Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАНТАЛИТЕТ

И друг път е ставало дума за грешката на хан Аспарух - ако беше кривнал вдясно преди Дунав, днес нямаше да управлява ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България). Тогава всички ние щяхме да сме европейци и нямаше да има граждани за европейско развитие, с извинение...
Така и така белята е станала, да видим как ще я оправим. Не говоря за ГЕРБ, опазил бог, за Аспарух е думата!
В областта на движението по пътищата например все още тачим правилата на ордата - всички на юруш и сеч! По тази причина сме дали и даваме повече жертви на пътя, отколкото през вековете, докато сме се доказвали като народ.
Нищо чудно след време да се сведем до числеността на Аспаруховата орда. Като се замислим, що ли ни трябваха толкова мъки по пътищата, като всичко можеше да свърши, ако прародителите ни се бяха издавили в Дунав? Ама на, съдба!
За да се оправят нещата обаче, МВР взема мерки. Понеже нашите не вършат работа, търсим от чужбина. Така например въведохме испански модел за развитие на полицейската кариера. Днес обаче - ни полиция, ни кариера.
Сега по въпроса за организацията на движението ще следваме Холандия. Там, както казва министър Цветанов, има добри практики, които трябва да използваме.
В областта на организираната престъпност пък ще разчитаме на италианския отдел Антимафия. Да прибавим това, че за националната концепция за сигурност и обществен ред ще ни консултира бившият министър-председател и вътрешен министър на Бавария д-р Гюнтер Бекщайн.
Може и да се получи.
Обаче се съмнявам. И пътищата на Холандия да си пренесем тук, според тамошните експерти има друга пречка, заради която се трепем: манталитетът...

Facebook logo
Бъдете с нас и във