Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАРГИНИТЕ БРЪКНАХА В ЧОРАПЧЕТО НА ДЯДО КОЛЕДА

Заседанията по делото срещу Красимир и Николай Маринови, познати повече като Големия и Малкия Маргин, в последно време заприличаха на сборище от болни и куци люде.
Тази констатация на Параграф 22, направена в бр. 17 от 28 април 2007 г. по повод пускането под домашен арест на Малкия Маргин и медицинските експертизи на други трима подсъдими - Красимир Маринов, Стефан Рангелов и Веселин Тошев, описа тогава с думи прости развоя на процеса.
Седем месеца по-късно се налага да си припомним тези думи с горчивина, тъй като шумното дело срещу братята Маргини, Бисер Илиев, Стефан Рангелов, Веселин Тошев, Иво и Светлин Карагеоргиеви беше пратено в четиримесечен отпуск. Причината се оказа не прословутата дискова херния на Големия Маргин, а исхемична болест на сърцето на Иво Карагеоргиев.
Цялото дело се спира, защото обвинението е за тежко престъпление - за подготовка за убийство (чл.117 от Наказателния кодекс) и участие в организирана престъпна група (чл.321 от НК). Отсъствието на един от подсъдимите ще попречи за обективното разкриване на истината, каквото е изискването на чл.25, т.2 от Наказателнопроцесуалния кодекс), формулира мотивите си за решението съдия Лада Паунова в понеделник (3 декември).
Големите виновници за спирането на т.нар. знаково дело до 9 април 2008 г. се оказаха трима кардиолози, извършили съдебномедицинска експертиза на сърдечноболния Иво Карагеоргиев. Това са Теменуга Донкова, Симеон Димитров и Николай Руменов. За да пресекат всякакви съмнения по отношение на поставената диагноза, лекарите са съгласували вижданията си за здравословното състояние на подсъдимия с колегите си от болница Токуда.
Според заключението на медиците в тялото на Иво Карагеоргиев има зони, които страдат от недостатъчно кръвоснабдяване. До момента подсъдимият е бил подложен на медикаментозно лечение, но то не помагало и се налагало да му се направи т.нар. ангиопластика. Чрез тази процедура може изцяло да се възстанови кръвотокът в запушените артерии.
Според тримата кардиолози след операцията ще трябва да се поставят т.нар. стентове. Това са железни мрежички, които се имплантират на мястото на засегнатия съд и остават вътре. Така те изпълняват ролята на поддържащ скелет, който не позволява на кръвоносния съд да се запуши отново. В този случай вероятността от фатален край е едва един процент.
Според водещия лекар в екипа - Теменуга Донкова, провеждането на операция не е спешно, но би трябвало да се извърши до края на годината. След нея възстановяването ще бъде бързо, но медикът не каза колко точно време ще е необходимо. Във всички случаи обаче болестта на Иво Карагеоргиев не му позволява в момента да участва пълноценно в процеса, увериха специалистите.
Тримата лекари не успяха да отговорят на въпроса защо въпросната процедура не е направена на подсъдимия още на 12 юни т.г., когато е изпаднал в прединфарктно състояние и е бил преместен в болницата на Софийския централен затвор. Това все пак е от компетенцията на колегите им, които работят към лечебницата на затвора. Кардиологът Теменуга Донкова успя само да промълви, че лекарите там са могли да направят манипулацията още когато са установили болестта, но явно са преценили, че състоянието му е добро.
След като изслуша резултатите от изследването, съдия Лада Паунова се принуди да спре цялото дело срещу Маргините до 9 април 2008 година. Освен това съдебният състав разпореди до края на март догодина да бъде направена още една медицинска експертиза на Иво Карагеоргиев, която да определи актуалното му здравословно състояние. Изследването ще бъде изслушано на 9 април. Заради болежките на подсъдимия Лада Паунова бе принудена да направи още нещо - да промени мярката му за неотклонение от домашен арест в парична гаранция в размер на 10 000 лева.
Интересното в случая е какво ще стане до 9 април 2008 г., не за друго, а защото никой не може да принуди Иво Карагеоргиев да се оперира. Той може да откаже да легне под ножа и тогава процесът едва ли ще продължи през пролетта и ще се наложи отново да бъде спрян. Но, както се казва по друг повод - ще поживеем и ще видим.
Що се отнася до държавното обвинение, то никога досега не е било така примирено с обстоятелствата, както в понеделник. Прокурор Николай Кокинов кратко и ясно отбеляза: Когато фактите говорят, и боговете мълчат. След което му остана само да помоли съдебния състав да определи разумен срок, в който Иво Карагеоргиев да се лекува, а процесът да бъде вдигнат на трупчета.
Братята Маргини ще запомнят датата 3 декември и по още една причина - съдът им промени мерките за неотклонение от домашен арест в парична гаранция от по 20 000 лева. Мотивът на магистратите бе, че е необосновано тяхното затваряне вкъщи за толкова дълъг период от време. Големият Маргин е под домашен арест от 13 декември 2006 г., а Малкият - от 12 април 2007 година.
Така братята и техните ортаци ще могат да посрещнат коледните и новогодишните празници в някое заведение в София или извън нея. Поне могат да избират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във