Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Макар и разбит, монополът все още убива?

Отлежал труп и незатворените още рани, получени в проточилата се нарковойна, отново раздвижиха духовете в морската ни столица. Това стана, след като кокалите на наркодилъра Юлиян Петков - Пелтека, който изчезна на 4 юли 2008 г., се белнаха в началото на февруари тази година в дере в землището на село Господиново, община Бяла.
Според шефа на Областна дирекция на полицията в морската столица комисар Димитър Димитров, назначена е ДНК експертиза, която документално трябва да докаже категорично чий е трупът. По негови думи обаче 24-годишният наркодилър е бил убит в апартамент в квартал Младост в морската столица. Димитров твърди, че мотивът и поводът за убийството са съвсем прозаични и не отговарят на досега тиражираните. Полицай №1 във Варна обаче отказа да конкретизира подробности.
В деня, когато бе намерен трупът на Пелтека, за убийството му бяха задържани четирима души, сред които са 29-годишният Илхан Мустафа и 27-годишният Милен Петков. След решение на съда те бяха оставени за постоянно в ареста. За откриването на останките са помогнали самопризнанията на Илхан, който с ортака си е обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство.
Близките на Пелтека дават първите козове на полицията
за да бъдат задържани предполагаемите убийци. Според показанията им в деня на изчезването си Пелтека е бил с единия от арестуваните - с Илхан Мустафа. Знае се, че Юлиян е бил отвлечен със зелено Рено на 4 юли в 19.30 часа пред блок 405 във варненския квартал Владиславово. До него се приближил мъж, когото наркопласьорът явно познавал. Въпреки нежеланието си Юлиян се качил в колата, след което изчезнал безследно. Минути по-късно мобилният телефон на Пелтека давал свободно, а впоследствие бил изключен.
Приятелката на изчезналия подава жалба в Трето РПУ, в която описва известните й обстоятелства, при които е изчезнал приятелят й. В отчаянието си близките на младежа качват неговия портрет в ИНТЕРНЕТ с надеждата да го открият.
Популярна тук версия сочи, че похитителите на Юлиян се обадили на брат му, който е полицай в Първо районно управление във Варна. Мъжки глас му казал
Жив е, малко е бит, не подавайте никаква жалба, ако искате да се върне
Нататък мълвата за изчезването на наркодилъра гръмва и обажданията секват, а Пелтека изчезва безследно.
Според полицейската информация Петков е стар познайник на органите на реда по повод на автокражби и други престъпления. Той е зависим от дрога наркодилър, който е в играта около разпределението на територии в наркобизнеса в морската столица. Сестра му също е наркоманка, в семейството са общо 9 деца.
Първите слухове сочат, че той е отвлечен за отмъщение от една от наркогрупировките във Варна - Монопола.Смята се, че след като хората от Монопола не са успели да склонят дилъра да се отчита при тях, мафиотите са прибягнали до наказателната акция.
В края на юли миналата година спецченгетата арестуваха четирима наркоиграчи, които направили опити да оглавят наркогрупировката Монопола чрез брутално насилие върху дилърите. Варненският окръжен съд определи постоянна мярка задържане под стража на двамата тартори Арменак Хачикян, известен в подземния свят като Армен, и Добрин Тодоров. Срещу двамата има многобройни показания, разпознати са от свидетели, които твърдят, че са били принуждавани със сила, заплахи и бой да продават амфетамини и марихуана под шапката на възродения Монопол. При обиска в дома на Тодоров спецполицаите открили и отрязан човешки пръст. Направената тогава експертиза установила, че не е на Пелтека.
Във варненската полиция срещу Армен има осем сигнала за престъпления, извършени от 2004 година насам. В повечето от случаите ставало въпрос за издевателство над личността. Съратникът му Добрин Тодоров е осъждан пет пъти за управление на автомобил без шофьорска книжка и след употреба на алкохол.
Неочаквано Мустафа прави самопризнания, които сякаш отклоняват вниманието на полицията от разследването на по-мащабна организирана престъпна дейност и го ограничават само около двамата заловени извършители.
Ясният наглед случай даде основание на Варненския окръжен съд да определи за двамата уличени най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. Доказателствата, експертизите и показанията на заловените водят до предположението, че двамата са съпричастни към убийството на Юлиян, още повече че са многократно осъждани. Дали зад действията на Мустафа и Петков се крие организация от типа на Монопола, е въпрос, който явно няма да бъде основен за разгадаване.
Името на мафиотската група, която държи голяма част от пазара на наркотици във Варна, става публично известно през ноември 2004 година. Тя е в постоянна борба с конкурентната групировка Фирмата, която се свързва с името на бившия спецполицай Веско Жеков. Говори се, че преди да бъде задържан под домашен арест, той е направлявал наркоразпространението на дрога в централните части на Варна с протекцията на Златомир Иванов - Баретата.
Първоначално лидер на Монопола е Мартин Вълков, а негови доверени хора отговаряли за доставките към уличните дилъри, за отчитането на приходите в общата каса и за санкционирането на непослушните пласьори. Неговото име за пръв път се появява в публичното пространство преди повече от седем години, когато той и приятелят му Георги Дюлгеров са лични бодигардове на варненския подземен бос Радослав Калчев, известен като Черния Роди. От този период датира и създаването на Монопола във Варна.
Преди групировката да бъде наследена от Валентин Желязков Николинков, известен още като Вальо Бандита, под нейното крило паразитират десетки по-дребни дилъри на дрога. Бандита беше задържан през 2008 г. и варненската полиция обяви, че групировката е разбита. В морската столица обаче се говори, че
тя все още работи в крайните квартали
на града, особено в Аспарухово и Младост.
Дори година след задържането на нейния тартор Вальо Бандита, сочен за един от лидерите на наркопазара в Североизточна България и за човек, покровителстван от несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите, борбата за наркоразпространението във Варна все още продължава.
През изминалата 2008 г. на територията на Варненския регион са неутрализирани осем организирани престъпни групи с 92-ма участници, сочи полицейската статистика. Към наказателна отговорност са привлечени едва по-малко от половината.
По думите на главния секретар на МВР Павлин Димитров, който посети морската столица на 6 февруари, Черноморието е притегателен център за престъпността, затова там трябва да се съсредоточават много усилия от страна на полицията. Ако това не стане, мъртвият уж Монопол ще продължи да разхвърля по дерета и землища кокалите на жертвите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във