Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Масон оглави районната прокуратура в София?

С минималния брой необходими гласове Висшият съдебен съвет (ВСС) избра в четвъртък (25 април) Христо Динев за районен прокурор на София.


Кандидатът събра 13 гласа, а неговият опонент - Иван Петров, бе подкрепен само от един от кадровиците на съдебната власт. Изненадващо при този избор имаше голям брой недействителни бюлетини - десет.


Новият шеф е завършил Югозападния университет в Благоевград и има 14 години стаж в прокуратурата. През периода 2006-2011 г. той е бил заместник районен прокурор на София и е отговарял за първи отдел - Престъпления срещу личността.


Миналия месец сайтът Биволъ публикува списък с масони, сред които фигурираше и името на Христо Динев. Самият прокурор обаче нито потвърди, нито отрече принадлежността си към тайното общество. Твърдения всякакви има. Не ми е понятно откъде може да сте чули такова нещо. Наистина не е уместно преди избора да коментирам, за да не изглежда, че си правя пиар, лаконичен беше той.


nbsp;


Кандидатурата на обвинителя Иван Петров не бе отхвърлена току-така. Роля изигра и становището на Етичната комисия на ВСС, според което той не притежавал необходимите нравствени качества, за да заеме длъжността административен ръководител на СРП. Мнението на комисията се базираше на това, че в периода от 2006 до 2012 г. в Инспектората към ВКП (ИВКП) са били образувани десет преписки срещу Петров и по четири от тях са установени негови дисциплинарни нарушения. По едно от ревизираните дела, разследването по което продължава цели 12 години, Иван Петров многократно не е изпълнил указания, дадени от съда. В друг от казусите става дума за петгодишен период, през който не са били извършвани процесуално-следствени действия по досъдебно производство срещу осем обвиняеми. Заключенията от проверките са били изпратени на шефа на прокуратурата за предприемане на мерки, но районният прокурор на София не намерил основания да потърси дисциплинарна отговорност на Петров.


По отношение на кандидата Христо Динев, който спечели битката за високия пост, становището на Етичната комисия беше, че той притежава необходимите качества за началник. Срещу него не са постъпвали сигнали в Комисията по професионална етика към СРП, такива сигнали не са подавани също и в Инспектората към ВСС, нито в самия съдебен съвет. Срещу Динев не са постъпвали и данни за конфликт на интереси. В Инспектората на ВКП е имало три преписки срещу прокурор Динев в периода 2006-2009 г., но всички те са приключили със заключение, че не е извършил никакви нарушения.


Дебатите преди избора продължиха един час. Председателят на етичната комисия към съвета Ясен Тодоров подкрепи Динев. Според него той отговарял на изискванията, докато Петров не притежава необходимите нравствени качества за този пост, което се вижда и от изложеното по-горе становище на подопечната му комисия. Кадровикът даде за пример разследването, което Петров е водил в продължение на 12 години, а също другите сигнали и преписки срещу него.


Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че вижда в концепцията на Христо Динев решение на най-наболелите проблеми. Според статистиката прокурорите в районната прокуратура в София са два пъти по-натоварени в сравнение със средната натовареност в страната - ако тя е 1000 преписки на година, то районните обвинители в София решават по 2000 преписки. От новия ръководител на СРП зависи и начинът, по който полицейските управления работят по битовата престъпност - кражби, грабежи, документни престъпления, измами и пр. Главният прокурор и член на ВСС Сотир Цацаров коментира, че Динев е изложил конкретно своите идеи.


След като се сдоби с нов шеф, пред районната прокуратура остана за разрешаване главният й проблем - липсата на място. Прокурорите в столицата са пръснати в пет сгради и значителна част от времето на обвинителите преминава в разнасянето на папки от една сграда в друга. През август миналата година правителството взе решение Софийската районна прокуратура да бъде разположена в сградата на т. нар. военно НДК, в центъра на София. А архивът на институцията ще бъде пратен в квартал Овча купел.


Това стана, след като правителството взе решение да прехвърли собствеността на сградата от Министерството на отбраната на Министерството на правосъдието и във въпросната недостроена сграда да бъдат настанени наказателните съдии от Софийския районен съд и районната прокуратура. Но засега това още не се е случило.


Очаква се новият административен ръководител да направи анализ на работата на прокуратурата, за да се разбере какви още реорганизации трябва да бъдат предприети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във