Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Масова кушлевизация

България не е най-корумпираната държава в ЕС, дори и самата дума корупция не сме я измислили ние, българите, отсече премиерът Бойко Борисов в сряда (2 февруари) след среща с федералния канцлер на Австрия в София. По някакво съвпадение на следващия ден депутатите от парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, популярна като комисията Антимафия, изнесоха факти, сочещи приноса ни в борбата срещу корупцията и мафията. Той се състои в това, докато се бориш с мафията, да лапаш толкова пари от бюджета, че хората да загубят напълно представа какъв си - мафиот или антимафиот.
След двумесечни героични усилия да накарат председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, да даде обяснения във връзка със сигнали за конфликт на интереси срещу него, народните представители от управляващи и опозиционни партии решиха, че чашата е преляла. И изпълниха обещаното от председателя на парламентарната антикорупционна комисия Валентин Николов седмица по-рано пред Параграф 22: да обърнат другия край още на заседанието си този четвъртък. Николов беше категоричен, че с поведението си Кушлев демонстрира грубо пренебрежение към Народното събрание и си въобразява, че дължи обяснения единствено на министър-председателя.
Заканата си депутатите изпълниха в срок и със замах. На първо място приеха единодушно решение, че Стоян Кушлев е в конфликт на интереси. И още - докладът от проверката на парламентарната комисия да бъде изпратен незабавно на Върховния административен съд (ВАС) за образуване на съответното дело. Докладът ще бъде изпратен и до премиера Бойко Борисов, за да предприеме необходимите действия. А те са ни повече, ни по-малко уволнение на Кушлев, тъй като и според закона, по който работи ръководената от него комисия, наличието на конфликт на интереси е несъвместимо със заемането на тази длъжност. Депутатите от комисията казаха в прав текст, че премиерът е този, който по закон може да освободи Кушлев. Ние пък напомняме, че именно премиерът го надари щедро с втори петгодишен мандат през юли миналата година. А това бе едно от най-тъмните кадрови решения на управляващите. Взе го, без да дава обяснения дори на съпартийците си, които година по-рано бламираха бившия царедворец на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, отказвайки да гласуват годишния му доклад и твърдейки, че специализираният орган за преследване на необяснимите богатства работи неефективно.
Преди да решат всичко това, депутатите от комисия Антимафия се сблъскаха с нов болничен лист на Кушлев, този път продължителен, с който той оправдава четвъртото си поред отсъствие. Кушлев им прати болничен и ден преди заседанието на 13 януари. Те обаче решиха да започнат проверка и изпратиха писмени въпросници до всеки от осемте му служители, посочени в сигналите до парламентарната комисия като негови и на жена му роднини. Даден им беше тридневен срок, в който да отговорят на въпросите, отправени и към самия Кушлев - роднини ли са му, какви заплати получават и т.н. Кушлев досега е пратил само писмен отговор, от който депутатите твърдят, че не са разбрали нищо.
В него той написал, че не може да се яви заради проблеми с говора и много работа покрай дела за отнемане и запориране на имоти. Вместо да отговори дали е в роднински отношения с някои от служителите на комисията, той твърди, че изброените в сигнала хора не са свързани с него по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Професорът си затрая и за възнагражденията в оглавяваната от него комисия - вместо да получат числа, депутатите бяха уведомени, че възнагражденията са съобразени със закона за работа на звеното. В този закон обаче е уредена единствено основната заплата, а фантастичните добавки към нея са подпъхнати с вътрешни разпоредби, пазени в дълбока тайна.
След заседанието в четвъртък депутатите се разприказваха. Председателят на парламентарната комисия Валентин Николов заяви, че когато не се явил на изслушване миналия път, защото няма глас, в медиите се появила информация, че е водил заседание на комисията си и никой от присъстващите не е усетил да има проблем с говора си. Ден по-късно професорът си хортувал без затруднения и с американския посланик Джеймс Уорлик. Депутатът от Коалиция за България Бойко Великов пък поиска в решението на комисията за съдбата на Кушлев титлата професор пред името му да бъде зачеркната. Имам съмнение относно неговата професура, обясни Великов. И предложението му беше подкрепено безрезервно от колегите му, без оглед на партийната им принадлежност.
Бомбата хвърли обаче Димо Гяуров от Синята коалиция, който огласи постъпили в парламентарната комисия нови данни за злоупотреба с бюджетни средства и за нарушаване на финансовата дисциплина. Според тях определени служители на Комисията Кушлев са получавали възнаграждения много над средномесечните. Повечето технически сътрудници получавали между 500 и 600 лв., но имало и хора на специален режим, които прибирали по 3000 лева. Началник на отдел, който участвал, съвместно с Кушлев в едно от двете сдружения, посочени в сигнала - Царски ловен клуб, получавал 5000 лева. Лъвският пай, както може да се предполага, лапал неизменно самият Кушлев. Ако заплатата от 7000 лв., която сам си определи в началото на своя първи мандат, предизвика буря от възмущение, какво да кажем за онова, което обяви Гяуров: че Кушлев получавал месечно възнаграждение 9000 лв., на основание вероятно неразпределен фонд работна заплата.
Днес станаха известни данни за възнаграждения на част от комисията, както и на самия Стоян Кушлев през 2008 - 2009 - 2010 година, които са доста над онова, което беше обявено при предишния скандал - 7 хил. лв. на месец. С оглед изясняването на основанието и твърденията, че може би става дума за нарушение на финансовата дисциплина при разходване на бюджета на комисията, ние взехме решение да поискаме от Сметната палата да извърши одит на харченията на бюджетните средства през тези три години. Решението бе взето единодушно, посочи Гяуров.
Сигналите срещу шуробаджанащината на Кушлев постъпиха в пощенската кутия на антикорупционната комисия през октомври и ноември 2009 г. и не всички са анонимни. Единият е от гражданка от София, която съобщава за участие на Кушлев в гражданските сдружения Царски ловен клуб и Национална развъдна асоциация по овцевъдство. Според друг сигнал, който е наистина анонимен, Кушлев назначил в ръководената от него комисия осем свои роднини и близки. Трима от тях са посочени като племенници на съпругата му - експертите Деян Иванов и Георги Видров, както и шефът на дирекция Бойка Първанова. Вторият братовчед на жената на Кушлев - Георги Илиев, пък е главен секретар на комисията. Експертът Красимир Илков е разпознат като роднина на вездесъщия професор също по женска линия. Твърди се още, че началникът на политическия му кабинет Иво Минков е негов племенник, а началникът на дирекцията на комисията в Бургас Павлин Иванов е негов кумец. Според данните в сигнала шефът на дирекция Материално-техническо обслужване Валентин Маринов е член на управителния съвет на Царски ловен клуб, чийто председател е Кушлев. Но и двамата не са обявили участието си в сдружението. Според информацията в сигналите Кушлев уволнил неправомерно шест човека, които съдът върнал на работа, а присъденото обезщетение отнело над 100 000 лв. от бюджета на комисията.
Както Параграф 22 нееднократно предупреждава, с поддържането на дискредитиран номенклатурчик като Кушлев се цели провал на проекта за нов Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност. Одобреният от Венецианската комисия на Съвета на Европа радикален проект за гражданска конфискация на необяснимите богатства предизвика яростна съпротива от различни лобита, тъй като предвижда широки възможности за гражданска конфискация на необяснимите богатства, без да се чака влизане в сила на осъдителна присъда в наказателното производство. Подозрителното мълчание на иначе неспиращия да приказва по всякакви въпроси Борисов относно най-силния законотворчески проект на управляващите, дело на правосъдното министерство, подсказва, че той си оставя вратата широко отворена за маневри. Времето за снишаване обаче изтича и премиерската позиция по номерата Кушлеви, и най-вече по новия законопроект, ще обяснят много неща за необяснимо богатите. И дали е кушлевизацията у нас не е масова...

Facebook logo
Бъдете с нас и във