Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАШИНА НА ВРЕМЕТО

ДА ЖИВЕЙ СПОРАЗУМЕНИЕТО!
БР.5, СТР. 1
В брой 5 на Параграф 22 установихме, че родната наркомафия вече се кълне не в омертата, а в нов господ. Той е чл. 381-384 от Глава 29 Решаване на делото със споразумение от Наказателно-процесуалния кодекс. Някои закони са в полза на обвиняемите, заяви обвинителят по делото, заместник окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов, след края на процеса: А как свърши едно от най-шумните дела в историята на борбата срещу организираната престъпност у нас, вече знаят и децата - с елегантните 4 години и 6 месеца затвор. Горчивият вкус в устата след съдебния процес срещу една от най-известните престъпни групировки в България не е резултат от Соломоновия грип. Остана съмнението, че МВР и прокуратурата не са си свършили работата така, че да гарантират сигурни и дългосрочни решетки за обвиняемите.

НА ГОСТИ НА ДРУГАТА ПЛАНЕТА
БР.3, стр 1
Това, което става у нас след избухването на аферата Куйович, показа, че държавата ни очевидно е на друга планета. Каквото е нормално за света, остава за нас неразбираемо. Новосформираната в началото на годината Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) остана безмълвна по случая Куйович, въпреки че приоритет в дейността й е корупцията по високите етажи на властта. В скандала около нея бяха навързани полицай №1 тогава Валентин Петров, бившият главен секретар на МВР Илия Илиев, че и вътрешният министър Румен Петков, който кой знае защо изнесе на всеослушание лични данни на ченге под прикритие в Разградската дирекция на полицията. Както и ДАНС, така и прокуратурата обаче не си мръднаха пръста.

ВЛАСТТА, НОВИЯТ ФАВОРИТ И ПРЕЛЪСТЕНОТО МВР
БР.17, СТР. 1-4
Според психолози първата криза в една интимна връзка обикновено идва на третата година. Точно толкова време властта у нас люби страстно силовака МВР и е на път да го изостави, тъй като на хоризонта се зададе нов, структурно напращял любимец. Това написахме в брой 17, а в края на 2008 г. се оказа, че са съжаление сме били прави - справка първите протести на полицаи у нас.
Както правилно отбелязахме, Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) получи пълен карт-бланш от страна на правителството за своята работа. Като истински прелъстител премиерът Станишев обеща на новия фаворит кредит на доверие - явно без лихви - през следващата година. А какво стана в прелъстеното и изоставено МВР - всички видяхме.

ОПЛЕТЕН В ЛИАНИ?
БР.43, СТР.1
Една нелепа смърт разтърси родния политически небосклон и постави редица въпроси. Един от тях беше доколко лидерът на ДПС Доган е оплетен в прословутата разработка Лиани и ако е така, дали това няма да е повратна точка в политическата му кариера.
Шефът на кабинета на Ахмед Доган - Ахмед Емин, бе намерен мъртъв в т.нар. сараи на ДПС на улица Стар беловодски път 46 в столичния квартал Бояна. Дълго медиите бъкаха от меродавни мнения, изказани от всякакъв род политици, полицаи и други източници сред разследващите, на базата на които се градяха всевъзможни версии за зловещото самоубийство (или убийство?) на най-близкия човек на Сокола. Човекът на Доган е бил обект на разработка Лиани, отсече бившият контраразузнавач № 1 Атанас Атанасов.

КОНТРОЛЪТ НАД ДАНС
бр.46, СТР...
Дълго време управляващото мнозинство прави-струва, докато най-накрая стана окончателно ясно кои са реалните участници в шоуто ДАНС-инг старс. Не че някой е хранил чак такава илюзия, че ще се отворят небесата, за да блесне невидяна звезда, не.
Но чак пък толкоз тепигьозлък (според коалиционния език) не сме виждали. Този извод вместо пътеводна звезда ярко блесна, когато управляващото мнозинство най-сетне осъществи мечтата си и създаде парламентарна комисия за контрол на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС). Опозицията отказа да излъчи свои представители - по простата причина, че не видя смисъл от участие в комисията. Както беше обявено отпреди, тя бе изградена на паритетен принцип, което изглеждаше справедливо решение. Но само на пръв поглед....

АКЦИЯТА СРЕЩУ БРАТЯ ГАЛЕВИ - МНОГО ШУМ ЗА НИЩО
П22, БР.42, СТР. 4-5
Абсурд, роден с помощта на силови структури, данъчни служби, митници: дупнишките бизнесмени със скандална слава Ангел Христов и Пламен Галев бяха обявени на 15 октомври за общонационално издирване по повод шумната акция в Дупница. На 16 октомври те се появиха доброволно в Националното следствие, за да дадат показания. Братът Ангел Христов извести, че двамата никога не са били в неизвестност. Стана ясно, че от силовите ведомства е изтекла информация за подготвяната акция.

ПОДКУПНИ ДОКТОРИ ЧЕТВЪРТА ГОДИНА ВОДЯТ ТЕМИДА ЗА НОСА
бр.46, 8 стр.
20 месеца продължава едно от скандалните съдебни дела за корупция в здравеопазването, придобило известност като случая с мнимите инвалиди. Подсъдими по него са четирима бивши лекари и три служителки на експертната лекарска комисия в Ловеч. Скандалът с ловешкия ТЕЛК избухна през 2004 година. При направена проверка стана ясно, че в експертната лекарска комисия от години действа една изключително добре организирана мрежа за търговия с инвалидност. Срещу различни суми от 50 до 250 лв. желаещите се сдобивали с документ, че са без ръце, без крака или други части на тялото. След това с този документ те кандидатствали и им се отпускали инвалидни пенсии.

ТРОЛЪТ ОТ ДОЛИНАТА НА ГНИЛИТЕ ЛИАНИ
бр.47, 8 стр.
Митичните тролове днес са напуснали както фолклорните селения, така и писателското въображение и са се заселили сред нас. В лексиката на ИНТЕРНЕТ маниаците тролът е човек, който пуска провокиращи съобщения в мрежата, за да попречи на някоя дискусия и да тормози участниците в нея. Наричат ги форумни тролове. Несъмнено в парламента с такава роля се е нагърбил депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който разнася папки със скандални секретни стенограми за беда на управляващите и без никаква реакция на хората, които бдят над класифицираната информация в държавата.

ЕКСБАНКЕРКА ОТЪРВА СЪД ЗАРАДИ ДАВНОСТ
бр.50 5 стр.
Тихомълком из яката уж прегръдка на Темида се изплъзна още една банкова далавера и остана без справедливо наказание. Покрито в удобна медийна тишина, безславно приключи делото срещу шефката на ДСК в Перник Детелина Крумова и две нейни служителки. Пернишкият окръжен съд прекрати поради изтичане на абсолютна давност наказателното производство срещу бившата главна директорка на местния клон на ДСК Крумова срещу бившата главна счетоводителка Татяна Богомилова и срещу бившата кредитна инспекторка Катя Мирчева.

ПРИПЛАМНА ПРОКЪСАНАТА ЧЕРГА НА МВР
бр.50, 6 стр.
Няма дим без огън, твърди старата народна мъдрост. Ако в последните дни на 2008 г. под краката на вътрешния министър Михаил Миков нещо пуши, значи в скоро време ще почне и да му пари.
Знак, че работата отива натам, за всеобща изненада дойде от полицейските редици. А е изненада, защото в досегашната история на тази институция липсва подобен прецедент. Може би по простата причина, че системата е изключително консервативна, дори и в 19-годишните вече демократични условия.

БУРГАСКА ФОНДАЦИЯ ЗАБЪРКА АКАДЕМИЧЕН СКАНДАЛ
бр.16, стр.6
Грандиозният образователен скандал, който постави под въпрос съдбата на 3000 мераклии за академично образование, бе забъркан от бургаската фондация Ноблес. За късмет на училите недоучили бъдещи висшисти аферата е разкрита съвсем случайно, но от точния човек. Випускникът в Шуменския университет Асен Варадинов, който по стечение на обстоятелствата е ченге и шеф на групата за борба с масовите безредици в Областната дирекция на полицията - Благоевград, стои в дъното на разкритията. Оказва се, че спецполицаят сам попаднал в лапите на изобретателните измамници като випускник от специалността психология.

Facebook logo
Бъдете с нас и във