Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Маргините повеждат и в апелативния съд

И в апелативния съд ли делото срещу братята Красимир и Николай Маринова- Маргините ще има същата съдба като на първата инстанция в Софийския градски съд? Този въпрос дойде логично, след като в понеделник (24 януари) съставът на Софийския апелативен съд (САС) го отложи за 14 февруари. Делото беше образувано, след като държавното обвинение протестира срещу оправдателната присъда, която получиха братята на 14 юни миналата година.
Поредното съдебно заседание в понеделник беше отложено, тъй като адвокат Стефан Иванов, защитник на подсъдимия Стефан Рангелов, е на легло по болест. Навярно болен е бил и важният свидетел в процеса срещу братята Димитър Вучев-Демби, който също не се яви в залата. Съдебният състав обаче не го извини, тъй като не беше представен никакъв документ. Така Демби отнесе глоба от 500 лв., която би могъл да си спести следващия път, ако докаже, че действително е бил на легло и му е било невъзможно да дойде до съда. Магистратите постановиха на 14 февруари свидетелят да бъде доведен принудително с белезници от служители на Съдебна охрана. Неговите показания са важни, тъй като именно Демби е човекът, който първи е сигнализирал в МВР за новосъздадена група, подготвяща убийствата на знакови фигури.
Същата съдба очаква и защитения свидетел Иво Илчев. От февруари миналата година обаче той отмиля на прокуратурата, тъй като се отметна и отказа да свидетелства срещу Маргините. Причината бе, че получи по мобилния си телефон заплахи срещу него и срещу семейството му. Така се стигна до заседанието в СГС на 12 февруари миналата година - той се яви на него маскиран и заяви, че не познава никого от подсъдимите. В отговор на прокурорски въпрос с какво се занимава Илчев отговори, че си лежи вкъщи. Иначе свидетелят от Правец известно време е работил като охрана и шофьор на радиоводещия Боби Цанков, който беше убит в началото на миналата година. По неофициална информация известно време Илчев е развъждал расови ловни кучета в местността Зелин край Ботевград. Заседанието не потръгна и по вина на вътрешното министерство. Оказа се, че МВР за пореден път си прави оглушки и не праща в съда оперативното дело срещу братята Маргини. На предишното гледане на делото през декември съдът изиска обяснение от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев защо не е дал информация за оперативната разработка на ведомството по случая. Беше уточнено, че все пак професионалист №1 на МВР си е направил труда и е изпратил писмо, в което обяснява, че не може да даде информация за оперативната разработка, тъй като все още се води разследване и тя съдържа данни и факти за други заподозрени криминални лица. Адвокатите на подсъдимите пожелаха данните да бъдат поискани за трети път, но магистратите отхвърлиха молбата.
Капак на лошия късмет за прокуратурата се оказа и сведението, че пред съда няма да се яви и поемно лице, което е присъствало някога на обиск в дома на подсъдимия Бисер Илиев. Изясни се, че поемното лице е предало богу дух.
Въззивният процес срещу Красимир и Николай Маринови тръгна на куц крак още в самото си начало и навя асоциации с начина, по който се разви първоинстанционното дело в Софийския градски съд. На 12 ноември 2010 г. САС не му даде ход поради отсъствието на подсъдимия Стефан Рангелов, който получи остър инфаркт на миокарда и бе настанен в Александровска болница. По този случай беше назначена съдебномедицинска експертиза, която да установи физическото състояние на Стефан Рангелов.
В залата на апелативния съд не благоволиха да се появят и братята Маргини. Пред апелативните магистрати се изправиха само трима от подсъдимите - Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Веселин Тошев. Обвинението поиска разпит на петима свидетели, сред които полицаите Николай Спасов и Иван Иванов, както и повторен разпит на стария си познайник и защитен свидетел Иво Илчев. Беше изтъкнато, че след приключването на съдебното следствие в СГС е била получена писмена информация, която само Илчев може да потвърди. Освен това обвинението поиска рапортите на полицейските служители Спасов и Иванов от 2005 г., които са свързани с фактите, за които трябваше да бъдат разпитвани. Прокурорите се видяха в чудо, когато защитата на петимата подсъдими поиска да бъде изготвена справка дали Иво Карагеоргиев е участвал в археологически разкопки в района на Казанлък.
По подобен начин протече предходното заседание в процеса на 17 декември 2010 година. Пред съда бе представена молба от името на подсъдимия Стефан Рангелов делото да се води в негово отсъствие. Бе приета съдебномедицинска експертиза, според която Рангелов не може да участва в заседанията в срок от три месеца, считано от 10 ноември, когато е получил остър инфаркт на миокарда. Бяха разпитани обаче четирима свидетели, сред които Николай Спасов, началник на сектор в Криминална полиция, отговарящ за борбата с наркотиците. Според неговите показания в началото на септември 2005 г. Мартин Станков-Рашо е отишъл в дирекцията на полицията и е разказал, че се подготвя организирана престъпна група за извършване на поръчкови убийства, а подробности за нея можел да даде Димитър Вучев-Демби. На другия ден в полицията заедно с Рашо дошъл и Вучев. Демби разказал, че се подготвя организирана престъпна група за извършване на поръчкови убийства, в нея влизали Бисер Илиев и още двама души, задържани за убийството на Валентин Алексиев-Лисицата. Демби обяснил, че една от задачите на групата е убийство на депутат от Атака, на бизнесмен от Сандански и на Иван Тодоров-Доктора.
На заседанието в края на миналата година в САС бяха изнесени и данни за необичайния интерес на подсъдимия Иво Карагеоргиев към българската история. През съда се изправи Иван Димов, собственик на Български инвестиционен фонд (БИФ), финансирал археологически разкопки край Казанлък. Той именно трябваше да внесе яснота по въпроса копал ли е Карагеоргиев, или не. От справка на Националния исторически музей стана ясно, че въпреки интереса на подсъдимия към културната история на държавата той не е бил в състава на експедицията, извършвала разкопки край града. Шефът на БИФ обаче уточни, че Карагеоргиев е бил пълномощник и са му били възложени други задачи - например да осъществява финансов контрол на средствата, които се изразходват за разкопките.
Неосъщественият археолог и финансов контрольор, заедно с братята Маринови, Веселин Тошев и Стефан Рангелов, са подсъдими за подготовката на убийствата на покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора, както и на о.р. ген. Любен Гоцев. Маргините бяха оправдани на първа инстанция. СГС обаче призна за виновни Рангелов, Илиев и Тошев за това, че са организирали и подготвили убийствата на Доктора, Дамянов и ген. Гоцев. Бисер Илиев получи три години лишаване от свобода, Стефан Рангелов - 12 години затвор, Веселин Тошев - три години и половина зад решетките. От присъдата обаче така и не стана ясно под чие ръководство и по чия поръчка те са подготвили убийствата. Това едва ли ще се изясни и на въззивния процес, който продължава през февруари...

Facebook logo
Бъдете с нас и във