Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАЙКА ОТНЕСЕ 12 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗАРАДИ 25 КИЛА ХЕРОИН

Майка на непълнолетно дете бе осъдена на 12 години затвор за трафик и държане на 25 кг хероин на стойност над 2 млн. лева. Старозагорският окръжен съд прочете присъдата си срещу 43-годишната Светла Кънчева в понеделник (11 юни). Освен това подсъдимата ще трябва да плати и 100 000 лв. глоба на държавата. Срещу жената са повдигнати две обвинения - по чл. 242, ал. 2 от Наказателния кодекс (за трафик на дрога) и по чл. 354а от НК - за притежание на упойващи вещества.
Според обвинителния акт преди няколко години Кънчева била в Испания, където се запознала с Исак Рамадани - македонец от албански произход. Двамата се сближили и, както се казва, след възникналата връзка им се родило дете.
Междувременно Рамадани запознал половинката си с двама свои приятели - Норча Шина и Али Самир. Според прокуратурата те се занимавали с наркотрафик. Покрай тях на Кънчева й хрумнало, че може да припечели от същия бизнес. Тя решила да пренася дрога от Турция през България към Западна Европа.
За тази цел жената купила два автомобила. Единият бил предназначен за превозване на хероина от Турция до Стара Загора. А вторият - от Града на липите до Западна Европа. Прохождащата трафикантка обаче не искала да рискува да я заловят с дрогата и заради това наела трима шофьори. Мъжете си нямали и представа какъв товар превозват.
Как точно се е стигнало до задържането на Кънчева не е много ясно. От обвинителния акт се разбира, че на 18 октомври 2003 г. тя се е опитала да внесе през ГКПП-Капитан Андреево 25 кила хероин, които са били поставени в специални тайници в един от автомобилите й.
Съдът сметна, че има достатъчно данни за извършен наркотрафик и наложи на Кънчева присъда - 12 години затвор. По другото обвинение - за притежание на упойващи вещества, тя бе осъдена на 7 години. Според закона тя трябва да излежи по-тежкото наказание, т.е. присъдата от 12 години.
Преди да чуе решението на съда, жената заяви, че е невинна и че не е имала нищо общо с наркотиците. Нейните адвокати бяха категорични, че по пакетите с хероина не са открити нейни отпечатъци. Това обаче не помогна на клиентката им.
Веднага след като прочете решението си, съдът промени и мярката за неотклонение на Кънчева от домашен арест в задържане под стража. Подсъдимата бе пратена в Сливенския женски затвор. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред апелативния съд в Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във