Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Малкия маникат и големият МВР-тъпан

Явно вътрешното министерство е изтупало от прахта онзи тъпан, който предшественикът на министър Миков често-често биеше и при най-дребната акция на полицията в страната. За това съдим по шумотевицата, вдигнала се в самия край на миналата седмица и подозрително бързо утихнала въпреки тиражираната от МВР информация за успешна няколкодневна операция срещу наркотрафиканти.
Този път в центъра на медийното внимание попадна спа-центърът в гр. Сандански, където служители от три звена: от Дирекция Противодействие на организираната и тежката престъпност, от Дирекция Противодействие на общата престъпност към Главна дирекция Криминална полиция и от Областната дирекция на МВР-Благоевград, проведоха специализирана полицейска операция. По този повод от министерството се похвалиха, че е разбита организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на дрога и международен наркотрафик.
От разпространената информация става ясно, че в хода на акцията са задържани Н. К. (40г.), с прякор Косача, Б. М. (25г.), с прякор Малкия Маникат, известни на полицията, осъждани, И. С. (35г.) с прякор Муцката, от Сандански и Г. В.(45г.), известен на полицията, също от Сандански.
Според силовото ведомство е установено, че 25-годишният Б. М. е активен участник в престъпната група, ръководена от неговия баща - В. М. (50г.), с прякор Маниката. Там той отговарял за придобиването, съхранението и последващата продажба на наркотични вещества, предварително уговорени от баща му. При задържането М.К оказал яростна съпротива, заради което се наложило използването на помощни средства.
Н. К. - Косача, бил задържан при опит да пренесе през граница около 1кг хероин, муниции за пистолет и неистински български документи за самоличност. Четиримата от престъпната група са задържани с мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа. Уведомена е Софийска градска прокуратура. Образувано е досъдебно производство.
Дотук добре - заловени са наркотрафиканти, поредната организирана престъпна група поема пътя към заслуженото си наказание. Още повече, както уточняват от МВР, в случая става дума за част от мрежата на една такава едра риба в бизнеса с дрога, каквато се явява прословутият 50-годишен Васил Маникатов от Сандански, известен с прозвището си Маниката.
Паметливите знаят обаче, че Маниката вече отлежава десетгодишна присъда заради заниманията си с наркотици. Вярно, Маниката не е на строг режим, тъй като е в трудовото общежитие в Казичене.
Според някои очевидци случката е протекла по-различно от написаното в полицейската сводка. Малко след полунощ в петък срещу събота миналата седмица култовото заведение Какао в Сандански, както винаги, било претъпкано с млади хора.
Свидетели твърдят, че Боби -Малкия Маникат пристигнал с хората на прочутия си баща в модното заведение на курортния град около полунощ. След като не открили свободни места, Боби Маниката предложил на седящите на една от масите, в близост до бара, да им плати сметката, но да си тръгнат веднага. Така групата на Малкия Маникат, в която влизали 35-годишният Иван Стоянов- Муцата, 45-годишният Георги Вангелов и 40-годишният Николай Костадинов - Косача, си намерили места в заведението. Четиримата си седели кротко до момента, когато в Какао не нахлули ченгета и всички се оказали проснати на пода.
Малкия Маникат е въздухар, който яде парите на тате, живее нашироко в апартамента му в Сандански, намиращ се на ул. Свобода №49, сменя колите през няколко месеца, в момента кара лъскаво БМВ последен модел с регистрационен номер с четири седмици, но категорично не ръководи бизнеса му, категорични са познавачи на местния ъндърграунд.
Публична тайна е, че младият Боби е разглезен, обича бързите коли и разбира най-вече от модни дрешки, а в антуража му най-често са дългокраки, дългокоси и с неособено голям умствен потенциал мадами. Няма нито ден трудов стаж в досието си, но не е чест клиент на полицията. Преди година и половина Малкия Маникат нанесе побой на бивш полицай пред заведение Даун Таун в центъра на града. В резултат на сбиването той попадна за 15 денонощия зад решетките по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ). Това обаче си остана и най-голямата черна точка в досието му, твърдят санданчани.
Колкото до спътниците му във въпросната вечер - възрастта им подсказва, че това по-скоро са приятелите на баща му, а не неговите.
Истината е, че още преди месеци след задълбочен анализ на ситуацията антимафиоти обявиха, че при разместването на пластовете в Югозападна България наркопазарът отново се ръководи от стария Васил Маникатов и той дърпа конците на трафика, но от килията.
Всъщност най-сериозното постижение в шумно обявената от МВР операция е задържането на 40-годишния Николай Костадинов- Косача. Според оперативната информация той пътувал към ГКПП-Кулата и по пътя се отбил, за да се види със сина на Васил. След екшъна в Какао полицаите претърсили возилото му. Там те намерили около 1 кг чист хероин, патрони за пистолет и фалшив български паспорт. Според предварителната информация Косача пътувал към Кулата, в посока съседна Гърция, за да предаде там стоката на контрагенти на Васил Маникатов.
Но задържаните: Косача, Боби Маниката, Иван Стоянов - Муцата и Георги Вангелов, не се задържаха дълго в ареста. Обявеното за наркотрафиканти каре се разпадна много бързо, тъй като в ареста за постоянно остана само Косача. Останалите трима бяха освободени поради липсата на каквито и да е било доказателства за участие от тяхна страна в организирана престъпна група.
Каква е истината около тази полицейска операция навярно ще стане известно на разследващите в столицата, тъй като случаят е прехвърлен там. Явно въпреки че Васил Маникатов е в пандиза, в дирекция Противодействие на организираната тежка престъпност продължават да проучват заниманията му.
Както бе казано, Маниката е в затвора от 2006 година с десетгодишна присъда за дрога. До нея се стигна след полицейска операция на 30 март 2000 г. в столицата, където Маникатов и старата му дружка Огнян Атанасов от с. Тополница бяха арестувани пред мотел Църна маца с половин килограм хероин.
По това дело Огнян Атанасов бе обявен за невинен и на трите съдебни инстанции. Маникатов обаче нямаше този късмет и влезе зад решетките.
В началото на 2009 г. стана ясно, че Васил Маникатов е подал в последния работен ден на 2008 г. молба за помилване и за предсрочно освобождаване.
Популярният бос на подземния свят в Пиринско така и не можа да се отърве от медийна известност даже и като е в затвора. А с него непрекъснато се случват странни събития. Месец преди края на 2008 г. стана ясно, че той е изчезнал от зандана, а малко по късно и че е отвлечен, докато се разхождал със съпругата си Нели и петгодишната им дъщеря Ванеса край дома им на Симеоновско шосе.
Наред с това и до днес не стана ясно по каква причина Маниката е бил преместен от Централния софийски затвор, където се подвизава като парнаджия, в затворническото общежитие в Казичене. За всичко това Параграф 22 написа първи преди време.
Мистериите, случващи се с Маниката, са доказателство, че анализът на антимафиотите, според който Васил Маникатов ръководи наркобизнеса в Югозападна България от затворническата килия, може би е точен. В тази връзка не е лишено от смисъл и предположението, че зад отвличането му стои софийска групировка, на която той е забравил да се отчита.
Въпросът е дали твърде любезното отношение към затворника Васил Маникатов е част от тактиката на разследващия екип, за да се проследят живите все още връзки на Маниката извън стените на затвора. Но ако се води някаква оперативна игра, бе ли необходима толкова гюрултия около операцията в Сандански?

Facebook logo
Бъдете с нас и във