Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Манипулация или макулатура?

Версията на шефовете на Мултипринт, че откритите в склада бюлетини са технологичен брак (т. нар. макулатура), който остава на съхранение в печатницата, изглеждаше отначало труднопробиваема . При положение че бракуваното (или свръхпроизведено) количество не е излизало от склада, за доказване на престъпна дейност са необходими документи за експедиция или свидетелски показания, които да разкрият евентуална схема за подмяна на вота. В полза на печатницата би било и това, че бюлетините не са печатани след 8 май, което твърди и Йордан Бончев. В същото време фирмата била задължена по договор да съхранява технологичния брак, докато премине изборният ден.


На проведената в сряда(15 май)специална пресконференция прокуратурата показа обаче, че не е работила нахалост. Стана ясно, че първоначалните показания на Бончев се различават от следващите и от изявленията му пред медиите. Общинският съветник от ГЕРБ първо казал на разследващите, че в склада се съхраняват както бракувани, така и надпечатани бюлетини. След три часа и няколко телефонни разговора минал на обяснението, че става дума за изцяло технологичен брак. Ще стане ясно с кого е говорил. Аз знам, но това е по-голяма следствена тайна, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Следва да се разбира - Бончев е записан със СРС и един определен човек го е напътствал какво да говори.


На пресконференцията бяха показани кадри, от които се вижда, че отделните палети с бюлетини не са с надписи Брак, а с означения на областните центрове - Благоевград, Хасково, Кърджали, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна, Външно министерство (бюлетините за чужбина). За повече убедителност на пресконференцията бяха прочетени показания на икономическия директор на Мултипринт и беше извършено процесуално-следственото действие оглед на веществени доказателства. С двама журналисти за поемни лица бяха разпечатани четири плика с иззети бюлетини, които имаха отличен вид и бяха лика-прилика с мострата, изпратена от Министерския съвет. Цацаров дори предложи след приключване на детайлния оглед на всяка бюлетина всичко намерено да се подреди за оглед от журналистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във