Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Масонски плащ за прокурорската мафия

Случаят с прокурора Ангел Дончев, който бе осъден на три години условно за изнудване на свой колега, не е показател за обвързване на прокуратурата с т. нар. тайни общества. Нека да не вземаме един случай от контекста и да сложим етикет на цялата система, в която има 1500 прокурори. Такъв призив отправи преди дни говорителката на главния прокурор Борис Велчев - Стелияна Кожухарова. Повод за него дадоха публикации, според които осъденият неотдавна на първа инстанция за изнудване прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев и изнудваният от него обвинител от Районната прокуратура в Сливница Емил Милев са членове на масонска ложа. А условната осъдителна присъда по-скоро прикрива задкулисната обвързаност между властимащи на държавна заплата и частни корпоративни кръгове. Именно тя попречила обстоятелствата по случая да бъдат разгледани в дълбочина.


Според Кожухарова в крайна сметка прокуратурата в случая си е свършила работата. Бившият жълт депутат и председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов обаче изрази обратното мнение. Притеснявам се, че този единствен случай е всъщност единственият разкрит. А сред магистратите от средния и низшия ешелон се е загнездило убеждението, че кадровото израстване в съдебната система зависи именно от членството в тайни организации. Има конкретни данни за магистрати, които са се възползвали от това членство, заяви в прав текст Спасов.


Бившият председател на комисията по досиетата Методи Андреев пък направо хвърли бомба с твърдението, че не е тайна, че в почти всеки голям областен град има една масонска ложа, в която влизат също шефът на РДВР, шефът на окръжния съд, шефът на окръжната прокуратура, шефът на НАП, независимо кои са те. В масонските ложи има запазени места за тях. Те се срещат с българския бизнес и така се натрупват състояния от порядъка на 50-100 млн. евро. Важно е членството на магистрати и прокурори, на съдии от различни ешелони в тези ложи. Израстването на магистрата е свързано с това в коя ложа членува.


Андреев прогнозира, че в недалечното бъдеще у нас ще има процес за корупция по линия на масонството, и определи българските масонски ложи като приют за част от Държавна сигурност и източник за корупция. При всички условности около нея прогнозата на Андреев е твърде интересна, за да бъде подмината току-така. Ако става въпрос за правна квалификация, такава в Наказателния кодекс няма да се намери - там масонска корупция не е дефинирана. Но процес като този срещу висшия прокурор Ангел Дончев, в който да стане ясна ролята на ложите в безчинствата на съдебната мафия, може да се очаква по всяко време. Стига, разбира се, да бъде допуснат от самите масони в тоги и от братята им в костюми в другите звена на властта.


Самият Минчо Спасов предложи още през 2003 г. в качеството си на депутат да бъде забранено магистрати да членуват в тайни организации, но тогавашният парламент си направи оглушки. Същото стори и сегашният при последните промени в Закона за съдебната власт тази година. Далеч преди те да бъдат приети, Съюзът на съдиите в България поиска участието в такива общества да се декларира - доста по-мек вариант от забраната за членство. А от съюза припомниха, че дебатът за масонството не е нов - и през 2007 г., при поредните поправки в ЗСВ, е имало идея да се въведе пълна забрана за магистратите да членуват в тайни общества.


Съдийският съюз мотивира искането си с това, че участието и членството на магистратите в различни тайни общества по дефиниция създава основателни съмнения за зависимост. Използваните от масонството ритуали и клетви за солидарност и взаимопомощ с останалите членове на общността бяха определени като предпоставки за развиване на недопустима активност от магистрати, която ги поставя пред дилема да избират пред клетвата си да служат на закона и обществото или да останат верни на положената масонска клетва.


В крайна сметка предложеният от ССБ вариант не предвижда на магистратите да бъде забранявано членството в тайни общества, каквато норма има по отношение на политическите партии. Идеята е магистратите и членовете на Висшия съдебен съвет само да декларират писмено такова членство. От съюза предвидливо включиха в забраната и общества, които не са тайни, но пък членството в тях е свързано с полагането на клетва. Съюзът на съдиите предложи още ВСС да води публичен централен регистър на такива магистрати, до който да имат достъп всички заинтересовани лица.


Делото срещу Ангел Дончев показа, че това трудно ще се случи. След безброй отлагания на процеса Софийският градски съд му наложи тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок, придружена от йезуитски мотиви. От тях става ясно, че съдът смята текста, по който прокуратурата е повдигнала обвинение в изнудване за неприложим към случая. Обвинението трябвало да ползва друг текст, но за по-тежко наказуемо деяние и предвижда задължителна конфискация на 1/2 от имуществото на подсъдимия Ангел Дончев. Прокуратурата трябвало да промени обвинението, но не го направила и това вързало ръцете на съда. Той нито може да наложи наказание по текст, по който прокуратурата не е повдигнала обвинение, нито може да приложи текст за по-тежко наказуемо деяние.


В крайна сметка съдът налага наказание не за изнудване, а за принуда - за него се полага по-леко наказание и не е съпроводено с конфискация. Ангел Дончев беше погален от магистратите заради чистото си съдебно минало. Защо се размина с обвинението за подкуп, което предвижда тежка ефективна присъда плюс конфискация на половината имущество, така и не се разбра.


Чистото съдебно минало на Дончев е такова единствено защото никой не се е заел да го проверява. Доказателствата по делото сочат един безкраен низ от престъпления и зависимости и могат да служат за повдигане на куп други обвинения. Нещо, което прокуратурата не прави, защото сред забърканите в случая нейни кадри са поне още двама висши обвинители.


Ангел Дончев бе арестуван през декември 2007 г. в заведение в Студентски град миг след като прибра в джоба си плик с 20 000 евро. Страниците на делото разкриват истински парад от двусмислени действия. Жената на Милев - Русалина Михайлова, която по онова време е прокурор в Софийската районна прокуратура, кандидатства за общинско жилище и подава декларация в Столична община, че не притежава имот в София. Срещу нея започва проверка във ВКП и Дончев започва да натиска Милев по приятелска линия, че само той може да му помогне. Двамата се познават повече от десет години и членуват в една и съща масонска ложа. Имат общи приятели по масонска линия - бизнесмени, магистрати и адвокати, наричани от съда '84приятелски кръг.


Дончев намесва името на тогавашния вътрешен министър Румен Петков, когото щял да убеди да не праща на Милев и жена му барети. Това обаче трябвало да се плати, понеже мангизите са си мангизи. Дончев подсказва и друго - че двамата с Петков ще убедят главния прокурор Борис Велчев да прекрати проверката. Нея пък я води близкият на Дончев прокурор от ВКП Магдален Маринов.


Още в началото Милев не вярва, че голям играч като Румен Петков ще се занимава с някакви си 20 000 евро. Подозира, че зад схемата стоят все прокурори от ВКП - Дончев, Маринов и Спартак Дочев.


Следва поредица от срещи, в които Дончев започва да натиска все по-силно Милев да даде парите. При една от тях му казва дори, че баретите е трябвало да го задържат, но Румен Петков е предотвратил ареста.Това станало с помощта на Петьо Пенков - близък приятел на Петков и Велик майстор на масонската ложа. На възражението на Милев, че не го е молил за помощ, Дончев казва, че изпълнява масонската си клетва да му оказва помощ. Първият сигнал до Милев за водена срещу жена му проверка идва от друг масон - прокурора от Софийската градска прокуратура Венцислав Андреев. Информацията изнесъл негов познат от ГДБОП, на която била възложена проверката.


Пред съда Андреев откровено разказва: Емил ме помоли да му ходатайствам. Тогава имаше тези дела за половин фас наркотици, които ги прекратявахме. И ме помоли един колега да прекрати такова дело, защото това бил син на някаква служителка от ДСК, която му обещала да му рефинансира кредита на по-ниска лихва. Помоли ме да се произнесат за проблема на сина й. Андреев, който явно е приел поръчката, заявява, че тогава решил да предупреди Милев, че телефонът му е контролиран, защото има проверка в ГДБОП срещу него.


Самият Милев също демонстрира завидна самоувереност пред съда. За проверките срещу него казва, че няма от какво да се страхува. Различавах се от колегите, защото имах по-висок стандарт на живот. Да, къщата ми струваше един милион евро. Да, ходя с обувки за 2000 лева. Напуснах прокуратурата с два милиона лева пари. На въпрос откъде са тези пари той отговаря: Мои си пари, проверявали са ги - всичко е законно. НАП ми направи ревизия, която протече една година, и накрая излезе, че ми остават 190 хил. евро.


През цялото време Дончев предоставя на Милев данни от проверката, за да го убеди, че му помага. От време на време избухва, че тия 20 000 евро ще му излязат на носа, ако не ги даде. Милев си купува техника и започва да записва всяка среща с Дончев. Двамата се срещнали на новогодишния банкет на масонската ложа в Банкя и Дончев заявил в прав текст, че ако не предаде парите до една седмица, нещата стават страшни. Разбрали се да се чуят по телефона и Милев да му каже, че е готов с градежа - масонски термин за реферат, което щяло да означава, че е събрал парите.


Милев опитал да повлияе на резултатите от проверката с посредничеството на своя съсед и приятел Вежди Рашидов. Казал му, че е изнудван, и Рашидов го посъветвал да говори с главния прокурор Борис Велчев. Телефонът на Велчев обаче бил изключен и Рашидов звъннал на члена на ВСС Георги Гатев. Гатев обаче не помогнал с нищо, тъй като звъннал на водещия на проверката Магдален Маринов, който несъмнено е уведомил Дончев.


Връзка на Милев с главния прокурор Борис Велчев направил прокурорът от Апелативната прокуратура Иван Петров, по-късно уволнен заради разговори с плевенския посредник Красьо Черния. Записът бил изслушан в кабинета на Велчев в присъствието на Румен Петков, на тогавашния главен секретар на МВР Валентин Петров и на бившия началник на ГДБОП Калин Михов. След чутото Румен Петков побеснял и попитал: Вярвате ли, че аз съм свързан с Дончев?! Решават Емил Милев да подаде официална жалба, телефонът му и този на Дончев са закачени незабавно на подслушване, а БНБ предоставя 20 хил. евро, които са белязани от полицията. На другия ден Ангел Дончев е задържан.


В крайна сметка Магдален Маринов приключва работата по всички преписки срещу Милев десет дни преди ареста на Дончев с мнение да се образува досъдебно производство. Това обаче не става, защото всички те са прекратени от Велчев с неформалния мотив да спрат скандалите в прокуратурата. Поради това така и не става ясно дали Милев и жена му са извършили престъпления, каквито Маринов очевидно смята, че има - документна измама, укриване на доходи, пране на пари. Не става ясно и как двамата съпрузи - прокурори са натрупали такова шеметно богатство от прокурорските си заплати.


Милев напуска системата малко след като гръмва скандалът, без дори да е наказан дисциплинарно от ВСС. Предложение за това има, но не заради необяснимите милиони, а за дребни нарушения - забавени преписки. А друг член на масонска ложа, адвокатът Константин Симеонов, заявява пред съда, че казусът Милев - Дончев е бил разгледан и от масонския съд, който е нещо като съд на честта. Какво обаче е решила тази тайнствена инстанция не е ясно. Може обаче да се предполага, че нейното решение ще има далеч по-голяма тежест от това на държавния съд.


След подобно замитане на мръсотията в прокуратурата остава само да дочакаме условната присъда на Ангел Дончев да бъде отменена и той да бъде оправдан. Към такава развръзка насочва не само тезата на неговите защитниции , че разпореденото от Румен Петков прилагане на СРС е в нарушение на процедурата, и липсата на прокурорски протест срещу решението на първата инстанция, но най-вече мълчанието на главния прокурор относно ставащото във върховната прокурорска инстанция.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във