Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Маратонецът Цветанов

Трескава и тежка бе тази седмица за вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов още от самото x начало. Сякаш гледачка или някой мъдър РR-експерт му бе пошушнал: у понеделник или у среда захващай секаква работа - как ти тръгне работата у тия дни, така ще ти иде. И като се захвана Борисовото вице и МВР-шеф, изръшка половин България, и смени де-що видя полицейски началник.
Още в понеделник (23 ноември) стана ясно, че ще падне голямо търчане, прекъсвано от изявления. Знак за това даде пресцентърът на МВР, който лаконично, но с дълбок подтекст съобщи: От 14 часа днес вътрешният министър ще има среща разговор със студенти от Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий, а след това ще посети областната дирекция на МВР и ще се срещне с ръководството. В 8.30 часа утре (24 ноември) министър Цветан Цветанов ще представи новия директор на ОДМВР-Габрово, а в 8.45 ще направи изявление за журналистите.
И слънчевият ноемврийски понеделник започна с очакване - не само сред студентите, но и сред останалата част на населението. Очакване, защото старата столица е мястото, където вицепремиерът Цветан Цветанов прави неочаквани разкрития. Като това от 22 септември тази година, когато всички чествахме 101 години от обявяването на независимостта. Преди 100 години България е била по-независима, отколкото е днес, каза тогава във Велико Търново Цветанов.
Може би по тази причина визитата на вицепремиера беше отразена до последната подробност. В ИНТЕРНЕТ страницата на общината например по минути бе уточнено кога ще е срещата му със студентите по въпросите на сигурността, посещението в с. Петко Каравелово и визитата в Музикално-драматичния театър Константин Кисимов същата вечер. Оттам разбираме, че по време на предизборната си кампания бъдещият вицепремиер и вътрешен министър е осигурил за ремонта на черквата Св. Иван Рилски в Петко Каравелово 7000 лева. Научаваме и за друг щедър жест - спектакълът на 23 ноември Лудории в съботната вечер на театър Искри и сезони, с участието на Искра Радева и Антон Радичев, е бил подарък за великотърновци от вицепремиера. Поводът - изборът му за мажоритарен депутат от IV Великотърновски избирателен район. Освен за болярите вътрешният министър Цветанов подари спектакли на театър Искри и сезони и на гражданите на Горна Оряховица, Свищов, Павликени и Елена, научаваме от съобщението.
Преди културно-дарителския маратон обаче МВР-шефът все пак се спря на място - пред очакващите го студенти. Там той им обясни, че е необходимо изграждането на цялостна национална структура за охранителна система, така че да се предприемат цялостни мерки, тъй като досега всичко се е случвало на база конкретна ситуация, т.е. досега имаме законодателство на парче, а трябва да се създаде цялостна стратегия. Вътрешният министър отсече, че е необходимо да се търси наказателна отговорност на хората, предприели отвличания, и посъветва служителите си да познават хората от престъпния контингент в съответния регион.
Пак пред студентите Цветан Цветанов оповести, че всички трябва да докажат произхода на парите си. Коментирайки правомощията на комисията Кушлев, той поиска те да се увеличат, за да се отнема имущество без съдебно решение за това. Всички заловени до момента лица са били безработни, което според министър Цветан Цветанов е недопустимо. Лица с подобен статут трябва да бъдат следени, проверявани и респектирани от органите на властта.
След театралната вечер министър Цветанов изпълни до секунда и програмата от вторник - за 15 минути представи новия шеф на дирекцията на МВР-Габрово - Денислав Донков, след което сколаса предиобед да даде старт на благотворителна кампания на МВР за децата на загиналите полицаи в магазин Технополис в столичния ж.к. Младост.
Междувременно Цветан Цветанов се спря и на интервюто на президента Георги Първанов в Шоуто на Слави. Нека аз да не бъда човекът, който да коментира думите на президента. Аз смятам, че имаше достатъчно тълкувания в публичното пространство за лица и хора, които са финансирали и спонсорирали както неговата кампания, така и БСП. Но не бих искал да влизам в този словесен двубой, защото това е нездравословно за българските институции. Искам всички да работим в интерес на обществото. Аз му пожелавам в личен план успех и не смятам, че трябва да продължава това, което наблюдавам в рамките на няколко седмици - и то инициирано лично от президента. Не смятах, че президентът може да прави такава кампания и такава политика, и то държавен глава, който е на всички българи - подчерта Цветанов. - Не смятам, че е редно да коментирам думите на президента - да е жив и здрав, завърши той.
Следващия ден министърът се зае с кадрови въпроси и в сряда (25 ноември) отскочи до Академията на МВР, за да представи новия ректор. Временно неин шеф ще е доц. д-р Йордан Пенев, досегашен заместник-декан на факултет Полиция.
Оттам МВР-шефът се засили към Перник, по същия повод - за да сложи на директорския стол в.р.и.д. комисар Диян Нанов, досегашен заместник-шеф на Областна дирекция-Варна.
Така настъпи четвъртък - ден не за работа, а за заслужена награда. Неочаквано тя дойде от Асоциацията на експертите по телекомуникации, електроника, разузнавателни и информационни системи AFCEA, по време на международна конференцията на тема Сухопътният, въздушният и морският суверенитет и Шенгенските изисквания към Република България като външна граница на ЕС. На форума вицепремиерът изнесе доклад Политически и правни аспекти на Шенгенските изисквания и действията, предприети от МВР за изпълнението им и получи сертификат.
Дали това е поощрение за напъните, които МВР прави, за да усвои оставащите 80 млн. евро по Шенген до края на годината, предстои да видим. Със сертификат и много тичане - може и да стане. Само внимателно трябва да се преброят понеделниците и средите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във