Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАРГИНИТЕ ЩЕ ПОБЕЛЕЯТ, ДОКАТО ГИ СЪДЯТ

Съдията Лада Паунова отмести с мъка дебелата около една педя папка, съдържаща материалите по делото срещу Светлин Карагеоргиев, единия от подсъдимите на процеса срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините. Причината за този жест бе, че по време на заседанието на Софийския градски съд (СГС) в понеделник (3 ноември) наказателното производство срещу него бе прекратено поради смъртта му, за което бе представен смъртен акт. Обвиняемият почина внезапно от инфаркт на 21 август тази година. По ирония на съдбата знаковото дело срещу Маргините и сподвижниците им тази седмица бе отложено за сетен път - този път заради здравословното състояние на Иво Карагеоргиев, по-малкия брат на починалия Светлин. Той пък - ако се съди от медицинските документи - продължава да страда от сериозни сърдечносъдови и гастроентерологични проблеми. Неговите болежки принудиха съда да спре процеса на 3 декември миналата година и той бе освободен от ареста да се лекува.
Нека припомним, че братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, както и останалите живи подсъдими - гореспоменатият Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев, Веселин Тошев и Стефан Рангелов (които присъстваха в залата) са обвинени в подготовката за убийствата на о.р. ген Любен Гоцев и на вече покойните бизнесмени Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов. Групата бе задържана през октомври 2005 г. по време на операция Респект. Процесът срещу тях тръгна през юни 2006 г., но в края на същата година те един по един бяха покосени от тежки болести. Преди разболяването на Карагеоргиев процесът се спъваше от дисковата херния на Красимир Маринов и от епилепсията на брат му Николай. Един по един седмината напуснаха ареста. Междувременно Доктора бе разстрелян, а Дамянов почина от инфаркт.
Оттогава в продължение на 11 месеца съдът се събира колкото да се запознае с актуалното здравословно състояние на Карагеоргиев, а то, ако се вярва на експертизите, непрекъснато се влошава. На поредното съдебно заседание тази седмица бяха представени 25 медицински картона от болница Токуда и два медицински документа, визиращи лечението на Карагеоргиев в болница Света София. От писменото заключение на лекарите, участващи в петорната съдебномедицинска експертиза, както и от устните им обяснения в залата стана ясно, че подсъдимият продължава да страда от тежко заболяване на коронарните артерии и е в състояние след резекция на язва на дванадесетопръсника.
Съдия Паунова деликатно попита вещите лица (лекарите -б. ред) дали не е възможно при по-облекчен режим - тоест в по-кратки съдебни заседания, обвиняемият все пак да се яви пред Темида. Според петимата експерти обаче болният е в състояние да извършва обичайни физически усилия, но стресът от съдебната зала може да повлияе и на двете му заболявания. Докторите препоръчаха да се извършат инвазивно изследване и лечение и едва след това да се прецени кога би могъл да вземе участие в процеса. Те повториха препоръката си от предишното заседание, че е наложително също да му бъде направена ангиопластика (метод за разширяване или отпушване на коронарен съд, чийто диаметър е стеснен - б.ред). Под напора на тези смазващи медицински доводи съдът нямаше какво да направи, освен да отложи заседанието чак за 12 януари.
Същевременно магистратите назначиха нова, този път шесторна съдебно-медицинска експертиза - към петимата лекари ще бъде включен и съдебен медик. До момента над 11 000 лв. от бюджета на Софийския градски съд са отишли само за медицинските експертизи по това дело.
Срещу Маргините има и дело за пране на пари, по което не им бяха повдигнати обвинения, и се очаква то да бъде прекратено. Докато траеше едночасовата лекарска тирада за здравословното състояние на Карагеоргиев, Маргините - видимо понапълнели, с досада слушаха неразбираемите медицински термини заедно с останалите подсъдими, а след това се спасиха от досадните репортери през страничен вход.
На следващия ден, 4 ноември (вторник), Софийският апелативен съд определи мярка за неотклонение задържане под стража на Иван Иванов, сочен за финансист на братята Красимир и Николай Маринови - Маргините. Той беше задържан на 17 октомври по обвинение за данъчни престъпления и пране на пари. От офиса му бяха иззети близо 120 хил. лева. На 20 октомври Софийският градски съд пусна Иванов под гаранция от 10 000 лв., а арестуваната заедно с него по същите обвинения счетоводителка Милена Василева беше освободена, без да й бъде определена мярка за неотклонение. Апелативният съд днес обаче прецени, че има ясни доказателства за вината му и има опасност той да извърши ново престъпление. Магистратите наложиха и на Василева парична гаранция 5 хил. лева.
Делото на Маргините влиза в графата на тези с висок обществен интерес и е сред знаковите процеси, които се следят под лупа от ЕС заради това как България се справя с организираната престъпност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във