Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Малък Йоско надмина баща си Йоско Костинбродски

Шефът на ГДБОП Иво Спиридонов (вляво) и началникът на спецпрокуратурата Иван Гешев често се явяват на съвместни пресконференции.
S 250 3bbe7793 2838 455b a701 357f8dd208b4
S 250 c4c6eba0 b9d7 40ff 85e8 036890a79658

Благословеният от главния прокурор Сотир Цацаров за негов заместник Иван Гешев, шеф на специализираната прокуратура, започна да си прави пиар вятър. В началото на седмицата, когато предложението на Цацаров трябваше да се гласува от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Гешев спретна специална пресконференция, за да разкаже подборно за спецоперация на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и ръководената от него прокуратура, проведена миналата седмица.

Гешев притопли историята с ареста на Иван Йосифов, сина на прочутия бандит Йоско Костинбродски, който беше задържан миналия четвъртък. Случаят беше подробно описан в медиите, но въпреки това стана тема на специален брифинг на Гешев в Съдебната палата. Новото в историята всъщност са дребни подробности - например, че към наказателна отговорност са привлечени 13 души, други четирима са обявени за общодържавно издирване и спрямо десетима Специализираният наказателен съд е взел мярка "задържане под стража". 

Другата новина от брифинга е, че бандата на Иван Йосифов е планирала убийства на полицаи и магистрати. "Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което работим активно с колегите от ГДБОП от два-три месеца. Това е организирана престъпна група, в която участват емблематични лица за криминалния контингент в София, занимаващи се основно с разпространение на наркотични вещества и агресивно разширяване на дилърската си мрежа на териториите, в които продават", обясни Гешев. Той съобщи, че групата е съставила списък със служители на МВР и на спецпрокуратурата, които е трябвало да бъдат пребити или направо убити. Причината за намеренията на бандата е, че тези служители са работили активно върху други досъдебни производства, по които обвиняеми и подсъдими са нейни членове, обясни Гешев. " Ще продължим да работим активно и няма да позволим никаква форма на натиск върху служители на МВР и магистрати, които изпълняват качествено задълженията си. Ще бъдем безкомпромисни при констатирането на такива случаи", закани се той.

Дали новината за списъка с евентуални обекти за отмъщение е актуална или е пиар трик за подгряване на публиката за избора на Гешев като заместник-главен прокурор? Не е никаква тайна, че още от май 2017 г. на прокуратурата и МВР е известно с какво се занимава бандата на Малък Йоско. Например активен член на групата е Стефан Гевгелийски. Срещу него и още 11 души през 2017 г. се водеше разследване от спецпрокуратурата. Тогава за Гевгелийски Гешев твърдеше, че е ръководил наказателни акции на групата от Софийския централен затвор, където излежаваше присъда от година и половина по дело за рекет и разпространение на дрога. Гевгелийски беше подсъдим заедно с ромския наркобос Стефан Бонев- Сако. 

Още през 2017 г. спецпрокуратурата обяви, че банда от 12 души, ръководена от Стефан Гевгелийски, е била известна като "Бандата с мачете". " Те са жестоки. Запазената им марка е била нападение с мачете", обясни Гешев. Спецпрокуратурата разследваше освен Гевгелийски  и Иван Йосифов, Георги Гълъбов, Христо Ангелов, Борис Кирилов, Георги Георгиев, Владимир Миланов и съпругата на Гевгелийски - Зорница Накова. Други четирима от групата бяха обявени за издирване, тъй като от тях нямаше и следа.

Другата новина от досъдебното производство от 2017 г. беше, че сред жертвите на бандата на Гевгелийски е бил проф. Стефан Станчев, шеф на Клиниката по ортопедия и травматология към столичната болница "Св. Анна", който беше жестоко пребит през април същата година пред дома му в кв. "Белите брези". Твърдеше се също, че бандата е наказала по подобен начин и шефа на смяна в Софийския централен затвор Янко Янев, който пък беше нападнат в кв. "Красна поляна" и бе пребит до смърт. Още три опита за убийства на надзиратели, поръчани от Гевгелийски и бандата, са пресечени, похвали се тогава шефът на спецпрокуратурата Гешев.

Оказва се, че няма нищо по-различно в дейността на групата на Иван Йосифов от тази година, в сравнение с установените от спецпрокуратурата обстоятелства от 2017-а, уличаващи пък бандата на Стефан Гевгелийски. "Преди два месеца постъпи оперативна информация, че въпросните лица планират насилствени действия спрямо служители на МВР, ГДБОП и прокурори от специализираната прокуратура", разкри в началото на седмицата Гешев. И по тази причина било решено бандата да бъде задържана по време на сбирката им под връх Шипка.

Няма спор че срещу организираната престъпност трябва да се действа безкомпромисно, както се зарича Гешев. Въпросът е, че в случаи като с групата на Иван Йосифов, вместо да се налива вода от девет дерета в десето и да се претоплят стари истории като доказателства, се необходими категорични уличаващи факти. Иначе ако някой ден съдът ги пусне на свобода, въобще няма да е изненада. Кадровото израстване в йерархията в Съдебната палата обаче ще е категоричен и неоспорим факт...

 

Какъвто бащата, такъв и синът

За сина на прословутия Йоско Костинбродски  - Иван, напълно приляга трънската приказка "от отца и деца". Малък Йоско е лика-прилика с баща си, що се отнася до тъмните му дела. Бащата беше обявен за издирване през февруари 2014 г., след през ноември 2013 г. му бяха повдигнати обвинения за организиране на престъпна група за убийства и отвличания. През януари 2013 г. Костинбродския бе задържан в Солун и екстрадиран у нас, за да бъде съден за организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Делото обаче беше прекратено и Йоско беше освободен. Няколко месеца по-късно обаче срещу него започна разследване и за престъпната група "Килърите-4". Според закона обаче Йосифов не можеше да бъде задържан за друго престъпление освен за това, за което е бил екстрадиран, без изричното разрешение на властите в Гърция. За да го тикне в ареста, прокуратурата се опита да му спретне няколко обвинения, но се провали. Все пак Йоско бе задържан по обвинение за "Килърите", но след като лежа в ареста 72 часа, бе освободен. Той пак бе задържан заради закана за убийство на полицай, но отново бе пуснат от съда - все заради обстоятелствата около екстрадицията му от Гърция. И това му беше последният арест, тъй като след това Йоско изчезна безследно, та до ден днешен. А в актива на бандата му, според прокуратурата, са убийството на Филип Найденов-Фатик, стрелбата по Кирил Кирилов – Киро Японеца, отвличането на сина на шефа на “Славия” Венци Стефанов и похищението на боса на "Руен" и футболен клуб "Добруджа" Стефко Колев.

Междувременно, докато Йоско Костинбродски се криеше незнайно къде, започнаха да гинат свидетелите по обвинението му. Първи беше отстранен Красимир Георгиев-Шмид, който през март 2014 г. бе убит с шест куршума в гърба. Вторият разстрел на свидетел се случи през декември 2014 г., когато пък бе разстрелян Хрисим Хрисимов. След покушението трима от обвиняемите по "Килърите- 4" - Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Славов и Александър Йорданов, бяха задържани за изясняване на алибито им и за тест за барутен нагар по ръцете. С тях беше проверен и синът на Йоско Иван. Ръцете и на четиримата бяха чисти, освен това извадиха и желязно алиби за вечерта на покушението.

Иван Йосифов - Ванката е сред заподозрените, тъй като от години е сочен за член на групата на баща си. Според разследващите ръководената от Йоско Костинбродски престъпна структура е действала от 2008 г. до 1 юни 2010 г., като най-близките помощници на Йоско са Ивайло Симеонов - Богьовеца и Вергил Славов. Доставката на дрогата е била възлагана на Пламен Симеонов и на Георги Гълъбов - Скинаря. По-надолу в йерархията като отговорник по разпространението е синът Иван Йосифов - Ванката, Йордан Йорданов - Дани, син на Ивайло Симеонов - Богьовеца, Кристиян Тодоров, Николай Рашков - Кокошката и Александър Йорданов - Сашко. Ванката и Дани били "зареждачи" на дилърите, като едновременно с това синът на Йоско бил и отговорник на дилърите  и участвал заедно със сина на Богьовеца в "ударното" звено на групата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във