Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАРГИНА - БЕДЕН И ЗАКЛЮЧЕН, ПИЛЕТО - БОГАТ И НА СВОБОДА

През 90-те години на миналия век десетки хиляди българи загубиха по някой и друг лев, докато чакаха да спечелят на Тука има, тука нема! Мнозина сигурно са забравили, но тази игра може да се играе с много и най-разнообразни аксесоари: с три празни чашки за кафе (непрозрачни) и костилка от маслина; с две еднакви карти за белот, примерно - аса купа, и с един поп спатия; с три гумени шайби, върху една от които е залепено бяло листче, и т. н. А същността на забавлението е следната: играчът със шеметна скорост размества аксесоарите, а кандидатът за бърза печалба трябва да отгатне под коя чашка за кафе е костилката от маслина, на коя шайба е лепнато бялото листче или коя карта е попът спатия. Преди това двамата са заложили по 200-300 стари лева, а който спечели - прибира всичко.
Най-неочаквано преди няколко дни МВР и Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност (т. нар. Комисия Кушлев), по най-категоричен начин доказаха, че борбата с мафията е някаква разновидност на играта Тука има, тука нема, която спокойно може да бъде наречена... За едни има (закони, разбира се), а за други нема!
Въпреки че правилата на новата игра не са тайна за никого, все пак ще е хубаво да си ги припомним. МВР нарочва лицето Хикс, лицето Игрек и лицето Зет за мафиоти от най-висока класа и тиражира техните подвизи чрез определен кръг от медии. След това Комисията Кушлев обявява, че са образувани няколко дела за конфискуване на мафиотско имущество и че това имущество е пуснато в съда за налагане на запор върху него. А крайната цел на играта е обикновеният данъкоплатец да отгатне върху чие имущество ще бъде наложен запор: на лицето Хикс, на лицето Игрек или на лицето Зет.
В края на октомври 2005 г. един от създателите на силовата групировка СИК - Красимир Маринов-Големия Маргин, и брат му Николай Маринов-Малкия Маргин бяха арестувани и бяха изправени на подсъдимата скамейка за организирането на три поръчкови убийства - на Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора.
От десет-дванайсет години за благосъстоянието на братята се носят най-различни слухове. През 1994 г. например из публичното пространство пълзеше мълвата, че Големият Маргин и неговият пръв приятел Дмитрий Минев-Димата Руснака (вече покойник) са похарчили само за подовите настилки (мрамор и гранит) в новите си резиденции около 300 000 г. марки общо.
През 1996 г. се чу, че Големия Маргин и Димата Руснака, заедно с останалите големи сикаджии - Венцислав Стефанов, Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата, Милчо Бонев-Бай Миле и Поли Пантев, са купили недостроената сграда на бул. Джеймс Баучър № 87 за 4.5 млн. щ. долара и са инвестирали в довършването и обзавеждането й поне още толкова.
А през есента на 2003 г., когато пламна вътрешноведомствената война между двете крила в групировката, начело с Големия Маргин и Маджо, от МВР обясниха началото на конфликта така: през лятото Големия Маргин поискал да изтегли парите си от трезора на групировката (бившата Първа източна международна банка), които били към 140 млн. долара. Маджо подскочил като ужилен, защото банката щяла да фалира.
Големия Маргин обаче продължил да настоява и тогава Маджо решил да му отправи последно предупреждение: на 5 ноември 2003 г., пред столичния фитнес център Атама, неизвестни килъри направиха на решето Евгений Стефанов-Женята, който (според оперативна информация на МВР) бил шеф на бригадата за мокри поръчки на Бай Миле и Големия Маргин.
Едва ли някога ще научим дали във всички тези лакардии има поне едно зрънце истина. По-важното обаче е, че във вторник (17 октомври) дългоочакваната новина най-после обиколи България и Обединена Европа: по молба на Комисията Кушлев Софийският градски съд е наложил запор върху имотите и банковите сметки на Красимир Маринов-Големия Маргин и съпругата му Мария Маринова, както и върху фирмените дялове, които двамата притежават (пълният текст на съобщението публикуваме отделно).
Четири дни по-рано в столичната Съдебна палата се случи онази случка, която ни даде основание да подозираме, че отношението на т. нар. компетентни органи (в случая МВР, прокуратурата и Комисията Кушлев) към организираните престъпници е с двойно дъно. И заради която се наложи да отделим толкова много място за Големия Маргин и запора на имуществото му, закъснял поне със седем-осем месеца.
На 13 октомври (миналия петък) небезизвестният бизнесмен Николай Методиев, по-известен с екзотичния си прякор Ники Пилето, влезе в Съдебната палата сутринта и излезе... едва към 17 часа. Причината, поради която той изкара пълен работен ден в храма на Темида, е следната. В 9.30 часа в Софийския градски съд трябваше да продължи делото, по което Пилето е подсъдим за контрабанда на 5 ТИР-а с китайско карго. А в 10 часа в Софийския апелативен съд (САС) трябваше да започне друга съдебна схватка, тъй като Софийската градска прокуратура протестира паричната гаранция на Методиев - 15 000 лева. Тя му бе наложена от Софийския градски съд (СГС) на 7 октомври по мегаделото за контрабанда на 278 ТИР-а с китайски стоки, по което Пилето бе привлечен като обвиняем на 4 октомври.
За да не пришпорват събитията и да избегнат евентуалните недоразумения, на 13 октомври апелативните и градските магистрати се споразумяха за следното: най-напред САС взема мярката на Пилето, а след това СГС довършва тридневното заседание, което започна на 11 октомври.
По първото дело изненади нямаше и за по-малко от час Софийският апелативен съд потвърди паричната гаранция на Николай Методиев, защото той имал постоянен адрес и най-редовно се явява по наказателните производства, образувани срещу него (до 4 октомври 2006 г. те са две: едно - в Софийския районен съд и едно - в Софийския градски съд).
По делото в Софийския градски съд (за контрабандата на петте ТИР-а, по което подсъдими са Ники Пилето и бившият митничар от ГКПП-Кулата Ангел Иво Ангелов) обаче се случи нещо неочаквано. Пред съда двамата полицаи от СДВР - Красимир Кръстев и Петко Петков, се сетиха, че в нощта на 21 срещу 22 юли 2003 г. Ники Пилето ги е заплашвал със саморазправа, но пък съвсем услужливо забравиха, защо точно се е случило това.
От юли 2003 г. досега Параграф 22 най-малко десетина-дванайсет пъти е описвал правосъдната драма около ТИР-овете на Ники Пилето и затова едва ли е необходимо да повтаряме за стотен път познати неща. В случая е важно да си припомним само един факт.
Разплитането на същинската афера тръгва на 22 юли 2003 г. вечерта, когато след неколкочасов разпит с детектора на лъжата двамата полицаи признават, че Ники Пилето ги е заплашил със саморазправа, ако попречат на претоварването или пък разкажат на някого за него.
Няколко дни по-късно двете ченгета са разпитани пред съдия, където потвърждават дума по дума самопризнанията, направени след инквизицията с детектора на лъжата. Едва тогава срещу Ники Пилето са образувани и първите две дела за скандала с ТИР-овете. Първото е за принуда (чл.143 от Наказателния кодекс), а второ - за контрабанда (чл.242 от Наказателния кодекс).
Миналия петък (13 октомври) обаче двамата полицаи бяха обладани от толкова услужлива амнезия, че дори не си спомниха за разпита им пред съдия, проведен преди три години и три месеца.
Според показанията им през онази юлска нощ Пилето им казал, че на претоварването на ТИР-овете ще присъства митничар, който щял да запечата камионите. Пред съда Красимир Кръстев заяви още, че тогава видял да се извършва някаква дейност с камионите, но не видял каква всъщност е тази работа. А Петко Петков допълни колегата си, като сподели пред магистратите, че обектът (т.е. - плацът пред пилешкия склад) бил слабо осветен и камионите, които били на десетина метра от тях, не се виждали...
Изобилието на бели петна в паметта на двамата полицаи принудиха председателя на съдебния състав Владимир Астарджиев да разпореди в залата да бъдат прочетени показанията им, дадени пред съдия през юли 2003 година. Според тях на 21 срещу 22 юли 2003-а ченгетата много добре са видели как от ТИР-овете се разтоварват някакви стоки, след което опразнените камиони се товарят със строителни материали и т. н.
Колкото оптимистична за правосъдието да изглежда тази засечка, след края на заседанието в петък (13 октомври) Николай Методиев сподели с репортер на Параграф 22, че се чувства сигурен за крайния изход от делото. Според него цялата тази история е скалъпена и той прекрасно знае кой и по какви причини го е качил на шейната, както се казва по друг повод. Освен това Пилето заяви, че никога не е заплашвал двамата полицаи, а те са излъгали по... заповед отгоре.
Всъщност, ако трябва да бъдем съвсем откровени, Ники Пилето дори спомена и името на човека, който е поръчал гигантската манипулация срещу него, но категорично отказа разговорът да бъде записан. Ето защо засега самоличността на злия гений, дръзнал да хване Ники Пилето за гушата, ще бъде спестена на широката публика. Не за друго, а защото той като нищо може да ни друсне едно дело за клевета и... да го спечели. Така, както е спечелил всички наказателни производства, образувани срещу него през годините и прекратени по най-различни причини. Благодарение, естествено, на активното бездействие, демонстрирано от доброжелателите му в МВР и в прокуратурата, към които в началото на 2006-а се присъединиха и членовете на Комисията Кушлев.

Борислав Радославов
Иван Рачев

СЪОБЩЕНИЕТО АНТИ МАРГИН
разпространено от пресслужбата на Софийския градски съд (СГС)

Според Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, разходите на ответника и семейството му в периода 1982-1998 г. възлизат на 680 227.83 деноминирани лв., като общият размер на доходите на Маринов и съпругата му са 101 835.49 лв. (от продажба на недвижимо имущество -12 464.32 лв., доходи по ГДД - 89 345.49 лв. и от продажба на дялове от фирми - 17 (седемнадесет) деноминирани лева).
Извършените разходи надвишават доходите и към настоящия момент представляват 2 835 260.80 лева.
СГС допусна обезпечение на бъдещ иск на имуществото на Красимир Маринов, съпругата му Мария Маринова и фирмите, в които те са собственици - Роял - КМ ЕООД, ЕТ Красавто - Красимир Маринов и ЕТ Мимиавто - Мария Маринова.
Съдът наложи възбрана на имотите, притежавани от Красимир и Мария Маринови, които се намират на ул. Джеймс Баучър (в съобщението не е уточнено на кой номер се намират тези имоти - бел. ред.) - десет офиса, един магазин, едно паркомясто и един гараж.
Под възбрана са още урегулиран поземлен имот на ул. Иван Радоев ведно с намиращата се там двуетажна къща с гараж, а така също и нерегулирано дворно място от половин декар в квартал Барите.
Съдът наложи запор и на всички банкови сметки, открити на името на Красимир и на Мария Маринови в български банки, а така също и на дружествените дялове и акции на двамата във фирми у нас.

Забележка: До арестуването му на 27 октомври 2005 г. за поръчковите убийства на Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора срещу Красимир Маринов-Големия Маргин не е образувано наказателно производство, той не е обвиняван за извършено престъпление и не е уличаван в укриване на доходи и неплащане на данъци.

ХРОНОЛОГИЯТА ПРО ПИЛЕТО
В периода 1996-2003 г. срещу Николай Методиев са образувани следните дознания и предварителни производства:
- 1996 г.: Районно управление Транспортна полиция гр. Русе - подправка на официален документ, фиктивен внос и използване на фиктивен документ. Предмет на престъплението - 600 000 броя пиратски компактдиска;
1997 г.: Сектор Икономическа полиция при РДВР-Варна - контрабанда на стоки (компактдискове) чрез използването на фалшиви документи. Деянието е извършено в района на Трето РПУ-Аерогара Варна;
- 1999 г.: Сектор Икономическа полиция при РДВР-Бургас - контрабанда на стоки в района на Митница Бургас;
- 2001 г.: СДВР - изнудване с тежки последици, извършено в района на Четвърто РПУ-София;
- 2002 г.: СДВР - поставяне и задействане на взривно устройство в кв. Симеоново, ул. Босилек № 56. Деянието е извършено в района на Шесто РПУ-София.
- 2003 г.: следствено дело № 182/06.08.03 по описа на Националната следствена служба (НСлС) - чл.242 от Наказателния кодекс (контрабанда).
- 2003 г.: следствено дело №183/06.08.03 по описа на НСлС - чл.143, ал.3, предл.4, във връзка с ал.1, предл.2 от Наказателния кодекс: Който принуди лице от състава на МВР да пропусне нещо противно на волята му при или по повод изпълнение на службата, като употреби за това сила или заплашване, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

Забележка: Най-актуалното пилешко дело - за контрабанда на 278-те ТИР-а в периода януари - юли 2003 г., е образувано в началото на 2004 г., но срещу неизвестен извършител. Николай Методиев бе привлечен като обвиняем по това дело едва на 4 октомври тази година.
В периода 1996-2003 г. запори и възбрани върху банковите сметки и имуществото на Ники Пилето не са налагани, а Комисията Кушлев се занимава с него едва от 5 октомври 2006-а, но по сигнал на Националната следствена служба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във