Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАЛКИЯ МАРГИН ЧУКНА 34 ЛАЗАРНИКА В КОНВОЙНАТА

Страхотен подарък получи Николай Маринов-Малкия Маргин за рождения си ден. На 8 юни (четвъртък), точно когато той навърши 34 години, Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу него, брат му Красимир Маринов-Големия Маргин, братята Иво и Светлин Карагеоргиеви, Веселин Тошев, Бисер Илиев и Стефан Рангелов.
Всички те са с по три обвинения - подготовка за убийство (чл. 117, ал. 1 от Наказателния кодекс), незаконно притежание на оръжие (чл. 339 от НК) и участие в организирана престъпна група (чл. 321 от НК). Стефан Рангелов ще отговаря и за притежание на дрога (чл. 354а от НК). Мишените на седемчленната група, както многократно съобщиха медиите, са о.р. ген. Любен Гоцев, бизнесменът Никола Дамянов и обявеният за контрабандист №1 Иван Тодоров-Доктора (застрелян на 22 февруари). Процесът трябваше да тръгне още на 5 май, но тогава в залата не се яви адвокатът на Стефан Рангелов - Стефан Иванов.
В четвъртък (8 юни) точно в 9.00 часа двата отбора - на обвинението и на защитата, се явиха в съдебната зала, зрителите и медиите също бяха налице. Дългоочакваният първи съдийски сигнал обаче не прозвуча веднага, след като квесторите затвориха вратите, защото още от прага защита и обвинение започнаха да се ритат по кокалчетата.
Най-напред прокурорите Николай Кокинов и Роман Василев обявиха, че във вторник (6 юни) майката и сестрата на основния свидетел по делото - Велин Добрев, са били заплашени с убийство. За да докажат твърдението си, двамата обвинители представиха пред съда полицейски протоколи и прокурорски постановления за назначаване на специална охрана, която да опази близките на Добрев живи и здрави.
След като изслуша държавното обвинение, съдът реши да не задълбава излишно в историята със заплахите и да не отлага работата, като поиска събирането на допълнителни доказателства около случая. Вместо това председателят на състава - съдия Лада Паунова, спази процедурата и попита двете страни дали да даде ход на делото. Прокурорите и адвокатите на двамата Маргини, на двамата Карагеоргиеви, на Веселин Тошев и на Бисер Илиев почти в един глас заявиха, че процесът трябва да започне веднага. Защитникът на Рангелов - Стефан Иванов, обаче реши да изкупи вината за отсъствието си на 5 май по необичаен начин: чрез ярка демонстрация на усърдие, прилежност и добро познаване на Наказателнопроцесуалния кодекс.
Като начало той поиска от съдия Лада Паунова да върне делото на прокуратурата за допълнително разследване и за отстраняване на процесуалните нарушения, които накърнявали правото на защита, което имал клиентът му.
Според адвокат Иванов, по време на досъдебното производство разследващите органи не са дали възможност на Стефан Рангелов да разкаже своята версия за случая. Освен това адвокатът поиска и отвод на прокурора Николай Кокинов, защото държавният обвинител бил приложил двоен стандарт спрямо Стефан Рангелов и основния свидетел по делото Велин Добрев.
В сбит преразказ аргументите на адвокат Иванов звучат така. През септември 2005 г. полицията е задържала Велин Добрев и Стефан Рангелов и е намерила у тях незаконно притежаван пистолет. От този пистолет са били свалени само отпечатъците на Добрев, но прокуратурата е повдигнала обвинения за незаконно притежаване на оръжие и срещу двамата. За да се отърве от дознанието и евентуалния затвор, Велин Добрев е сключил сделка с разследващите органи - Той им изпява всичко за групата на Маргините и за подготвяните убийства, а Те прекратяват наказателното преследване срещу него. Ето защо дознанието за незаконното оръжие срещу Стефан Рангелов също трябва да прекратено, още повече че върху пистолета не са открити негови отпечатъци.
След тричасов размисъл председателят на съдебния състав Лада Паунова отхвърли и двете искания на адвокат Стефан Иванов. Тя заяви, че в закона няма изискване - по време на разследването обвиняемите задължително да дават обяснения, тъй като това може да стане и по време на съдебния процес. Колкото до отвода на обвинителя Николай Кокинов, съдия Паунова обясни, че единствено прокурорът има право да преценява срещу кого да бъде повдигнато обвинение и срещу кого то да бъде снето. Така съдът прие, че държавният обвинител е действал в рамките на правомощията си и не е прилагал никакви двойни стандарти.
За изненада на публиката и съдебните репортери адвокат Стефан Иванов понесе поражението си с достойнство. Съдия Лада Паунова даде ход на делото и сне самоличността на подсъдимите, като не пропусна любезно да честити рождения ден на Малкия Маргин, който на 8 юни навърши 34 години. И тъкмо когато всички решиха, че заседанието върви към приключване, адвокат Стефан Иванов отново реши да демонстрира познания по наказателен процес.
По принцип законът задължава прокурорите да изчитат в съдебната зала пълния текст на обвинителния акт. Масова практика обаче е процедурата да бъде съкращавана, като прокурорите набързо прочитат само т. нар. диспозитив, т.е. кои са подсъдимите и в какво са обвинени. Онзи ден Николай Кокинов и Роман Василев също приложиха кратката процедура, но адвокат Иванов реши да си върне за отхвърлените искания. Ето защо... застави прокурорите да изчетат обвинителния акт от първата до последната буква. При това бавно, ясно и изразително, за да може да си води бележки.
Повече от два часа Николай Кокинов и Роман Василев четоха творбата си, като през десетина минути се сменяха, за да могат да си поемат дъх. В съдебната зала стана горещо и задушно. По едно време на Големия Маргин му прилоша, след което той започна периодично да се гърчи и да диша на пресекулки. Зрителите в залата се отегчиха до такава степен, че някои от тях започнаха да преглеждат вестниците, а други взеха да си бъбрят на ушенце. Останалите адвокати също ги налегна тежка скука и те си зашушукаха разни работи. Единствен Стефан Иванов стоически издържа на напрежението и без да обръща внимание на жегата и злостните (на моменти) погледи на околните, сричка по сричка следеше какво четат прокурорите и усърдно си водеше някакви записки.
Някъде около три следобед прокурорите Кокинов и Василев приключиха с художествената рецитация и за малко не бяха възнаградени от публиката с бурни ръкопляскания.
Оттук нататък процедурата тръгна по мед и масло. Съдът делово прикани подсъдимите да дадат обяснения по току-що прочетения обвинителен акт, но те единодушно отказаха да говорят и вкупом заявиха, че не се признават за виновни. Съдия Лада Паунова насрочи следващото заседание за 17 юли и обяви, че то ще започне с разпит на свидетели (сред тях ще е и Велин Добрев), след което опразни залата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във