Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Малкия Маргин в сериал The Fugitive

Изненадващо даже и за защитата си, в сряда (13 януари) Николай Маринов - Малкия Маргин, редовно призован по делото срещу брат му Красимир и срещу Иво Георгиев и Веселин Тошев, не се яви в съдебната зала. Както е известно, по кретащото вече от години дело те са обвинени, че са подготвяли убийството на Иван Тодоров-Доктора, на Никола Дамянов и о.р. ген. Любен Гоцев и са участвали в организирана престъпна група. Тъй като междувременно двамата братя бяха обвинени и в подбудителство за убийството на радиоводещия Боби Цанков, очакваше се на заседанието по старото дело да бъде задържан Малкия Маргин, след като по-големият му брат вече търка арестантските нарове. Импозантният сценарий за залавянето му, в който дейно участие трябваше да вземат и въоръжените до зъби спецченгета, превзели Съдебната палата, обаче не се състоя.
Николай Маринов направи грешка, че не се яви на днешното заседание на Софийския градски съд, заяви адвокатът му Людмил Рангелов. Според него промяната на мярката за неотклонение на клиента му в най-тежката задържане под стража е очаквана и законосъобразна, тъй като има постановление за принудително довеждане.
Защитата на Маргините разви три хипотези за развоя на делото, след като Николай Маринов беше обявен за общодържавно издирване. Едната от тях е процесът да продължи само срещу останалите подсъдими. В тази връзка стана известно, че в съда е постъпило писмо от Медицинския институт на МВР, което потвърждава, че състоянието на Иво Карагеоргиев, един от подсъдимите, заради когото досега делото е отлагано многократно, вече е стабилно. Освен това е получено и писмо от Министерството на здравеопазването, с което се предлага негов експерт да направи експертиза за актуалното здравословно състояние на подсъдимия Карагеоргиев. Адвокатите на сърдечноболния обвиняем поискаха замяна на мярката му за неотклонение задържане под стража с по-лека, с оглед на здравословното му състояние. Съдът обаче реши Карагеоргиев да остане под стража в МВР болница, където е под постоянно медицинско наблюдение.
Липсата на Малкия Маргин даде основание на съдиите да отложат гледането на делото за 3 февруари. Дали изобщо процесът ще продължи, е под въпрос. Размисъл в тази посока предизвика втората версия за хода на делото, коментирана от адвокатите на Маргините. Според тях делото може да бъде спряно, защото отсъствието на Николай Маринов пречи на съдебното дирене и то трябва да бъде прекратено до явяването на малкия брат в съда. Третата възможност е делото да продължи задочно срещу него и само в присъствието на адвоката му. До реализацията на тази хипотеза едва ли ще се стигне, най-вероятно е защитата да работи активно за преустановяване на процеса, ако Малкия не се появи дотогава, коментират запознати с делото.
Адвокат Любомир Рангелов обяви, че от 9 декември м.г., когато беше последното заседание по делото срещу двамата братя, няма сведения от Николай Маринов. Практиката е такава, че обикновено клиентът търси своя защитник и негова е преценката как да постъпи, коментира Рангелов. По повод новото обвинение, повдигнато от прокуратурата, според защитата убитият миналата седмица радиоводещ Боби Цанков не би могъл да има нищо общо с двамата братя. Малко вероятно е той да е разполагал с факти по делото срещу тях, твърди адвокат Рангелов. Цанков има конфликт с много други хора, точният им брой не знае никой, но с братята Маринови няма противоречия, каза той.
В крайна сметка магистратите от Софийския градски съд, водени от съдия Лада Паунова, постановиха да се направи справка за местонахождението на Николай Маринов, както и да му бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража. Градският прокурор Николай Кокинов обяви, че неявяването на Маринов представлява бягство от правосъдие.
Остава пълна мистерия защо в крайна сметка Малкия Маргин остави брат си на дулото на прокурорския топ. След конфуза с водещата Венета Райкова, която опроверга твърденията на прокуратурата, че е свидетел на обвинението, както и факта, че останалите двама са от близкото обкръжение на убития Цанков и не тежат достатъчно на свидетелската скамейка, Малкия Маргин в главната роля на новия сериал The Fugitive изглежда не на място.

*Тhe Fugitive - Беглецът

Facebook logo
Бъдете с нас и във