Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАРГИНИТЕ НА МУШКАТА НА ВСС

Тричленка от Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проверява защо Софийски градски съд (СГС) е забавил делата срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините и срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев. В работната група са включени членовете на Висшия съдебен съвет Стойко Стоев, Пенка Маринова и Иван Димов. Ще се търсят причините и за забавянето на дела за измами по САПАРД и тези срещу бившия шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров, уточни Иван Димов. Тричленната комисия трябва да е готова с доклада си до седем дни.
Случайно или не, ВСС взе това решение на редовното си заседание на 3 декември (сряда) - деня, в който се закръгли точно една година, откакто делото срещу Маргините беше спряно за пръв път заради заболяванията на подсъдимите.
Оттогава братята са на свобода под парична гаранция, а съдът се събира периодично, за да изслуша поредната медицинска експертиза за здравословното състояние на единия от обвиняемите - Иво Караиванов. Но понеже обвиненията са за организирана престъпна група, делото не може да продължи без наличието в съдебната зала на всичките подсъдими, а тежките здравословни проблеми на Караиванов пречат това да стане. Междувременно Малкия Маргин, когото петорна експертиза изкара епилептик, скочи от подсъдимата скамейка през скамейката на резервите и се озова направо на футболния терен. Както е известно, той бе засечен да рита футбол във втородивизионен клуб - факт, подминат с мълчание от съдебната институция, която сякаш... си глътна свирката.
Скандалът с прокурора Дончев пък стана в навечерието на миналогодишната Коледа. На 19 декември обвинителят бе задържан в столично заведение с 20 000 белязани евро, които му дава колегата му Емил Милев от районната прокуратура Сливница. Бе казано, че Дончев е изнудвал Милев, защото срещу него се водела проверка за документна измама заради недеклариран имот. Съдът обаче даде ход на делото едва на 1 декември тази година, но то бе отложено за 18 февруари.
Висшите магистрати решиха също всеки месец на окръжно ниво да заседават съдии, прокурори и органи, работещи по досъдебните производства. На заседанията ще се обсъждат върнатите дела и други актуални въпроси. Ще се провеждат и срещи с Висшия адвокатски съвет за делата, които се отлагат по вина на защитниците. Административните ръководители ще формират екипи и специални състави, които ще разглеждат делата с висок обществен интерес.
На заседанието на ВСС бе решено във всеки съд да се определи специална съдебна зала за дела от значим обществен интерес, а кариерата на магистратите да зависи от резултата по тях.
Министърът на правосъдието Меглена Тачева съобщи, че има питане от вицепремиера Емел Етем и за делото срещу бившия шеф на държавния резерв ген. Димитър Димитров. На 22 юни 2006 г. генерал-майорът от резерва беше освободен като председател на Държавния резерв. Емел Етем внесе в прокуратурата сигнали за злоупотреби в тази структура. Тя твърди, че бившите директори Димитър Димитров и Георги Богданов са превишили правата си и са заобикаляли Закона за обществените поръчки при сключване на договори. Димитров пък обвини ДПС и вицепремиера Емел Етем в злоупотреби и в изпълнение на политически поръчки.
Разследването за смъртта на Ахмед Емин върви към приключване, каза главният прокурор Борис Велчев преди редовната сбирка на висшите магистрати. Според него разследването няма да се проточи във времето. Велчев добави, че по случая трябва да се приключат няколко допълнителни процесуално-следствени действия. По повод на разследването на смъртта на сестрите Белнейски Велчев обясни, че по него е сформиран специален щаб, който се ръководи от заместник главния прокурор Камен Ситнилски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във