Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАКЕДОНЕЦ С ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ ЖИВЕЕ ТРИ ГОДИНИ У НАС

Македонец с европейска заповед за арест е живял три години без документи в Русе. Сега той ще прекара 40 дни в ареста на дунавския град, след което ще бъде екстрадиран в родината си, съобщиха за Параграф 22 магистрати.
На 21 август Борче Димовски се изправи пред Русенския окръжен съд, за да чуе присъдата си. Македонецът помоли да бъде оставен да се лекува от висока кръвна захар в местната болница.
Димовски е бил обявен за международно издирване от поделението на Интерпол в Скопие. Македонските власти го търсят, за да излежи двегодишна ефективна присъда, наложена му заради измама с пари, но да понесе наказателна отговорност по други десет дела.
Последната влязла в сила присъда на мошеника от съда в Битоля датира от края на 2005 година. Той обаче, вместо да лежи в затвора в родината си, предпочел да се укрие в съседна България, където безпрепятствено си живял цели три години без никакви документи.
Борче Димовски лично заяви пред Русенския окръжен съд, че няма никакви лични тескерета, нито пък задграничен паспорт. Не е ясно как македонецът е влязъл в България. В Русе той обитавал различни хотели, явно, без да се нуждае от документи.
Измамникът бил задържан съвсем случайно от полицията. При настаняването си в поредния хотел в Русе той попълнил лична карта като Борис Димов, пишейки и рождената си дата. Администраторът обаче се усъмнил в самоличността на клиента си и подал сигнал в полицията. Така при направената служебна справка се оказало, че става дума за издирвания от три години македонски гражданин Борис Димовски, и измамникът бил задържан от полицията.
Това не е и първият случай в България да се укриват престъпници от западната ни съседка. Явно страната ни е желана дестинация за македонци, които имат проблеми с родното си правосъдие. Преди месец друг измамник от Македония - Илия Тепев се бе записал дори за участие във фестивала Бургаски вечери и бе случайно разпознат на сайта на проявата. Той обаче успя навреме да се покрие и да избяга от България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във