Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАЙКА ОСЪДЕНА НА 15 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗАРАДИ СМЪРТТА НА ДЕТЕТО СИ

Пазарджишкият окръжен съд прати за 15 години на топло майка, която с бездействието си умишлено е умъртвила детето си. Делото започна на 27 октомври и приключи на 3 ноември. По време на заседанията беше разкрита потресаващата история на 19-годишно момче и на неговото семейство.
Виолета Златанова има двама сина - Тодор и Асен. Тримата имали къща в пазарджишкото с. Розово. Баща им живеел в Панагюрище. Съседи разказаха пред съда, че 57-годишната жена не полагала никакви грижи за децата си. Те често пребивавали в интернати и пансиони, а тя почти не ходила на свиждане. Не се знае кога, но бащата на момчетата научил къде са и ги прибрал при себе си в Панагюрище. Мъжът обаче се споминал и Виолета Златанова завела синовете си в дома си в с. Розово.
По-големият син Тодор напуснал училище след осми клас и се хванал на работа в съседното село Капитан Димитриево. Асен решил да продължи с образованието. Но съдбата не била благосклонна към него и в седми клас той преживял истински ужас.
Един ден, след края на часовете, непознати момчета нападнали Асен, съблекли го гол и започнали да го дупчат с пирони. Не е ясно как Асен се е спасил от нападателите, но цял месец лежал в болница и се възстановявал от раните си.
След изписването си младежът вече не бил същият, продължават с разказа си пред съда съседи на семейството. Той страдал от страхова невроза, не смеел сам да отиде дори до тоалетната. Скоро след това започнал да буйства, нападал майка си и брат си, опитал се да подпали семейната къща. Намесила се полицията, която го откарала в психиатрична болница в с. Паталеница.
След като напуснал здравното заведение, майката Виолета го зарязала, не се грижила за него, не му купувала необходимите лекарска, както я посъветвали докторите, не го и хранила.
Заради психическите отклонения Виолета връзвала сина си със синджир и не го пускала да излиза. След това хващала света и с дни не се прибирала. Нейни съседи навестявали момчето, за да му носят храна, често го намирали в студено и мръсно помещение в къщата, нерядко заварвали Асен гол.
Заради постоянното си хойкане Виолета Златанова не забелязала, че синът й линее, отслабва и има хронична кашлица. Най-сетне на 13 февруари тази година момчето починало от бронхопневмония. Докато той си отивал, майка му се грижела за друго дете срещу заплащане.
След смъртта на Асен Пазарджишката окръжна прокуратура повдига срещу Виолета обвинение за умишлено убийство чрез бездействие (чл.116 от Наказателния кодекс).
Майката бе разпитана на заседанието на 27 октомври. Тя отрече всички обвинения и обясни, че поради липса на средства не е имала възможност винаги да осигурява на сина си лекарствата, но пък никога не го е държала гладен.
Според експертизите по делото Виолета не е била в състояние да се грижи да психичноболния си син. Въпреки това тя не е потърсила съдействието на социална служба, нито пък се е регистрирала като безработна, за да може да получава помощи.
От резултатите от психиатричната експертиза стана ясно, че поддържащото лечение на Асен след изписването му от психоклиниката е щяло да струва не повече от 5-6 лева. Майката обаче въобще не е направила опит да осигури тези средства.
Виолета Златанова може да обжалва присъдата си от 15 години затвор в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд. Дотогава тя остава с мярка за неотклонение подписка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във