Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Масово омаскаряване

До броени дни се очаква докладът на парламентарната комисия, натоварена с претенциозната задача да разследва кой прошепна на ушенце на Христо Бисеров секретната информация за обвинението срещу него и така му помогна да се измъкне от всичките си постове без скандал. От този доклад обаче никой нищо няма да разбере - ясно е, че нито ще бъде посочена "къртицата", нито дори ще бъде сигурно, че изобщо я има. Но това не е новина - очакваше се да стане така от самото начало.


За сметка на това се очаква веселба около другия сюжет, поверен на същата тази комисия - обвинението, че Бойко Борисов е предлагал пари на многократно осъждания русенец Бисер Миланов, известен и с прякора Петното, за да "втвърдява" протестите срещу управляващите.


Да припомним, че тази бомба бе хвърлена преди няколко месеца пред медиите от един от сподвижниците на Миланов - Йордан Бонев. Той разказа пред медиите как около Коледа на 2013-та двамата са гостували на Бойко Борисов в Банкя, където са получили щедри обещания. Във вторник (8 април) Бонев потвърди същото и пред комисията. Като уточни, че бившият премиер им е предложил 500 хил. лв., ако помогнат чрез своето сдружение "Свобода" да бъде щурмуван парламентът. "Планът беше, когато излезем на протест, да се сформират групи, които да предизвикат хаос, сблъсък с органите на реда с цел радикализиране. В пика на протеста се създава група криминални контингенти, на които не им пука, дърпат се решетки и като се почне бой с полицията, тръгва друга група, която влиза в парламента и започва да разбива врати. Целта беше да се свали кабинетът. За това нещо, ако го бяхме изпълнили, ни бе обещана паричната сума от 500 хил. лв. и да заместим политическа партия "Атака" в парламента. Получихме капаро от 12 хил. лв. с цел да се обиколят структурите в България и да се активират техните председатели", разказа Бонев.


Последва шок - самият Бисер Миланов пък заяви от ареста, където чака делото си за закана с убийство, че е имало такава среща на кафе в Банкя, но не е получавал пари от Борисов. За сметка на това пък призна, че е получавал пачки от Николай Бареков!


Бареков пък се обиди на медиите, които излъчили интервютата с Бисер Миланов , и ги заподозря в платен слугинаж на Борисов.


А Бойко Борисов пък откровено отсвири всички и отказа да отиде на изслушване пред колегите си от парламента.


Така разследването съвсем заприлича на водевил, при това обидно долнопробен. Но поне най-сетне приключи. Сега се очаква докладът на комисията, макар на всички да е ясно какво ще съдържа той: нито една полезна дума по казуса "Бисеров", както се и очакваше от самото начало. И един куп цитати в стил "този каза, онзи отрече" по другата тема - за кафето в Банкя.


Твърде вероятно е комисията да приеме, че среща на Бойко Борисов с двамата русенци наистина е имало. Още повече че всички, които се явиха пред нея, потвърдиха това - единствено гардовете на Борисов от НСО изпаднаха в амнезия и казаха, че не си спомнят за нея.


По-щекотлив обаче е въпросът дали депутатите ще посмеят да прикачат на Бойко Борисов и обвинението, че е предлагал пари за щурм на парламента. Защото в този случай докладът си е за прокурор. И тогава работата вече става сериозна. Дали БСП ще изиграе този коз зависи главно от преценката им дали такъв ход би бил печеливш. В чисто политически план. Защото ходът "Бойко на прокурор" е, меко казано, рискован - той със сигурност ще втвърди допълнително електората на ГЕРБ, който и без това набира мощ.


Всъщност идеята на управляващите беше, създавайки тази комисия, хем да заметат под килима казуса с Христо Бисеров, хем да извлекат максимални дивиденти от скандала с Борисов. Комисията се оказа и удобната трибуна, от която да се дадат доказателства, че протестите срещу кабинета са били платени от ГЕРБ. Въпрос на време е да видим дали всичките цели са на сто процента постигнати.


Картината обаче и без доклада на комисията изглежда достатъчно жалка. И дава още основания на българина искрено да вярва, че в политиката, поне у нас, всички са маскари...

Facebook logo
Бъдете с нас и във