Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАНЯНА

Седя и си мисля. Философът е казал - не можеш два пъти да влезеш в една и съща река.
Особено, ако е Искъра - ако веднъж си направил тази грешка, втори път направо ще ти се отще. Много боклук, много нещо.
А що ми трябва да бия път чак до Искъра?! Ей я моята улица - река от боклуци. От години си е същата, вътрешноквартална. Кметът, и той си е същият. Само данъкът за смет е друг. По-висок.
Хераклит ще излезе прав. Ето това им е готиното на философите - гледат глобално на нещата, всеобхватно. Едва тогава разбираш, че промяната е реална, има движение, видимо.
И хората се развиват. Например лягаш си Сергей, а се събуждаш мистър Клийн. А вдругиден си вече Фиделито... На Фидел Кастро, който можел да държи реч с часове. Това стига, никой не го пита може ли друго...
Мисълта за развитието ме успокоява. От години страстно желая да съм островитянин. Писна ми да живея на полуостров. Така и така си имаме Фиделито, защо да не сме остров на свободата?
И там, както у нас, концепцията за живота се изчерпва с думата маняна. Утре.
Отдавна поетът е казал: утре ще бъде животът по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден...
И на Петър Димитров не са му чужди историческият оптимизъм и философското проникновение: цената на топлото ще падне през април... Маняна.
Животът обаче е несправедлив към философите. Как е умрял Хераклит? Заради болест той се мажел с кравешки лайна. И една вечер излязъл така на улицата. Тогава съгражданите го пребили с камъни, щото го помислили за чудовище.
Като гледам и наште как са се омазали, направо не знам...

Facebook logo
Бъдете с нас и във