Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Марулите и борбата с контрабандата

Едва ли проверките по метода на риска ще възпрат контрабандните схеми, които са добре организирани и са под опеката на висши митничари, служби и партии.

Разпореденият от премиера Бойко Борисов едноседмичен срок за смазване на контрабандата през границата има страничен ефект. Той удари невинните хорица, предприели пътуване през граничен пункт Кулата в четвъртък (16 април). Километрични опашки от автомобили затапиха движението в посока към Гърция. Причината бе мащабната спецоперация срещу корумпирани митничари и гранични полицаи от пункта.

Докато траеше операцията, се натрупа шесткилометрова опашка, тъй като спецполицаи и разследващи митничари проверяваха всеки ТИР. Затегнат бе и контролът върху леките автомобили, преминаващи през ГКПП "Кулата".

Случващото се там е продължение на операцията, започнала още преди Великден на граничния ни пункт с Турция - "Капитан Андреево", съпроводено с  масирано присъствие на жандармерия, на агенти от ДАНС, на служители на "Икономическа полиция". Спецполицаите осъществяваха физически постконтрол след паспортната и митническата проверка на влизащите от Турция камиони. ТИР-овете бяха прегледани с рентген, а леки коли, бусове и автобуси бяха отклонени за щателни проверки по метода "анализ на риска". От МВР уточниха, че тази операция е безсрочна и е насочена срещу нарушения или престъпления на режима за внос и износ на стоки.

Мерките, които бяха предприети след обвиненията на премиера Борисов за липса на контрол на трансграничния трафик, засега обаче причиниха единствено главоболие на шофьорите и в частност станаха причина за повишаване на цената на зелената салата, така тачена по това време на годината. А пловдивската окръжна прокуратура си вписа червена точка в борбата с контрабандата, като обвини петима участници в схема за контрабанда на цигари през митническия пункт "Капитан Андреево". Във Велика събота бяха повдигнати обвинения за контрабанда в особено големи размери чрез използване на документи с невярно съдържание. Нарушението е особено тежко и законът предвижда за него от 5 до 15 години затвор. Обвиняемите са митничарите от пункта Христо Палазов и Юри Гудев, граничният полицай Янчо Георгиев, управителят на пловдивска спедиторска фирма Динко Щирянов  и служителят Николай Перчемлиев. Първите четирима са помогнали през пункта да преминат контрабандни цигари на обща стойност 39 807 300 лв., а Перчемлиев е обвинен, че е участвал в пренасянето на цигари без бандерол на обща стойност 15 518 100 лева. Своя принос в контрабандната схема е дал и 53-годишният Юри Гудев, като на 17 март тази година той прекарал през границата цигари за 31 036 200 лева.

С обвинение във връзка със същата схема е и митничарят Красимир Добрев, който пропуснал седем ТИР-а с контрабандни цигари на стойност близо 56 млн. лева.

Пловдивският апелативен съд поряза шестимата обвинени, които в четвъртък (16 април) поискаха да ги пуснат на свобода. Началникът на смяна на ГКПП "Капитан Андреево" Красимир Добрев дори изплака, че бил невинен, въпреки че докато бил на смяна, през пункта са били пропуснати два камиона с цигари, официално представени с документи... че са климатици. "Невинен съм! Пломбите на камионите не съм ги поставял аз, те не са ми зачислени", заяви Добрев и поиска по-лека мярка. А адвокатът на Юри Гудев Стефан Левашки обяви, че на митницата било пълна анархия. "Не знам защо не се търси отговорност на по-високо ниво", попита той. Исканията на обвиняемите бяха попарени от съдия Евдокия Кемалова. Жалкото е, че сте се продали за дребни пари, заяви тя и ги остави в ареста.

Съдия Кемалова обаче не е права - в митническите далавери може да има и такива и за дребни пари, но при организираната контрабанда на цигари и на други акцизни стоки едва ли става дума за жълти стотинки. Неслучайно митническата анархия, за която говори адвокат Левашки, обхваща както високите ръководни нива в митниците, така и обикновените служители. В седмицата след Великден стана ясно, че бившият заместник-шеф на митниците по време на тройната коалиция Румен Божинов-Цайса ще бъде екстрадиран в Австрия по решение на Хасковския окръжен съд. Божинов бе задържан на 1 април тази година на ГКПП "Капитан Андреево" на влизане от Турция. Той е обвинен от австрийската прокуратура в подправяне на документи под особена защита, изнудване в тежка форма, злоупотреба с доверие и измама в особено големи размери. Арестът на Цайса съвпадна във времето с масираната акция на "Капитан Андреево" след сигнал на турските власти в Одрин за контрабанда на цигари, при която бяха арестувани дузина митничари и трима гранични полицаи. Между двата случая няма връзка, обясниха от прокуратурата. Очевидно е обаче, че подправянето на документи се оказва най-често срещаното занимание сред служителите на Агенция "Митници" - от шефовете до редовите митничари. И вместо да бъде разнищена документацията на най-проблемните митнически пунктове и данните от трафика да бъдат сравнени със записите от камерите за видеоконтрол там, Агенция "Митници", МВР и ДАНС се юрнаха да проверяват ТИР-овете по пътя.

Не е тайна, че подобни мерки ще предизвикат вниманието на онези, които обичат да хрупат марули. Но както казва народът, свършиха ливадите, които си мислят, че шумните операции ще спрат тихата и добре канализирана контрабанда.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във