Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАРОДЕРЪТ НА БАЙ МИЛЕ Е ОЩЕТИЛ ДЪРЖАВАТА?

Грешка на Националната следствена служба (НСлС) и на Софийската градска прокуратура (СГП) стана причина за връщане на делото срещу столичната следователка Весела Илиева, което трябваше да започне на 12 юни (понеделник) в Софийския градски съд. Тя трябва да отговаря по два текста от Наказателния кодекс: чл.282 - за длъжностно престъпление, причинило щети в голям размер, и чл.203 - за присвояване.
Причините за сегашните й съдебни неволи е едно знаково убийство отпреди близо две години.
На 30 юли 2004 г. по обед Милчо Бонев-Бай Миле, четирима от телохранителите му и пазарджишкият сутеньор Методи Маринков бяха разстреляни в столичния ресторант Градина до стадион Славия. По това време Весела Илиева е била дежурна в Столичната следствена служба и веднага е отишла на местопрестъплението, където е участвала в първоначалния оглед, обискирането на труповете и идентифицирането на убитите.
През март 2005 г. Весела Илиева е напуснала Столичната следствена служба и е започнала работа като ръководител на дознателите в НСБОП (днес - Главна дирекция Борба с организираната престъпност). А месец по-късно пресслужбата на прокуратурата съобщи, че тя ще бъде съдена за присвояване.
Според обвинението тя е прибрала скъпи вещи и накити от разстреляния Милчо Бонев - марков часовник с брилянти, златни пръстени, ланец и гривна на обща стойност 47 490 лева. Ценните вещи са били свалени от трупа и предадени в Столичното следствие, но така и не са послужили като доказателства по делото. Няколко месеца след разстрела съпругата на бай Миле - Силвия Панагонова, потърсила накитите, но не ги получила. След серия жалби и настоявания от адвокати на Панагонова станало ясно, че часовникът и накитите са изчезнали, а Весела Илиева е била последното длъжностно лице, което е имало достъп до тях, тъй като ги е държала заключени в служебната си каса.
По случая е образувано предварително производство, което е възложено на Националната следствена служба и което е приключено с мнение за съд на Весела Илиева. В постановлението за привличането на Илиева като обвиняем следователят е написал, че от нейното длъжностно престъпление са настъпили значителни щети, но не е уточнил кой от наследниците на Бай Миле е ощетен. В обвинителния си акт наблюдаващият прокурор Николай Кокинов е преценил, че тези щети са причинени на децата на Милчо Бонев, но това предположение не се оказа съвсем вярно.
В понеделник (12 юни) съдия Пламен Дацов да даде ход на делото. Адвокатът на бившата следователка - Ина Лулчева, поиска процесът срещу Весела Илиева да бъде прекратен, а папките с материалите да бъдат върнати на Софийската градска прокуратура за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения.
Според адвокат Лулчева прокуратурата твърди, че Весела Илиева е извършила престъплението в съучастие, но в обвинителния акт няма и дума за това кой е нейният ортак. Освен това защитата е категорична, че е абсурдно за едно и също престъпление да бъдат повдигнати две различни обвинения по Наказателния кодекс. Става дума за това, че Весела Илиева трябва да отговаря както за длъжностно престъпление, така и за присвояване. И накрая адвокат Лулчева оспори възможността децата на Бай Миле да бъдат конституирани като граждански ищци по делото, особено когато подсъдимият е обвинен в длъжностно престъпление. Защото по този текст (чл.282 от НК) пострадалите не са физически лица, а институции или юридически лица.
От името на Софийската градска прокуратура в съдебната зала се яви прокурор Калин Софиянски. Той обаче по никакъв начин не успя да защити обвинителната теза, защото... никога преди това не е имал нещо общо с делото. Не мога да взема становище по въпроса, тъй като обвинителният акт е изготвен от колегата Николай Кокинов. Предоставям на съда да реши, заяви Софиянски.
След едночасов размисъл съдия Пламен Дацов отхвърли почти всички претенции на адвокат Лулчева с мотива, че те могат да бъдат изяснени в хода на делото. Той обаче се съгласи със защитата, че въпросът с щетите, нанесени с кражбата на часовника и накитите, наистина е останал нерешен. За да се избегне бъдеща отмяна на присъдата от въззивната инстанция, съдът е длъжен да върне делото на прокуратурата за изясняване на въпроса на кого са причинени щети от престъплението - на държавата или на наследниците на Милчо Бонев, заяви съдия Дацов и делото срещу бившата следователка Весела Илиева тръгна по обратния път - от съда към прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във