Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАЗНИЯ СЕ УРЕДИ С 300 ЧАСА ТРУД НА ПОЛЗУ РОДУ

Две години и половина пробация с всекидневни срещи с пробационен служител и 300 часа общественополезен труд - това отсъди Бургаският районен съд за 24-годишния Иван Панайотов, който гърмя на поразия в центъра на града през април миналата година. Делото срещу Панайотов започна на 12 февруари и приключи по съкратената процедура само за ден, след като подсъдимият се призна за виновен и поиска сключване на споразумение с прокуратурата. Желанието му бе да получи четиримесечна ефективна присъда - времето, което прекара в следствения арест. Прокуратурата обаче отхвърли това искане и изготви обвинителен акт. Така Панайотов бе признат за виновен по повдигнатото обвинение за хулиганство и причиняване на телесни повреди.
Освен 25-те хил. лв., които Панайотов трябва да заплати на пострадалия при престрелката студент Дилян Георгиев, обвиняемият трябва да се бръкне и с още 10 бона. Те са за 78-годишната пенсионерка Витка Николова, която също бе ранена при стрелбата в градинката до Интерхотел България. Изненадващо бургаските районни магистрати постановиха Панайотов, по прякор Мазния, да изплати 1500 лв. обезщетение за нанесени щети на Калоян Стоянчев - Рижия, инициатора на разигралата се свада, според свидетелите.
Безпрецедентният по рода си екшън се разигра в градинката до Интерхотел България на 1 април 2007 година. От извършените оперативно-издирвателни мероприятия по горещи следи бе установено, че Панайотов и неговите приятели Янчо Димитров и В.Т. са били на кафе на ул. Богориди. Около 11.30 ч. те се отправили към хотел България, където в началото на градинката са били пресрещнати от 21-годишния Калоян Стоянчев-Рижия и 19-годишния Тодор Андонов.
Пресрещайки Мазния, Калоян Стоянчев му потърсил обяснение защо е пребил брат му вечерта на 30 срещу 31 март в дискотека Ексес. От полицията съобщиха, че такъв инцидент действително е имало. При него Мазния и негови приятели извели брата на Калоян от дискотеката, тъй като буйствал.
На следващата вечер, 31 март срещу 1 април, в стаята, обитавана от Мазния, на ул. Гладстон № 77 е хвърлена бутилка със запалителна течност и е предизвикан пожар.
В хода на разследването на причините за запалването потърпевшият е отказал да съдейства на полицейските служители.
Мазния заявил, че знае кой е извършител и по какви причини то е осъществено, визирайки Калоян Стоянчев и неговите приятели. Той обаче не подал официална жалба в полицията за инцидента. Срещайки Панайотов на улицата на 1 април, Рижия решил да потърси възмездие за инцидента в дискотеката. По време на разпрата Тодор Андонов изважда нож и посяга с него към Мазния. Нож вади и Калоян Стоянчев. Нападнатите Иван Панайотов и Янчо Димитров отговарят на атаката със сгъваеми палки. Отблъсквайки първоначалното нападение, Мазния забелязал други трима мъже, които с извадени ножове тръгнали към тях. През това време Янчо Димитров вече се търкалял на паважа с рана в бедрото. Тогава уплашеният Иван Панайотов извадил законнопритежавания си пистолет започнал да гърми срещу нападателите.
Първоначално срещу Иван Панайотов бе повдигнато обвинение по чл.116 за опит за убийство. В хода на досъдебното производство обаче то бе трансформирано в по-леко, за да се стигне в крайна сметка до присъда с пробация.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във