Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Матрицата

Депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на Здравната комисия в Народното събрание Геновева Алексиева, в качеството си на доктор офталмолог, журирала конкурс за доценти, в който участвала дъщеря й. И тя сякаш закономерно спечелила едно от трите обявени места, за които се явили десет души. Депутатката мъдро и обективно гласувала за щерка си. И не намира нищо нередно в това, защото Законът за научните степени и звания предвиждал две хипотези, при които член на журито не гласува - ако е в чужбина или ако е болен. И понеже законът бил над морала, Алексиева-старша не намерила причина да си направи самоотвод. Моралът за едни хора е един, за други - друг, затова са създадени законите, отсича депутатката. После минава в атака срещу онези, които осведомили медиите, защото искали да очернят и окалят и нея, и ГЕРБ.
Каквото в парламента и медицината, такова и в съдебната власт. През май миналата година членове на ВСС избраха на конкурс за младши съдии познайте кой. Децата си-и-и! Членката Цветана Табанджова пробута дъщеря си Неда в Софийския градски съд. Мая Гьошева уреди там своето отроче Слава. А водещият етичната комисия на съдебната власт Цони Цонев обясни, че ВСС нямал правила, забраняващи фамилния вот. По закона за конфликт на интереси колежките му не би трябвало да гласуват, не вярвал да са го направили, но и не видял дали е така. Нищо че седял до Табанджова при гласуването.
Впрочем Цонев и колегите му са майстори в недоглеждането. Особено спрямо безобразните съдебни актове на съдии в същия този Софийски градски съд. И в недочуването - когато звучат отчаяните вопли и жалби във ВСС на пострадалите от подобни актове. Не само по наказателни, но и по граждански дела, в които личат подписи и на новоизпечени магистратки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във