Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Маргинална държава

Загубихме битката, но не и войната!
С тази крилата фраза на генерал Де Гол (описваща положението на Франция в началото на Втората световна война) градският прокурор Николай Кокинов се опита да определи положението на прокуратурата след оправдателните присъди за братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, произнесени в понеделник (14 юни).
Най-знаковото дело през последните пет години завърши с фиаско за държавното обвинение. Братята бяха признати за невинни по всичките обвинения, които бяха повдигнати срещу тях. Според решението на Софийския градски съд (СГС) прокуратурата не е събрала никакви доказателства, че братята са сформирали и ръководили банда за мокри поръчки, нито са набавяли оръжия и коли за дейността й. Както е известно, знаковите братя бяха нарочени за организатори на престъпна група, подготвяла убийствата на о.р. ген. Любен Гоцев и на покойните вече Иван Тодоров - Доктора и Никола Дамянов. В края на миналата седмица прокуратурата настоя да им бъдат наложени по 20 години затвор. Това обаче не се случи, поне на първата инстанция. Все пак не мина съвсем без присъди.
Отнесоха ги дребните риби
подсъдими заедно с Маргините. Така например прочутият със своите болести Иво Карагеоргиев бе наказан с четири години затвор за участие във въоръжена и организирана престъпна група, състояща се от него и от останалите подсъдими в този процес - Бисер Илиев, Веселин Тошев и Стефан Рангелов. Съдът оправда Карагеоргиев по обвинението за участие в подготовка на изброените три покушения.
Илиев, Тошев и Рангелов обаче бяха признати за виновни, че са планирали и организирали покушения. Илиев получи наказание от три години затвор, а Тошев - три години и половина. Рангелов беше осъден на пет години затвор, но тъй като има влязла в сила присъда от 12 години лишаване от свобода, съдът остави в сила по-тежкото наказание. На всички тях им се приспада времето на престоя в следствения арест. В крайна сметка зад решетките остана единствено Стефан Рангелов, който изтърпява друга присъда.
Карагеоргиев, който бе задържан в края на миналата година, тъй като не се яви на едно от съдебните заседания, излиза на свобода под парична гаранция от 2000 лева. С парични гаранции са Бисер Илиев - 2000 лв., Стефан Рангелов - 10 000 лв., и Веселин Тошев - 5000 лева.
Съдът отмени и международното издирване на Николай Маринов-Малкия Маргин, който изчезна след убийството на радиоводещия Боби Цанков на 5 януари 2010 година.
За четирите години, през които се водиха съдебните заседания, обаче така и не бе доказана връзка между Маргините и останалите подсъдими. Наблюдаващите делото - градският прокурор Николай Кокинов и неговият заместник Роман Василев, избягаха от медиите след края на заседанието в понеделник, изнизвайки се от страничния вход на съдебната зала, откъдето съдебната охрана често измъква подсъдимите.
По ирония на съдбата тази присъда дойде в същия ден, в който МВР-шефът Цветан Цветанов се зарече в рамките на четири-пет седмици в съда да влязат обвинителни актове срещу знакови престъпни групи, обект на поредицата от операции, като упомена операциите Наглите и Октопод.
Както можеше да се очаква, вицепремиерът обясни оправдателната присъда с нереформираната съдебна система. Дали ни харесва или не - това е волята на съда, заяви Цветанов, като уточни, че не е коректно той да коментира съдебното решение. Това, което мога да кажа, е, че трябва да бъдем все пак с надеждата, че по предстоящите дела, които ще се гледат, ще има осъдителни присъди, каза министърът и добави, че съдебната ни система не отговаря на изискванията на ЕС. Тук не е зле да припомним, че и прокуратурата е част от критикуваната система, но той очевидно нямаше предвид нея.
Делото Маргините
продължи точно четири години
По-голямата част от времето премина в отлагане на съдебни заседания заради болести на подсъдимите или заради отсъствието на техните адвокати. Знаковите фигури бяха задържани през октомври 2005 г. в рамките на операция Респект, а на 8 юни 2006 г. двамата наблюдаващи прокурори внесоха обвинителния акт в съда. Според него Големия Маргин бил организатор, а брат му Николай подбудител на организирана престъпна група, действала главно през втората половина на 2005 година. В този период подсъдимите са проучвали жертвите, установявали са техните адреси, маршрути за движение, навици. За всяко от трите убийства извършителите е трябвало да си разделят по 40 000 евро.
В проточилия се процес обаче прокуратурата така и не успя да докаже обвинителната си теза. Нищо че в заключителната си пледоария в понеделник прокурорът Кокинов описа братята като едни от основателите на престъпните групировки в България. Причината за провала на обвинението е най-вече в това, че то бе построено единствено на показанията на защитения свидетел Велин Добрев - човек с криминално досие и десетгодишна присъда за убийство.
Тези показания се появиха през драматичната 2005 година.Тогава държавното обвинение бе притиснато от обстоятелствата да гони успех в борбата с организираната престъпност. В този момент се обсъждаше присъединяването на България към ЕС и една от най големите критики към страната ни беше, че не са разбити големите криминални структури.
Така или иначе прокуратурата реши да опре всичките си версии върху показанията на Добрев. Според едната от тях братята искали да влязат в бизнеса с контрабандни цигари на Доктора, но той не ги допускал. Тодоров бе застрелян в София през февруари 2006 г., когато Маргините вече бяха в ареста.
Според друга прокурорска теза Любен Гоцев е трябвало да бъде ликвидиран, тъй като бил съветник на конкурента на Маргините Младен Михалев-Маджо и това се отразявало негативно на застрахователния им бизнес. Бившият разузнавач и дипломат обаче заяви пред съда, че никога не е бил съветник на Маджо, а само се поздравявали.
Близкият до групировката ТИМ финансист Никола Дамянов - третата предполагаема жертва, преди да се спомине от инфаркт отрече въобще да познава Маргините. Адвокатът на покойния Иван Тодоров-Доктора пък отрече те да са имали някога интереси в бизнеса с цигари, каквато беше версията на прокуратурата. Не помогнаха с показанията си на обвинението и бившите съдружници в СИК на братята Младен Михалев Маджо и Румен Николов-Пашата. Маджо заяви в съда, че познава Маргините и е в добри отношения с тях и така отхвърли версията за бизнес конфликти помежду им. Пашата пък отрече да е срещал братята с бизнесмена Петър Попов, който според разследващите дължал пари на Никола Дамянов и имал мотив да го ликвидира, поради което потърсил помощта на Маргините.
През януари тази година прокуратурата очакваше да постигне качествен скок в развитието на процеса, като предложи показанията на уж защитен свидетел - той бе въведен в залата с маска, за да се запази в тайна неговата самоличност. Всички обаче разбраха, че това е Иво Илчев, приятел на убития радиоводещ Боби Цанков, въпреки че го разпитваха скрит зад параван. Поразяващите разкрития на тайнствения свидетел обаче не се състояха. Вече озовал се в съдебната зала,
ценният свидетел се отказа от всичките си показания
дадени пред разследващите. Илчев заяви, че не познава никого в залата и си няма понятие за никакви убийства.
Допълнителен комичен привкус на процеса придаде привикването на някой си Мравката. Според анонимен свидетел човек с този прякор знаел за подготвяните покушения. МВР се видя в чудо, докато открие кой точно е този човек сред 35-те отличени с този псевдоним в информационните масиви на ведомството. Накрая се установи, че така търсената мравка е Тихомир Дочев, когото пък съдят за убийството на Милчо- Бай Миле. Това обаче не доведе до съществен прелом в задънения процес, тъй като и Дочев, подобно на останалите, каза в съда, че не познава никого и не знае нищо. Естествено, в края на процеса подсъдимите Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев категорично отрекоха да са получавали поръчки от Маргините...
След всички тези събития за всеки, който е следил отблизо процеса, буди недоумение изненадата на обвинението от решението на съда. Градският прокурор обаче заяви, че няма за какво да съжалява. Смятам, че при този кръг от доказателства, които имахме преди пет години, не бихме взели друго решение, каза Кокинов.
Бедата е, че оттогава досега обвинението така и не намери свързващото звено между сочените за ръководители на престъпната група и останалите подсъдими, ако въобще има такова. Така че, когато се говори за нереформирана съдебна система, не е зле в това число да се включи и прокуратурата, чиито негодни доказателства в много от случаите са причина за провала при знаковите дела. А знакови дела предстоят, и то не едно. И ако присъдите по тях са същите, нищо чудно да констатираме, че е загубена не само битката, но и войната с престъпността. Иначе казано: че държавата е Маргин-ална...

снимка

архив 62194
1. Братята Маргини влязоха с белезници и излязоха с ореоли от съда.

архив 61150
2.Прокурорите по делото Кокинов и Василев се чудят какви доказателства да представят пред съда.

(КАРЕ)
Съдията: Падна ми камък!
Сигурна съм в решението си по делото Маргините. Не съм изпитвала страх, но ми тежеше, че процесът върви трудно, каза във вторник (15 юни) съдията по дело Лада Паунова, която водеше делото.
Все едно ми падна камък. Но предстои писането на мотиви, което няма да е лека работа. Има следваща инстанция по фактите, може допълнителни доказателства да бъдат събрани. Може другите да бъдат оборени, прогноза не мога да дам. Делото стана знаково поради обществено мнение или заради фигурите, замесени в него, но в крайна сметка не е много по-сложно от други процеси, заяви Паунова. Тя отрече слуховете, които свързват повишението й през 2006 г. за съдия в Софийския апелативен съд (САС) с делото. Даже напротив, встъпването ми в Софийския апелативен съд беше забавено, за да мога да работя пълноценно по делото, каза Паунова. Запитана дали е била готова да си направи отвод, тя отговори: Честно казано да, но не го направих.
Според Паунова първият момент, в който е искала да се откаже, е бил заради абсурдните сцени с тръшналия се на пейката Красимир Маринов-Големия Маргин. Както е известно, по време на процеса заради операция от дискова херния той идваше с бастун, с патерици, дори седнал в инвалидна количка, носена по стълбите от бодигардове. В един от тези случаи под претекст, че изпитва непоносима болка, Маринов легна на пейката за подсъдимите, която картина именно подразнила Паунова. Тя обаче отказа да се ангажира с коментар дали Маргина е преигравал.
Напълно наясно съм какво се случваше в общественото пространство. Аз, естествено, не мога да бъда изолирана от това общество и да живея в капсула, в която да нямам достъп до информацията, и това да не рефлектира върху начина ми на мислене. Но би следвало човек, който гледа професионално на нещата, да отсява тази информация и да не се влияе от нея, заявява съдията. Тя открито твърди, че прокуратурата не е успяла да докаже обвинението си.
На въпрос какво би казала на онези, които ще коментират зад гърба й, че е взела пари, за да оправдаете подсъдимите, тя отговори: Как може да се защитава човек срещу нещо, което е неконкретно и е просто така казано в пространството? Не знам как да отговоря, защото няма конкретика. Но само заради говоренето е абсурдно. Тя сподели, че това дело й е отнело много време и нерви и пожела на колегите си, които гледат подобни дела, да имат здрави нерви.
Междувременно, докато трае процесът, съдия Лада Паунова издаде в съавторство с колегата си Пламен Дацов книга, озаглавена Организирана престъпна група, чието официално представяне бе на 11 март. В нея са изложени тези за това какви промени са нужни в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, за да се подобри разкриването, събирането и доказването на този вид престъпления.
Изследват се специфичните процесуални инструменти при доказването на този вид престъпление - специалните разузнавателни средства, използването на агент под прикритие, контролирана доставка и доверителна сделка, фигурата на защитен свидетел и нейната приложимост в нашето право, както и практиката на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по въпросите за защита на свидетелите. Двамата автори правят и предложения за законодателни промени, за да се подобри работата на правоохранителните органи и съдебната система при боравене с текстовете от закона и доказване на този вид престъпления.
Снимка
Параграф, Фото, 24брой - lada.jpg

(КАРЕ)
Адвокат Людмил Рангелов: Процесът е монтиран
Липсата на доказателства за връзка между братя Маринови и престъпленията, за които бяха обвинение, е очевидна, заяви ден след прочитането на присъдите адвокатът на Николай Маринов-Малкия Маргин, Людмил Рангелов. Намирам изказването на Цветанов за доста опасно, каза той по повод коментара на вътрешния министър, който определи оправдателната присъда за Маргините като резултат от нереформираната съдебна система.
Надявам се, че всеки съд ще съди според доказателствата, а не според специализацията си и това потвърждава мнението ми, че такъв специализиран съд не трябва да има, коментира адвокатът.
Според него този процес е монтиран. Ако човек се запознае с доказателствата, прави впечатление, че има нещо изкуствено, мотивите са по детински монтирани, смята той и обеща да бъде по-конкретен, когато делото приключи с влязла в сила присъда.
На въпрос дали става дума за частна, лична или политическа поръчка, Рангелов обясни, че тя е смесица, а въпросният монтажист бил във властта. Според адвоката целта е постигната в някаква степен, защото резултатът е, че въпросните подсъдими са били за дълго време в ареста.
Рангелов за пореден пък поясни, че няма връзка с Николай Маринов и не знае къде се намира. Негово право е да избере поведението си, допълни той.
снимка
параграф фото 24 брой rangelov.jpg
Адвокатът на Малкия Маргин не знае къде се намира клиентът му.

(КАРЕ)
Търсихме лекари от Европа за подсъдимите
Далеч преди гафа с бившия военен министър Николай Цонев, когото нарече престъпник в ефира, без той дори да има повдигнато обвинение, заместник градският прокурор Роман Василев се изхвърли и по делото на Маргините. На 21 октомври миналата година - след едно от многобройните заседания на съда, Василев обяви, че след като България е членка на Европейския съюз (ЕС), ще се наложи прокуратурата да търси медици извън пределите на страната. Тази идея блесна като резултат от безсилието на съда да накара лекарите да извършат алтернативна експертиза за състоянието на подсъдимия Иво Карагеоргиев.
Сериалът с най-тежко болния подсъдим по това дело се превърна в нещо като емблема на процеса. Той бе замразен на 3 декември 2007 г., след като стана ясно, че подсъдимият страда от исхемична болест на сърцето, от коронарна многоклонова болест и от тежка форма на язва. Заболяванията му станаха причина да излезе от следствения арест и да се подложи на лечение.
Сърдечните страдания бяха причина делото срещу Маргините да се забави с близо две години. То не бяха тройни, петорни, че дори и седморни експертизи от лекари в елитни клиники, които доказваха колко зле е пациентът. Съдията по делото Лада Паунова с мъка се ориентираше в сложната медицинска терминология, а съдебният състав бе заприличал на лекарски консилиум. Тъкмо състоянието на оперирания Карагеоргиев се стабилизира, и медиците се възпротивиха срещу неговото явяване в залата - щял да се стресира. По времето, когато би трябвало да се възстановява от тежка операция на сърцето, на 12 ноември 2008 г. подсъдимият Карагеоргиев бе заловен да тегли пари от банкомат с чужда карта в центъра на София. Заедно с него бе задържан и друг подсъдим в процеса за подготовката на трите убийства - Стефан Рангелов.
Това дойде в повече на прокуратурата и тя поиска алтернативна медицинска експертиза. Това обаче не се оказа така лесно, тъй като набелязаните за вещи лица лекари по една или друга причина отказваха да станат експерти по делото. Именно по тази причина и Роман Василев се изхвърли, че ще търсят лекари от странство. Оказа се обаче, че това е невъзможно, тъй като чуждите лекари не присъстват в списъка на вещите лица, които имат право да участват в процеса. Идеалният вариант би бил да се търсят медици от други градове в България, коментираха тогава юристи...
Чашата преля през декември миналата година. За пореден път Карагеоргиев не се яви в съда ( заради грип) и съдия Паунова изпрати съдебната охрана да провери дали болният се лекува у тях. Униформените обаче не го откриха на указания адрес и по разпореждане на съдията той бе арестуван и вкаран за лечение в МВР болница...

Facebook logo
Бъдете с нас и във