Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАКЕДОНСКИ МУЛЕТА ПРЕНАСЯЛИ ПАРИТЕ НА АМИГОСА

Трима македонски граждани са пренасяли с куфарчета пари през българо-македонската граница, спечелени от контрабанда на цигари. Кайметата са внасяни в България и са предавани на хора от обкръжението на бизнесмена Петър Петров, известен като Амигоса, пише в протоколи от разпитите на тримата чужденци, проведени от македонските разследващи в Скопие и Крива Паланка. Тези подробности бяха оповестени по време на заседанието на Софийския градски съд в сряда (5 октомври) по делото срещу Амигоса, Цветана Манавска и Димитър и Дойчин Мирянови. Според обвинението всички те са участвали в схема за пране на пари, придобити от контрабанда на цигари. Подсъдим по това дело бе и Иван Тодоров-Доктора, който бе убит през февруари 2006 година.
Македонските граждани Любен Йовановски, Георги Чилибърк и Деян Китановски са заявили, че парите (в марки, швейцарски франкове и долари), които те неколкократно са пренасяли в България, били узаконявани с митнически декларации и полицаите са знаели за тях. На тяхно име е регистрирана фирма у нас, но те не знаели извършва ли някаква дейност и какво точно. И тримата потвърждават, че са познавали Петров, но не са били съвсем наясно какъв е точно неговият бизнес. Парите са вкарани в сметки на фирми, близки до Иван Тодоров-Доктора и до Петър Петров-Амигоса, а след това са били превеждани в чужбина. Македонците отричат да са имали връзка с цигарения бизнес на Иван Тодоров-Доктора. Един от македонските свидетели дори е заявил, че само е виждал Амигоса, но не е имал вземане даване с него.
Първоначално, през 2005 г., обвинението е и срещу Иван Тодоров-Доктора, но поради смъртта му делото срещу него е прекратено. Съдът прие писмените заключения от съдебно-икономическа, съдебно-счетоводна и две технически експертизи. Поради неявяване на вещо лице по едната от експертизите съдът насрочи следващото заседание по делото за датите 15 и 16 декември, когато вещото лице трябва да се яви лично и да бъде изслушано.
Наблюдаващият делото прокурор Божидар Джамбазов заяви след заседанието, че в случая става въпрос за контрабанда на цигари през България за Македония и Косово. Парите от продажбата им са превеждани чрез фирма Амигос 3 и няколко други фирми, които не са развивали дейност. Валутата е вкарана в техните сметки, а след това са били превеждани в трезори в чужбина. Обвинението срещу Амигоса и срещу останалите е за участие в престъпна група в периода 1997-2002 година. Според Джамбазов става въпрос за около 2000 транзакции на стойност 98 670 558 лева.
Срещу петимата е повдигнато обвинение по чл.253, ал. 4 от Наказателния кодекс (НК) за пране на пари, придобити чрез контрабанда и по чл.321, ал. 3 от НК за участие в организирана престъпна група, сформирана, за да извършва преводи в чужбина с документи с невярно съдържание. Според Наказателния кодекс е възможно да бъде издадена присъда от 3 до 12 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лв., за участието в престъпна група се наказва с присъда от 5 до 15 години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във