Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Маргините: нощният кошмар на д-р Хаус

И най-големите оптимисти окончателно претръпнаха и никой повече не вярва, че делото срещу Красимир и Николай Маринови - Маргините, за организирането на три убийства някога ще приключи. Ако е някаква утеха за посрамената ни съдебна система, пред сложността на този казус със сигурност би капитулирал и прословутият д-р Хаус, известен иначе с находчивостта и неотстъпчивостта си при търсене на спасителни решения.
Тази печална прогноза се затвърди и тази седмица, след като заседанието на Софийския градски съд (СГС) по делото в сряда (30 септември) отново бе отложено. За двадесети път причина за това станаха прословутите болести (или по-скоро болнични) на подсъдимия заедно с Маргините Иво Карагеоргиев, който отново отсъстваше заради здравословните си проблеми.
N-тият му болничен лист, придружени от служебна бележка, този път бяха не както обикновено от болница Токуда, а от кардиологичната клиника Света Екатерина. Според Любомир Владимиров, адвокат на болния, неговият клиент лежал в момента в нейното интензивно отделение.
На миналото заседание преди две седмици съдът постанови да се провери дали подсъдимият се е осигурявал и дали болничните му са заведени по правилата във всички регистри. Според справка от НОИ на името на подсъдимия не са плащани осигуровки от 1 януари 2005 г. насам. Това противоречи на твърдението на неговата защита, че подсъдимият е бил осигуряван от жена си и че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е поела операцията на сърцето му в луксозната болница Токуда.
Тъй като прокуратурата се усъмни в добросъвестното отношение на лекарите, издавали медицинските документи, съдът преди две седмици реши да назначи алтернативна експертиза, която да установи отговаря ли на истината това, което пише в десетките, ако не и стотици болнични листове на подсъдимия. На това заседание се оказа, че в България трудно могат да се открият лекари, които безпристрастно да преценят какво е в действителност здравословното състояние на Карагеоргиев. И най-важното - ако е сърдечноболен, както се твърди във всички експертизи, в състояние ли е да присъства на съдебни заседания.
Сега пък се оказва, че съдът не е в състояние да намери вещи лица - кардиолози, които да извършат експертиза на сегашното здравословно положение на подсъдимия по делото срещу братята Маргини. В залата се яви само един - съдебният медик доц. Светослав Терзиев. Другите новоопределени вещи лица от болница Св. Анна доц. Джоргова и д-р Ацев били в чужбина, а шефът на клиниката заявил, че не може да намери други желаещи.Така че ще се наложи председателят на съдебния състав Лада Паунова да намери други двама специалисти по сърдечни болести, за да се извърши необходимата експертиза.
Междувременно във вторник (29 септември) наблюдаващия делото прокурор Николай Кокинов съобщи, че е започнало досъдебно производство срещу седем лекари, които са правили експертизи по делото Маргини от 2006 г. досега. Ще се проверява обаче не толкова дали е сърдечноболен, а дали в това си състояние наистина не е могъл да присъства на заседанията, които заради него се точат почти две години. Впрочем, че подсъдимият е могъл да присъства, е явно и без да се правят алтернативни експертизи. За това говори обстоятелството, че докато се лекува от сърце, през ноември миналата година Карагеоргиев бе заловен от полицията край банкомат с фалшива банкова карта.
Освен липсата на Карагеоргиев и на адвокат Стефан Иванов, защитник на подсъдимия Стефан Рангелов, от залата отсъстваха и множество от призованите свидетели. Сред липсващите бяха и Младен Михалев, който според данни от негови съседи вече не живее на адреса, на който е бил търсен, съпругата му Елена Михалева, както и Румен Николов - Пашата.
Благодарение на всички тези обстоятелства делото бе отложено за 21 октомври. Дано дотогава прокуратурата най-сетне успее да провери какво става с всички експертизи, болнични, социални застраховки и т.н. Иначе ще продължим да се червим от срам както пред Брюксел, така и пред всички здравомислещи, на които е ясно, че поговорката Болна Божка за кокошка най-добре илюстрира развитието на това скандално дело.

Facebook logo
Бъдете с нас и във