Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Марио Николов среща затвора с каменно лице

Софийският градски съд (СГС) призна за виновни в понеделник (29 март) собственика на Палмигруп АД Марио Николов, съпругата му Марияна и четирима техни сподвижници, че са изпрали близо 7 млн. евро, присвоени незаконно от програма САПАРД. Николов бе осъден и за това, че е създал и ръководил организирана престъпна група, изпрала парите в периода от 2003 до 2007 година.
Другият знаков подсъдим по това дело - пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, бе оправдан. Съдът вдигна запора върху негови имоти - апартамент в София, два парцела край морето и земеделска земя.
Марио Николов бе наказан да лежи 10 години в затвора, а съпругата му получи 8 години зад решетките. Имуществото на семейството, на което беше наложен запор, ще бъде конфискувано. Останалите подсъдими - Ана Шаркова, Григор Главев, Иван Иванов и Валентин Ангелов, получиха по шест години лишаване от свобода. Присъдите трябва да се излежат при първоначално строг режим. Всеки от осъдените начело с Николов трябва да плати глоба от по 30 000 лева. Групата трябва да възстанови сумата от 12 968 575 лв., която е била присвоена, както и разноските по делото в размер на 10 000 лева.
Николов и съпругата му посрещнаха присъдата спокойно, без видима емоция, докато някои от другите в групата се просълзиха. На излизане от залата Николов не пожела да каже и дума пред множеството журналисти, с които до неотдавна беше доста разговорлив.
През миналата седмица прокуратурата поиска за бизнесмена максималното наказание за този вид престъпление - 15 години затвор. За всички подсъдими се искаше и пълна конфискация на имуществото им. За такова наказание и на Людмил Стойков настоя обвинението. Той обаче се оказа напълно невинен. След прочитането на присъдата прокурорът по делото Андрей Андреев заяви, че са удовлетворени на 90% от присъдите.
Няма и не е съществувала такава група!, заяви след заседанието оправданият Стойков. И се нахвърли върху медиите, че едва ли не те са отговорни за делото срещу него. Никога не казвате истината! Ако някои мисли, че съм оправдан неправомерно, мога и утре да застана на детектора на лъжата. Нямам нищо общо с този случай!, заяви троснато бизнесменът.
Тук не е зле да припомним на президентския спонсор, че групата Николов-Стойков не бе измислена от журналистите. За нейното съществуване медиите научиха през 2007 г. от доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), когато тя започна разследване на международна схема за източване на САПАРД от компании, базирани в ЕС и в офшорни зони. Именно ОЛАФ освети тандема между двамата бизнесмени. Ето и извадки от официалния доклад на службата от 2008 г.:
Групата НИКОЛОВ-СТОЙКОВ е криминална мрежа от компании, състояща се от повече от 50 български предприятия и различни други европейски и офшорни структури. Тази мрежа от криминални фирми е управлявана и/или финансирана от две български лица (г-н Марио Николов и г-н Людмил Стойков), за които се говори, че имат близки връзки със сегашното българско правителство (кабинета на Станишев - б.а.) За едно от лицата се твърди, че е финансирало предизборната кампания на българския президент и че е бизнес партньор на бивш заместник-министър на външните работи, който, според налична информация, се е опитал да окаже влияние върху текущо разследване на това лице...
И още един цитат от документа: ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ е изключително гъвкава и следва да носи отговорност във връзка с множество незаконни действия, разглеждани по-долу. Установено е, че ГРУПАТА НИКОЛОВ-СТОЙКОВ е участвала в данъчни измами, в измами със субсидии, във фалшификация на документи, пране на пари, незаконен внос в България и износ в ЕС на китайско заешко и птиче месо с фалшифицирани здравни сертификати. В допълнение, групата участва в предполагаеми нередности, свързани с покупката и препродажбата на железопътни вагони втора употреба...
Сега става ясно, че вече може да се говори само за група Николов, както изтълкува съдебното решение наблюдаващият прокурор Андреев. Тъй като обаче тепърва предстои наказанията да бъдат обжалвани още на две инстанции - пред Софийския апелативен съд и пред Върховния касационен съд, все още е рано прокуратурата да се радва. Нищо чудно и тази група в крайна сметка да изчезне.
По аферата САПАРД вече са осъдени няколко души, но, разбира се, чужденци. Това накара вътрешния министър Цветан Цветанов наскоро да се конфронтира с българския съд и да го заплаши, че делото може да бъде изнесено в чужбина. Досега делата се отлагаха заради отсъствие на подсъдими или техните адвокати. Присъдите по това дело идват преди да е завършил процесът за самата кражба на парите от европейската програма. Както е известно, според прокуратурата по това дело Марио Николов и още няколко подсъдими са получили неправомерно 7.5 млн. евро, като са представили стари машини за преработване на месо за нови, а парите били препрани през офшорката Кингстън ентърпрайзис и курорта Дюни, собственост на Стойков.
Присъдата срещу Николов не остана незабелязана от световните информационни агенции. Процесът срещу Николов се посреща като тест за волята на България да постави под контрол ендемичната корупция в страната, пише Ройтерс.
Агенцията припомня, че Брюксел внимателно следеше развитието на процеса срещу Николов, както и процесите срещу още няколко високопоставени личности, за да прецени дали София може да накаже развихрилата се корупция и организирана престъпност. Световните медии отбелязват, че в междинния си доклад за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред, разпространен миналата седмица, Европейската комисия разкритикува липсата на присъди по знакови дела.

На 26 февруари миналата година германските митничари, разкрили измамата на групата Николов-Стойков по САПАРД, получиха награда от Световната митническа организация (WCO). Бюрото на Митническата криминална служба в град Линдау бе отличено заради разплитането през 2007 г. на международната схема за източване на над 7 млн. евро от европейската програма за земеделски помощи, по която стари месопреработвателни машини бяха внесени в България като нови.
Отличието е било връчено на Хелмут Хуберта, директор на митническото криминално бюро в Линдау, и на неговия колега Руперт Гайзрайтер. Ние хванахме следите на измамниците, тъй като нашият служител за свръзка в България, заедно с тамошните служби, съобщи за нередности при движението на стоките, обяснява Хуберта пред германската преса.
Преди това, през октомври 2008 г. областният съд в баварския град Аугсбург осъди двамата германци, участвали в измамата със старите машини. Прокуратурата доказа, че Улрих Райзахер (управител на фирмата, представила старите машини като нови) и неговият сътрудник Михаел Енгелхард са издали фактури със завишени цени за машините, с което са нанесли щети за 1.9 млн. евро. Това беше достатъчно за повдигане на обвинение и произнасяне на присъди. Райзахер получи две години и девет месеца ефективно лишаване от свобода, докато подчиненият му бе осъден на девет месеца условно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във