Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Масон приютява експремиера на Косово у нас

Бившият косовски премиер и най-актуалният арестант у нас, Агим Чеку, от вторник (30 юни) рано сутринта е напълно свободен. Малко след като отвори врати Кюстендилският окръжен съд, Чеку се появи в сградата му с цяла свита адвокати и придружаващи лица. Делегацията трябваше да получи официално препис от решението на съда, че Чеку е свободен като волна птичка, тъй като в началото на седмицата изтече тридневният срок за обжалването на разпореждането на съдия Соня Кочова.
Сърбия не си свърши работата и не ни изпрати документи, въз основа на които да го задържим, обясни съдийката. Това е и причината Кюстендилската окръжна прокуратура (КОП) да не обжалва в тридневния срок, даден от закона, разпореждането на КОС, поясни административният ръководител на прокуратурата Камен Пешев.
На практика в момента няма никакви пречки Чеку да напусне България, въпреки че червената бюлетина на МОПС (Международна организация за полицейско сътрудничество), която е наследник на ИНТЕРПОЛ, все още е активна и е качена в граничните полицейски системи на всички страни от Европа. Излизането не е проблем, ние нямаме основание да го спрем. Друг въпрос е дали граничните власти на другата страна няма да го задържат, обясниха гранични полицаи от Кюстендил.
Иначе в съдебната зала адвокатите на Агим Чеку декларираха, че той няма намерение и причина да се крие от българските съдебни власти. Той обяви, че ще изчака 40-дневния срок съобразно Европейската заповед за задържане, във връзка с която бе задържан на влизане в България. Бившият косовски премиер ще прекара това време в София. Адресът, който той е оставил в съда, е на висшия масон проф. Никола Александров, ръководител на Клиниката по токсикология към Военномедицинската академия.
Проверката в имотните регистри показа, че наистина става дума за апартамент, собственост на проф. Никола Александров, който оглавява българската Велика ложа на старите свободни и признати зидари. Известният лекар е декларирал, че Чеку ще живее у тях, докато страната ни реши дали да го екстрадира в Сърбия и разследващите винаги ще могат да го открият там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във