Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Малкия Риж влиза в затвора

Малкия Риж, както е известен в бургаското подземие Симеон Стоянчев, брат на убития през миналата година Калоян-Големия Риж, отива в затвора за 11 месеца, постанови в средата на седмицата Бургаският районен съд. Той ще прекара времето в общежитие от открит тип при първоначално строг режим. Присъдата бе наложена заради повдигнатото срещу Стоянчев обвинение по чл.325, ал.3 от НК за едро хулиганство.
По другото повдигнато срещу Стоянчев обвинение - заплаха за убийство - съдът наложи мярка пробация в рамките на две поредни години при задължителна регистрация на домашен адрес, срещи с пробационен служител два пъти в седмицата и полагане на общо 200 часа общественополезен труд през отредените му две години наказание. Според действащите закони при повдигане на повече от едно обвинение като крайно се взема най-голямото по размер наказание. Така Стоянчев ще лежи ефективно в затвора, ако присъдата бъде потвърдена и на по-горна инстанция. Малкия Риж има право да обжалва в рамките на 15 дни.
Стоянчев бе изправен пред Районния съд в Бургас да отговаря по две повдигнати обвинения - по чл.325, ал.3 - хулигански действия при условията на повторяемост, и чл.144, ал.3 от Наказателния кодекс - за закана за убийство.
Обвинението в хулиганство дойде, след като на 20 септември 2009 г. пред Второ РПУ в Бургас той отправил закани срещу дежурния полицай Милен Райков. Освен изключително циничните обиди Стоянчев заплашил униформения полицейски служител с убийство. Според обвинителния акт Стоянчев не се стреснал от намиращите се наблизо колеги на Райков и продължил с нецензурни обиди.
Малкия Риж е осъждан за различни престъпления, последното от които отново за хулиганство. Той е член на т.нар. Банда на ножовете, всявала страх сред бургазлии допреди няколко месеца. Първоначално Симеон и батко му натрупаха печална слава покрай групата на Митьо Очите, после преминаха през обучение в структурите на Деян Боксьора, човек на Златко Баретата по Южното Черноморие, и накрая си спретнаха собствена банда. Според криминалисти тя се занимавала с мокри поръчки, палежи и побоища. Името на Малкия Риж нашумя покрай инцидента край Интерхотел България през 2007 г., когато той и брат му заедно с техните гардове нападнаха с ножове и палки охранителя Иван Панайотов. Тогава Симеон пострада леко в мелето, а брат му Калоян бе прострелян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във