Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Малкият Канар сменя сцената с килия

Вместо гастрол по големите сцени и берекет по сватби признатият за виртуоз на ударните инструменти Стоян Стоев-Малкия Канар вече ще се изявява на затворническия подиум в раиран костюм. Барабанистът на Канарите, най-големия оркестър за тракийска народна музика, ще прекара следващите шест и половина години зад решетките. С решение от понеделник (30 март) Пловдивският окръжен съд го призна за виновен за съхранение и разпространение на наркотици. По същото обвинение и със същата присъда в затвора влизат и съратниците му Илия Илиев, Златан Карагьозов, наказан с 6 години., Муса Исаев и Слави Митев - с по 3 години лишаване от свобода.
Преди да произнесе присъдата, съдия Красимира Костова обяви и петимата за невинни по обвинението за участие в организирана престъпна група, ръководена от Стоев. Преди няколко месеца заради това обвинение всички получиха по-високи наказания ( девет години и половина за Стоев), но Апелативният съд върна делото заради процесуални нарушения.
Когато през 2006 г. Малкият Канар беше арестуван по обвинение, че се занимава с дрога, колегите му музиканти не можеха да повярват. В хода на делото обаче се оказа, че неговият автосалон в Столипиново, който той отвори през 90-те години, за да допълва доходите си от участия с оркестъра, е служил за наркодепо. Като управител и охрана в автосалона работел Златан Карагьозов- Зонго, който имал да връща на шефа си 1800 лв., взети на заем. Канара му предложил да погасява дълга си, като върши и друга работа - да снабдява дилъри с хероин. Стоев получавал наркотика от руснаци. Дрогата държали в една от касите на автосалона, а оттам Зонго носел пакетите на дилъри с прякори Томи, Метин и Йозо.
След като преди три години полицията в Пловдив вкара в ареста няколко от наркодилърите на средно ниво, започва преразпределение на пазара.Тогава Канара решава, че за да не го изместят, трябва да обедини усилията си с Илия Илиев, който също се занимавал с доставки, но от Турция и Кипър. Тъй като нямали свежи пари, теглили кредити от банки както от свое име, така и от името на съпругите и децата си. След като схемата заработила, съхранявали дрогата в дома на Илия Илиев или в коли в автосалона на Стоев. В разпространението на хероина били включени още Муса Илиев и Слави Митев. По данни на разследването, за два месеца през ръцете на петимата преминал над килограм хероин, на стойност за повече от 140 000 лева.
И така до 1 август 2006, когато в полицията е получена оперативна информация за трафик на дрога. При акцията са арестувани Илия Илиев, както и мъжът, доставил пратката от Истанбул. Другите от групата са задържани в края на август. След бурен съдебен процес съдът постанови общо 25 години за наркобандата на Канара. Присъдите могат да се обжалват, но най-вероятно музикантът с безспорен талант ще трябва да смени сцената със затворническа килия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във