Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Маската закопа прокуратурата

Основният коз на прокуратурата - свидетел с маска, от когото се очакваха важни разкрития по делото Маргините, изигра кофти номер на обвинението. Братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, Иво Карагеоргиев, Стефан Рангелов, Бисер Илиев и Веселин Тошев са обвинени, че подготвяли убийствата на генерала от резерва Любен Гоцев и на покойните вече Иван Тодоров - Доктора и Никола Дамянов. Процесът тече от 2006 г., но досега никой от малкото явили се свидетели не е дал показания в подкрепа на това обвинение.
Това не стана и по време на поредното заседание по делото в Софийския градски съд (СГС) в четвъртък (11 февруари). Ценният свидетел бе доведен от съдебната охрана с маска на лицето - напълно излишна мярка, при положение че всички вече знаят и трите му имена. В съдебната зала дори бе инсталиран параван, който скри мъжа от погледите на всички в залата, с изключение на съдебния състав. Дълго чаканият разпит на защитения по друго дело свидетел Иво Илчев обаче продължи едва няколко минути. Наблюдаващите делото прокурори Николай Кокинов и Роман Василев обясниха, че защитеният свидетел се е отказал от намерението си да даде показания.
Причината според обвинението е, че получил обаждане със заплаха за физическа разправа с него и семейството му, ако свидетелства. Преди това изявление на обвинителите пред съда самият Илчев заяви, че срещу него не е оказван натиск и не се чувства заплашен за сигурността си след даване на показания. Илчев каза пред съдебните заседатели, че няколко пъти е бил в Софийската градска прокуратура (СГП) като придружител на убития в началото на януари радиоводещ Боби Цанков, с когото били приятели. Той заяви също, че не познава никого от подсъдимите по настоящото дело. Прокурорите заявиха, че може да бъде подведен под отговорност за лъжесвидетелстване. На предишното заседание по делото градският прокурор Кокинов обоснова разпита на маскирания свидетел с това, че той притежавал информация за това как се е сформирала престъпната група на Маргините. Илчев се яви за първи път в съда на 4 февруари. Тогава той поиска да даде показания в присъствието на своя адвокат и делото бе отложено, тъй като защитникът му бе в чужбина.
По искане на защитата бяха прочетени показанията на един от визираните като мишени на братята Маргини - Иван Тодоров-Доктора. Година преди да бъде убит той заявил пред следовател, че не смята, че двамата братя подготвят неговото ликвидиране. Той заявява, че ги познава бегло и че няма нито бизнес, нито други отношения с тях. От дадените в досъдебната фаза показания се разбира, че Тодоров е бил предупреден за готвено срещу него покушение от човек, представил се като служител на службите. Самият Тодоров казва, че не му е станало ясно за кои служби става въпрос. По делото бяха разпитани още няколко свидетели, чиито показания нямат особена стойност, сред които и балдъзата на Малкия Маргин. Между другото от прокуратурата заявиха, че не знаят къде се е дянал той, но нищо чудно да се появи, след като се провалиха показанията на ключовия свидетел. (

Facebook logo
Бъдете с нас и във