Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Маршалско

На Наполеон Бонапарт се приписва репликата, че всеки френски войник носи в раницата си маршалски жезъл. Нашенският вариант уточнява, че това важи за всеки редник от българската армия. В голяма степен това обаче е една фикция - маршалският жезъл съществува, но не всеки може да го открие в мешката си.

Едно време в казармата, която беше задължителна, връзкарите новобранци бяха наричани "парашутисти", независимо от вида на войсковата част. Днес, въпреки че армията е професионална и платена, парашутисти продължава да има. Скандалите около назначаването на Орхан Исмаилов за заместник военен министър е пример, че романтичната Наполеонова представа за службата у нас няма почва.

Навярно е военна тайна колко са лейтенантите в българската армия. Знае се обаче, че това звание е първото по старшинство за младши офицер, което всеки курсант получава след успешно завършване на обучението си във висше военно училище. След това навлиза в армейския живот, командвайки най-често взвод.

Исмаилов е бил един от тези курсанти, но имал невероятния късмет след училище през 2002 г. да работи една година в Десето военно окръжие в София. А през 2003 г. след решение на кабинета на НДСВ, подкрепен от ДПС, е назначен за заместник-председател на Комисията за защита на класифицираната информация. После с протекцията на ДПС става заместник-председател на Комисията за досиетата на ДС и разкриване на служителите й в разузнавателните служби на Българската народна армия. Бинго!

Горкият Наполеон, колко е бил заблуден, че храбростта решава всичко! Далеч по-важно е кой ти е подредил раницата!

Facebook logo
Бъдете с нас и във