Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Маргина си води записки в съда

Ако се беше издигнал в Холивуд, а не в българския ъндърграунд, Красимир Маринов - Големия Маргин можеше да спечели купища пари като актьор, и то по напълно законен начин. На това заключение навежда неговото поведение в съда по време на поредното дело срещу него, брат му Николай и четирима техни съучастници, обвинени за подготовката на три убийства - на о.з. ген. Любен Гоцев и на покойните вече Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов. Делото вече е пословично с безбройните си отлагания заради проблеми със здравето на част от подсъдимите и най-вече на сърдечноболния Иво Карагеоргиев.
По време на заседанието на Софийския градски съд в сряда (3 февруари) Красимир Маринов, за когото болестите отдавна би трябвало да са отшумели, отново започна да се прегъва от болка и да показва страдалческото изражение на лицето си. Той така се беше свил в ъгъла до стената, че никой нямаше да разбере за неговото присъствие, ако съдията Лада Паунова не го беше извикала по име. А въпреки болките в кръста Големия Маргин от време на време си водеше записки в някакво тефтерче.
За разлика от него обаче, брат му Николай така и не се появи. Той се води безследно изчезнал от 13 януари тази година, когато бе извикан като подсъдим по същото дело, но не го стори. Затова съдът нареди да бъде задържан под стража, а по-късно бе издадена и европейска заповед за арест. Той обаче е изчезнал трайно. На двата адреса, посочени за съда,
по-младият Маринов не бил открит
Съпругата му казала на полицията, че не го е виждала от десет дни. Според справка от Националната следствена служба (НСлС) той не се намира в арестите на страната, а сведенията от Дирекцията на местата за лишаване от свобода сочат, че той не обитава и затворите. Според официалните данни лицето Николай Маринов е пътувало в чужбина за последен път през 2005 г. и е напуснало страната през ГКПП Калотина. Писмо на СДВР до съда от 21 януари тази година пък сочи, че в резултат на проведените издирвателни мероприятия лицето не е задържано. Въпреки това съдът реши да даде ход на делото, което ще се гледа задочно за този обвиняем.
Николай Маринов се притеснява да не стане жертва на лоша и некоректна работа на системата, заяви един от неговите защитници Людмил Рангелов. Според него прокуратурата повдигала несъстоятелни обвинения, а наказателните акции приличали на холивудски екшъни. Затова и присъствието на неговия подзащитен било излишно. Друг подсъдим по делото - Иво Карагеоргиев, този път се яви под охрана в заседателната зала и престоя там през всичките близо 4 часа, докато траеше делото, без това видимо да се отрази на здравословното му състояние. Сега той се намира в МВР-болница. Досегашните експертизи сочеха, че заради болното си сърце той няма да издържи в залата и ще получи стрес.
След като бе даден ход на делото, прокуратурата направи неочакван ход. Градският прокурор Кокинов поиска да бъде изслушан свидетел извън призованите до момента. Той щял да обясни как е създадена организираната престъпна група, ръководена от Маргините, и подготовката на поръчковите убийства. След кратка почивка свидетелят на обвинението Иво Илчев се появи, но с маска. Оказа се, че това е същият защитен свидетел по делото за убийството на радиоводещия Боби Цанков. При разследването за убийството на Цанков Илчев е споделил, че се познава с подсъдимия по това дело Бисер Илиев, който му разказал за подготвяните от Маргините покушения.
Адвокатите на подсъдимите веднага се възпротивиха човекът да дава показания с маска на лицето, тъй като не може да се установи неговата самоличност. Защитникът на Маргина Лъчезар Таков заяви на съдията Лада Паунова: Откъде да знам кой се крие зад маската. Това може да е някой прокурор от градска прокуратура, ние не може да сме сигурни за неговата самоличност. Паунова също бе изненадана не по-малко от адвокатите от появата на маскирания свидетел и не разреши той да бъде разпитан.
Заради свидетеля градският прокурор Кокинов първоначално поиска делото да се гледа при закрити врата, а след това предложи това да стане зад параван. Параваните дори бяха внесени в залата, но не влязоха в употреба. Забуленият свидетел не бе разпитан, защото пожелал адвокат. Това вероятно ще стане на някое от следващите заседания. Според адвокат Рангелов разпитът на свидетеля няма да допринесе съществено за хода на делото. Илчев давал показания за убийството на Боби Цанков, но в тях нямало конкретика и обясненията му били общи. Това е и причината адвокатите на подсъдимите по делото срещу братята Маргини да не възразят срещу неговия разпит. Рангелов заяви също, че не е ясно как свидетелят може да посочи кого от обвиняемите в залата познава, след като не може да покаже лицето си пред тях.
Интерес предизвикаха
показанията на Елена Михалева
- съпруга на небезизвестния Младен Михалев-Маджо. Прокурорът Кокинов поиска тя да говори пред съда в компанията на мъжа си, но съдът отхвърли това искане. Оказа се, че Михалева е в неведение относно бизнеса на мъжа си, а също и къде се намира той сега. Бил в чужбина по дела. На въпрос на съдията дали може да му предаде, че го викат в съда, Михалева каза: Живея в чужбина и не мога да ви обещая, че ще го уведомя. Подсъдимият Големия Маргин бил единствен от групата обвиняеми, седнали на скамейката, когото познава, но се виждали само по празненства и най-вече на Нова година.
Полезни показания пред съда даде и друг свидетел - Айше Мехмедова, която е била поемно лице по време на обиск в жилището на подсъдим по делото. Тя обясни, че полицаите я извадили от банята и я накарали да подпише някакъв лист, но така и не разбрала какво пише на него, тъй като била без очила, а полицаите така и не й обяснили какво съдържа той. На въпрос на един от адвокатите какво са намерили при обиска жената каза: Намериха нещо малко, колкото мушица и го запечатаха в един плик.
До разпит на призованите експерти по делото така и не се стигна, тъй като защитата поиска преди това да се запознае с веществените доказателства. Това са два пистолета Валтер и Люгер, патрони и заглушител, мотоциклет Сузуки и лек автомобил Ауди. Адвокатите пък ще трябва да отидат до Националната следствена служба, където се съхраняват те. Процесът бе отложен за 11 февруари, когато ще бъдат предявени въпросните веществени доказателства срещу Маргините и хората им. В поредица от заседания през март ще бъдат призовани и останалите свидетели. Срещу Големия Маргин, който в момента е в ареста, има и обвинение, че е организатор на престъпна група за разпространение на наркотици заедно със Стефан Бонев-Сако.

Facebook logo
Бъдете с нас и във