Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Маниката се надява да прегърне свободата

Празничното настроение и еуфорията около изпращането на старата 2008 г. и посрещането на новата 2009 г. не подмина и Васил Маникатов-Маниката, един от най-видните обитатели в Централния софийски затвор.
Току в последния работен ден преди новогодишните фойерверки прочутият наркобос от Пиринско сколаса да подаде молба за помилване и за предсрочно освобождаване от зандана.
И ако прочутият затворник зачита традициите и седне да си направи равносметка на отминалата вече 2008 г., едва ли би имал основание да се оплаква от нея. Макар че за повечето хора да влезеш в затвора с 10-годишна присъда за трафик на наркотици би означавало необратим поврат в живота и бавно потъване в забравата.
Популярният бос на подземния свят в Югозападна България обаче така и не можа да се отърве от медийна известност. Само месец преди края на 2008 г. стана ясно, че е изчезнал от зандана, а малко по-късно и че е отвлечен. Похитили го, докато се разхождал със съпругата си Нели и петгодишната им дъщеря Ванеса близо до жилището на Симеоновско шосе, където те двете живеят.
Как лишен от свобода, който вместо да търка наровете в софийския затвор кръстосва необезпокоявано столичните улици, така и не бе изяснено, въпреки медийния шум за случилото.
Едно обаче е напълно ясно - освобождаването на Васил Маникатов-Маниката от прегръдките на правосъдието е въпрос на време. И най-много седмица-две след празниците съдът ще се произнесе по молбата му.
Според сметките на ченгетата, които след доста усилия успяха да хванат в примката си изобретателния наркобос, Васил Маникатов вече е излежал повече от половината от присъдата си. А според затворническото му досие пък през това време той е имал примерно поведение и по всяка вероятност молбата му за помилване ще бъде уважена.
Още нещо остана в мъглата - по каква причина Маниката е преместен от Централния софийски затвор в затворническото общежитие в Казичене - за този факт Параграф 22 написа първи преди доста време.
Разследването на бягството на Маникатов все още не е приключило, твърдят ченгетата. Предполага се, че изчезването му в края на ноември миналата година ще усложни вземането на решението за помилването му и ще забави предсрочното му освобождаване. Ако разследването обаче докаже, че Маникатов наистина е бил отвлечен и е платил откуп за това, до края на януари той може и да излезе на свобода, коментират представителите на полицията и на държавното обвинение.
Отвличането
Според новинарските информации съкилийниците на Васил Маникатов са го видели последно сутринта на 26 ноември да отива на работа на строителен обект в кв. Дружба. Трябвало е да се върне в 19 ч., но при проверката се е установило, че го няма. Надзирателите обаче се направили на ударени, тъй като това не бил първият път, когато Маниката забравял да се върне и прекарвал уикенда у дома си при жената и детето.
След като не се прибрал и в събота вечерта, а не се появил и в неделя, пазачите били принудени да реагират.
Така в понеделник сутринта на редовната оперативка е обявено, че затворникът е изчезнал в петък сутринта. Само като щрих от пейзажа хората от строителната фирма кой знае защо и досега настояват, че Маниката е бил на работа във фаталния петък до 17 часа вечерта. Слуховете обаче сочат друго.
Маникатов бил отвлечен от четирима мъже, облечени в полицейски униформи, малко преди да се качи в колата си с жена си и с петгодишната Ванеса.
Запознати твърдят, че той ръководел наркобизнеса в Югозападна България и от затворническата килия, но отказал да плаща такса на софийска групировка, която се настанила в региона, след като той влязъл зад решетките.
Дни преди да бъде отвлечен Маниката получил обаждане, че ако не започне да се издължава за бизнеса си, ще пострада семейството му. Именно тази заплаха станала причина трафикантът да кривне от обекта към апартамента при Нели и Ванеса.
Малко след като ченгетата го качили в черна лимузина и изчезнали от погледите на съпругата и детето, жена му получила есемес, че Маниката е отвлечен и да чака по-нататъшни инструкции. Също и да не си и помисля да известява полицията. Според полицейската мълва по-късно похитителите се свързали с нея и й поискали откуп от 500 000 евро.
Версиите
за отвличането на санданската нарколегенда са няколко.
Първата от тях твърди, че Маниката е станал гарант за голяма пратка с дрога, която обаче се провалила и сега той трябвало да покрива загубите.
Втората гласи, че Васил Маникатов сам е инсценирал отвличането си, за да се измъкне от пандиза. Тази версия обаче е малко вероятна, тъй като според близките му са му оставали да излежава само три години, а заради доброто му поведение Темида щяла да му ги опрости и да бъде освободен предсрочно.
Третата версия, която звучи и най-логично предвид бизнес интересите на отвлечения, е, че става въпрос за предупреждение към Маниката заради сриването на пазара на кокаин в столицата и в големите градове около нея. В подземните среди на Югозапада се твърди, че отвличането е дело на изтърсаците на някогашната силова групировка ВИС-2, които от година-две контролират търговията с кокаина.
Става въпрос за изключително брутален и нагъл тип. Преди година за пореден път трябваше да разкрием престъпната схема, ръководена от Маникатов, който от затвора беше организирал трафика на хероин за Гърция. Сега ни се налага да си хвърляме усилията, за да го спасяваме, коментират полицаите.
За хората, запознати по-подробно с житието и битието на Маниката, не е тайна, че той е един от най-доверените хора на СИК в Югозапада, а през последните години, докато се разхожда с раирана пижама, дърпа конците на шанаджиите в столицата.
Шанаджиите от доста време конкурират бизнеса на висаджиите, като пласират много по-качествен кокаин, директен внос от арабските страни. Освен че е с по-високо качество, той има и друго голямо предимство - по-евтин е.
Според анализите на софийските криминалисти от доста време в столицата се продава кокаин, обозначен от висаджиите с надпис Оригинал.
Дрогата е с ниско качество и струва 140 лева на грам. Според ченгетата официалните дилъри примесвали дори хероин в кокаина, за да пристрастят клиентите си.
Арабската дрога пристига в столицата по канала Петрич - Сандански - Благоевград. А както е известно, там безспорен цар е Васил Маникатов. Това дава основание на полицаите да смятат, че е отвлечен за сплашване, тъй като Маниката е един от едрите доставчици на шанаджийски материал.
Ако тази хипотеза издържи, това означава, че ще има развитие на случая. Ако шанаджиите изчезнат от столичния наркопазар, значи Маниката си е взел бележка, а почитателите на коката ще продължат да шмъркат скъпия боклук, предлаган им от висаджиите. Ако видният затворник остане верен на своя бизнес нюх и инат и не се укроти, логично след похищението ще последва по-сурово наказание. И тъй като Маниката все още има да лежи в затвора, то ще се стовари върху най-близките му хора, предричат опитни ченгета.
Историята с отвличането на наркобоса завърши съвсем изненадващо. На 13 декември 2008 година Васил Маникатов се появи пред портите на затворническото общежитие в Казичене, облян в кърви. След прегледа е установено, че цялото тяло на мистериозно изчезналия било в рани и той едва ходел.
Отвлякоха ме! Изтезаваха ме денонощно, успял да проплаче пред затворническата управа Маниката. Кой го е похитил и го е подредил така обаче остава пълна загадка...

КАРЕ

Спряганият за човека на СИК в Югозападна България Васил Маникатов-Маниката търка затворническите нарове в Централния софийски затвор от началото на 2006 година. Наркотрафикантът излежава десетгодишна присъда за притежание на наркотични вещества от високорискова група в особено големи размери.
До присъдата се стига след полицейска операция на 30 март 2000 г. в столицата, където Маникатов и приятелчето му Огнян Атанасов от с. Тополница са арестувани пред мотел Църна маца с половин килограм хероин. По това дело Огнян Атанасов бе обявен за невинен и на трите съдебни инстанции.
Маникатов обаче опра пешкира и след постановления на три съдебни инстанции влезе зад решетките.
Васил Маникатов и Огнян Атанасов са стари бойни другари, известни на униформените още от първите години след демократичните промени.
Първоначално двамата попадат в полицейските сводки през далечната 1995 г., когато на 31 август са арестувани в Солун за притежаване на 2.1 кг хероин.
По този повод Атанасов е осъден на 17 години затвор, а Маникатов успява неясно как да се върне в родината. Още на следващата година обаче гръцката полиция обявява Маникатов за международно издирване чрез Интерпол по обвинение за организирането на специализирана група за трафик на наркотици между Гърция и България.
Две години по-късно, през 1997 г., Огнян Атанасов е осъден в Гърция - на първа инстанция, на доживотен затвор за притежаване на наркотици в особено големи размери.
Година след това Апелативният съд в Солун намалява присъдата му на 18 години лишаване от свобода, а през 2000 г. Атанасов успява да избяга от затвора Касандра в Халкидики и също е обявен за международно издирване чрез Интерпол.
До 2002 г. гръцките власти издават общо 22 заповеди за задържането му за трафик и търговия на наркотици, но в България никой дори не го докосва с пръст. Което е, меко казано, странно.
Маникатов и Атанасов стават клиенти на българската Темида през 2003 година. На 21 ноември 2003 г. край Разлог те попадат в полицейски капан, при който е разбит канал за производство и търговия с пистолети. Пищовите са домашно производство на бивши и сегашни оръжейници от Арсенал. По време на акцията в такси, собственост на Росен Начев от Казанлък, ченгетата откриват шест 9-милиметрови газови пистолета, пригодени за стрелба с бойни патрони.
Според издадения по-късно обвинителен акт Васил Маникатов от гр. Сандански и Огнян Атанасов от петричкото село Тополница трябва да отговарят за търговия с оръжие и подбудителство към производството му. Те са поръчвали производството на незаконните пушкала на братята Димитър и Атанас Атанасови от Казанлък.
Пистолетите били изработени в нелегална оръжейна работилница в казанлъшкото село Крън от Димитър, който е бивш работник на местния оръжеен завод. Поръчката е идвала от Васил и Огнян чрез Атанас. При обиск в дома на Димитър Атанасов в село Крън са намерени 10 готови пистолета.
След продължителна съдебна сага магистратите оправдаха напълно Маникатов и Атанасов, а братята Димитър и Атанас Атанасови получиха съответно година и година и половина затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във