марин Йосифов, след като научи радостната новина. Няколко месеца по-рано - на 5 февруари тази година Асеновградският районен съд осъди Цар Киро на 1000 лв. по обвинение за самоуправство, така че днес този случай съвсем спокойно може да бъде сметнат за приключен. Във вреда на общината и правосъдието, разбира се.
Историята започва в началото на 2001 г., когато небезизвестният ромски авторитет Кирил Рашков купува няколко ниви в с. Катуница, оформя чуден парцел от 8 декара, върху който вдига фамилния дворец. Тайно и полека, до пролетта на същата година, Цар Киро приобщава още 86.3 декара от землището на село Катуница, в които влизат 47.4 декара общинска тополова гора в местността Изгорялата воденица и една доста сериозна част от общинския полски път (заедно с прилежащите терени), свързващ с. Катуница с местността Кемера, намираща се до шосето Пловдив - Свиленград.
След близо двегодишно бездействие от страна на кметската управа в Катуница и общинарите в Садово Цар Киро огражда с висока телена ограда приватизираната общинска гора, поставя на пътя бариери и въоръжена охрана и се отдава на... екзотичната си мечта да развъжда сърни, елени, фазани и пауни в условия, близки до естествените.
Всичко това се случва както под носа на тогавашния кмет на община Садово - Аргил Генчев, така и на неговия наследник, спечелил изборите през есента на 2003 година. Едва в началото на 2005 г. Общинският съвет в Садово най-после създава специална комисия в състав неколцина полицаи и юристи, плюс кметицата на с. Катуница - София Христева, която да извърши дългоочакваната проверка по случая.
Съвсем естествено проверката приключва с констативен протокол и с писмо до Цар Киро за незабавно освобождаване на общинските имоти. Още по-естествено, ромският владетел не обръща абсолютно никакво внимание нито на въпросното писмо, нито на сигнала на комисията до Асеновградската прокуратура, който е прераснал в досъдебно производство срещу Кирил Рашков за престъпление по чл.323, ал.1 от Наказателния кодекс (НК) - самоуправство.
Тогава на общинарите им хрумва гениалната мисъл да дадат общинската гора на концесия, но много скоро разбират, че поради липса на нормативна уредба, това им начинание е обречено на провал.
След това кметът на Садово Йосифов внася в Общинския съвет още по-гениално предложение: след като Кирил Рашков не може да бъде изгонен, местната власт трябва да го задължи да плаща наем за имотите в размер на... 500 лв. годишно. Това предложение тутакси е отхвърлено от садовските общинари и на бял свят се пръква... трета, още по-абсурдна идея: вместо да удължават агонията, най-добре е Цар Киро да брои една шапка пари на Община Садово и да прави с гората и пътя каквото си иска. Тогава обаче на бунт се вдигат жителите на Катуница, за които е кощунство и престъпление някой да продаде 86 300 кв. м земя за нищо и никакви си 100 000 лева.
В крайна сметка кметът на Садово Марин Йосифов се вижда принуден да издаде специална заповед, според която Цар Киро моментално трябва да освободи общинските имоти, защото те ще бъдат обявени за отдаване под наем за срок от пет години.
На търга се явяват два отбора. В единия са Цар Киро и синовете му Иван и Ангел, а в другия са организираните членове на Ловно-рибарското дружество Марица от гр. Първомай. На 28 февруари 2006 г. ловците печелят наддаването с оферта от 82 521 лв., а на 1 март март техният пълномощник Димитър Здравков подава жалба до Асеновградската районна прокуратура, че Цар Киров и двамата му принцове са го заплашили с убийство.
За да не останат по-назад от конкуренцията, на 6 март 2006 г. Кирил Рашков и наследниците му също пускат жалба в Асеновградското обвинение, защото... Димитър Здравков ги бил заплашил със смърт. А според публикациите в местните медии Пловдивската окръжна прокуратура се самосезира и образува две досъдебни производства по чл.282 от НК (престъпление по служба) - срещу бившия кмет на община Садово Аргил Генчев и срещу неговия наследник Марин Йосифов.
На 8 март 2006 г. кметът на община Садово Марин Йосифов подписва заповед, с която дава право на ловците от Първомай да стопанисват 86-те общински декара край с. Катуница, но Цар Киро и синовете му пускат частна жалба срещу кметската заповед, с която искат от Пловдивския окръжен съд да я отмени като нищожна.
На 12 май 2006 г. пловдивските магистрати оставят жалбата на Кирил Рашков без разглеждане поради процесуална недопустимост, но Цар Киро обжалва и случаят влиза във Върховния административен съд (ВАС).
Оттук нататък гаврата със закона става съвсем очевидна.
По двете жалби, образувани за взаимните обвинения с убийство, разменени между Цар Киро и Димитър Здравков, са образувани проверки, които са прекратени поради липса на данни за извършено престъпление.
На 4 октомври 2006 г. тричленен състав на ВАС с председател Боян Магдалинчев излиза с определение, че жалбата на ромския монарх е основателна и връща делото на Пловдивския окръжен съд.
Магистратите под тепетата сякаш само това и чакат, защото седмица по-късно те отменят заповедта на кмета Марин Йосифов и на практика узаконяват своеволието на Цар Киро.
На 5 февруари 2007 г. Цар Киро се отърва с наказание от 1000 лв. по делото за самоуправство (чл.323, ал.1 от Наказателния кодекс), но бе оставен във владение на общинските декари.
На 6 февруари тази година, делото срещу бившия кмет на Садово - Аргил Генчев, бе върнато на Асеновградската районна прокуратура за доразследване. В понеделник (4 юни) същата съдба сполетя и делото срещу сегашния кмет на Садово - Марин Йосифов, като смъртта на тези две наказателни производства е... предизвестена: почти сигурно е, че те няма да бъдат приключени по същество, но ще бъдат прекратени поради изтичане на давност.
Така че никак няма да е чудно, ако някой ден прогресивното човечество научи, че в знак на признателност Цар Киро е кръстил някоя от застаряващите си сърни Темида, след което й е ударил ножа и е нагостил вкусно-вкусно някои по-първи орли на правосъдието от регионален мащаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във