Параграф22 Daily

Списъкът на МВР за "спящите" в прокуратурата преписки:

Малко шлака, много ентусиазъм и чат-пат попадения

В желанието си да нанесе имиджов удар по прокуратурата, МВР тиражира в началото на седмицата списък на 116 заведени от главните дирекции "Национална полиция" и "Борба с организираната престъпност" преписки, предадени на държавното обвинение, но без последващ от това ефект. В понеделник (4 април) вътрешното министерство информира за обобщена информация от Главна дирекция "Национална полиция" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", отнасяща се до 116 случая с висок обществен интерес, които са били предадени на прокуратурата.

В съобщението на МВР се посочваше, че случаите засягат публични лица, заемащи ръководни длъжности в държавните и общински администрации, корупция, здравеопазване и други сектори за периода 1 януари 2021 г. - 25 март 2022 година.

Прегледът на публикуваните преписки обаче разкрива, че една част от тях са незначителни, друга част са от компетентността на други институции, а не на държавното обвинение, а трети направо си звучат като виц и сякаш са включени в информацията за количество и цвят.

Една от преписките, които значително ощетяват намеренията на МВР, е с вх. № от 1 март 2021 г. по описа на СДВР и се отнася до извършена проверка от НЗОК в

неназована столична многопрофилна университетска болница.

Експертите от здравната каса са установили документално, че петима здравноосигурени са били хоспитализирани, въпреки че въобще не са били пациенти на болницата. Резултатите от проверката са били изпратени на Софийска районна прокуратура на 11 април 2021 г., за... правна оценка. 

Обикновените неща от живота са били обект и на преписка от 12 януари 2021 г. на отдел "Икономическа полиция" в ГДНП. Темата на преписката показва по какви приоритети работят служителите от "Икономическа полиция“ - тя е срещу служители на Областна администрация София-град, за нарушения при отдаване под наем на общински жилища. Преписката е изпратена на Столична районна прокуратура на 16 февруари 2021 година.

Особена интересна като сюжет за ситуационна комедия е преписка от 2020 г. по описа на ОДМВР- Плевен. Тя е срещу собственик на фирма, който взел под наем шест блокови метални модулни елемента за мост тип "Сарм". Криминалистите установили, че наемателят продал фиктивно елементите на друга фирма, която от своя страна ги препродала на трета. Предполага се, че изненадата на разследващите е била голяма, когато установили, че

все пак мостът е бил монтиран и пуснат в експлоатация.

Въпреки това материалите били предадени на Окръжна прокуратура-Плевен...

Несериозно звучи и преписката от 13 август 2021 г. по описа на СДВР срещу служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Тя е образувана - забележете! - за "интервю от служебен министър на здравеопазването, в което той  заявява, че не е бил преглеждан в лечебното заведение". И е била изпратена на 13 септември 2021 г. в Столична районна прокуратура, да си блъскат там главите каква правна преценка да дадат на случая...

Разбира се, списъкът съдържа и преписки за случаи от наистина важно обществено значение. Каквито например са тези, свързани с главния прокурор Иван Гешев, макар че и те търпят коментар за правната им целесъобразност. В списъка на МВР тези преписки са седем на брой, започнати са в периода 16 септември 2021 г. - 11 февруари 2022 г., като са били изпратени в прокуратурата през февруари и март 2022 година.

Преписките се отнасят до длъжностни закононарушения, непозволени дейности, корупция, пране на пари, образуване и управление на сиво счетоводство, прокурорско безучастие по отношение на данни за данъчни закононарушения, евентуално извършени от главния прокурор престъпления от общ характер,

евентуално  участие в ОПГ с цел фалит на търговска банка

и набеждаване в убийство, имотни покупко-продажби на свързани с главния прокурор лица, участието на някои от тях в „бандитска приватизация“ и т.н.

Заслужава внимание и преписката от 21 май 2021 г. на отдел "Икономическа престъпност" - ГДНП срещу ръководството на БНБ за "действия на ръководството на БНБ", както пише в информацията. Тази преписка е изпратена на 16 юли 2021 г. на Софийска градска прокуратура по компетентност.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова също е била обект на вниманието на полицията. Преписката против Фандъкова е формирана на 5 февруари 2021 г. и е изпратена в прокуратурата на 28 април същата година. Тя е по сигнал за извършено престъпление от кмета на София относно  прието решение от 17 май 2018 г. от СОС при Столична община.

Според подателя на сигнала кметът на София е била запозната в детайли с проекта за „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София, с оползотворяване на RDF” за изграждане на инсинератор, включително с екологичните и финансови последствия от него. Подателят на сигнала твърди, че

кметът на София е внесъл в СОС документи с невярно съдържание.

Сред посочените в списъка на МВР случаи е преписка от 11 февруари 2021 г. срещу депутат от 47-то Народно събрание, главния прокурор и бившия председател на КПКОНПИ за неправомерни действия. Преписката е изпратена на 21 март 2022 г. в Специализираната прокуратура.

Друга преписка от 23 септември 2021 г. пък е образувана срещу служители на Национално ТОЛ-управление, като се отнася до неправомерни действия относно сключен договор за повече от 130 000 000 лева. Преписката е изпратена на 22.03.2022 г. в Софийска градска прокуратура (СГП) с мнение за образуване на досъдебно производство.

Има и преписка  по описа на МВР – отдел „Икономическа престъпност“ в ГДНП за неправомерни действия на кмета на район „Възраждане“ към Столична община, като тя е изпратена на 14 март 2022 г. на СГП по компетентност.

Друг случай с рег. № от 09 ноември, подаден до МВР по линия "Корупция" в ГДБОП е за свързаност на бивши и настоящи служители от МВР с охранителна фирма, както и търговия с влияние на бивш магистрат върху служители от съдебната власт. По случая е изпратена справка с рег. № от 13 януари 2022 г. във Върховна касационна прокуратура (ВКП).

В съобщението на МВР от началото на седмицата се уточнява, че справката съдържа данни за "приключени в ГДНП и ГДБОП преписки и проверки". Те са предадени на прокуратурата по компетентност и към момента няма никаква информация за произнасяне по тях, се казва в съобщението на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във