Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Майстор прави антични предмети

Криминалната полиция откри във вторник (2 март) във Видин нелегална работилница за изработване на антики. В нея със завиден професионализъм самоук майстор е произвеждал подобия на старинни предмети, фрагменти от керамични съдове, монети и метални предмети, които след това е пласирал като оригинални.
Оперативните работници открили артефактите в голяма къща на ул.Васил Априлов в крайдунавския град. Неин обитател е видинчанинът Венцислав Т., на 40 години, който се слави като изкусен майстор реставратор. Причината да прибегне до този нерегламентиран начин за изкарване на прехраната била безработицата в града, която е сред най-високите в страната. Преди да се захване с изработването на антики ментета, Венцислав бил таксиметров шофьор.
При обиска полицаите са открили в пригодена за реставрации работилница много калъпи и заготовки за изработка на реплики на артефакти. Ателието било в стая на втория етаж от къщата. По първоначални данни мъжът е реставрирал и предлагал за продажба и размяна незаконно притежавани археологически находки, открити в Северозападна България. Той закупувал фрагменти от антична керамика, след което с максимална точност придавал завършен вид на съдовете. Готовата продукция с автентичен изглед била предлагана на черния пазар на доста висока цена.
При претърсването са намерени множество керамични съдове и части от тях, монети и метални изделия. Иззети са 16 керамични лампи, 15 стомни, 8 делви, 24 керамични урни, паничка, чаша и гърне и др. Сред иззетите метални предмети има 32 монети от бял метал, една монета от жълт метал, везни, 30 метални кръста, метални предмети, наподобяващи връх на стрела, а също 17 фигурки с човешко изображение и т.н.
В картонен кашон са намерени 21 калъпа и шест заготовки за изработка на реплики на артефакти. Полицейската акция е извършена от служителите на териториално звено БОП и криминалисти от ОДМВР-Видин. По случая в ОДМВР-Видин е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.278, ал.1 от НК. Предстои експерти да установят произхода и стойността на иззетото.
От години иманярството в района процъфтява. Иманярите вадят тук парчета от антични съдове, монети, фибули и всевъзможни предмети на по 2000 години. Копае се най-вече в района на антична крепост Рациария (край село Арчар), в местността Дортикум (до село Връв), в местността Анище край Белоградчик. Иманярите разорават древните места с багери и фадроми и те са заприличали на лунен пейзаж. На места може да се видят части от колони и каменни блокове с различни орнаменти, които са изоставени от копачите, тъй като са много тежки и не могат да бъдат пренесени. Използват се най-модерните уреди - металотърсачи и свръхмощни скенери за откриване на антични съкровища. А за многото безработни хора в района това да копаят за някого в историческите места отдавна се е превърнало в поминък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във