Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЕЧЕШКО

Да не си мечка в България. Наскоро германски дентист съобщи, че зъбите на сръбските мецани, които обитават Белица, били много зле. А на нашите били направо в плачевно състояние, в сравнение с тези на сръбкините.
Ако си мечка тук, не зъбите, ами и ноктите ще ти паднат. От глобалното затопляне, от изместването на земната ос и от сечта на горите у нас зимата се измести и даже се посъкрати. Тръгва мечката през ноември като един точен човек да си легне за зимен сън, а то грее едно слънце, в пот се къпе майката земя, няма лягане.
От това мечката се ошашавява. Лута се из горите, белким намери пряспа. Но слънцето спряно сърдито пече ли, пече. Така чак до януари, когато изведнъж температурите падат с 25 градуса, потната земя се обледенява. Мечката е съвсем объркана и същевременно гладна. Добре че през февруари пада сняг, мецаната пада възнак и заспива. През март обаче температурите се вдигат с 25 градуса. По горите тръгват гъбари, летят мухи, хапят мечката по носа и тя се буди. Кисела, досущ като недоспал човек. Върти се из гората, търси нещо да тури в уста. Обаче ни дренки, ни мед по това време. Като партизанин от отряда Чавдар тя се скита, докато попадне на кошара в планината. Тръшва една овца - да залъже стомаха. Не щеш ли, ей го и стопанинът иде. Тръшва и него.
Мечката е обявена извън закона, прокуратурата образува наказателно производство срещу неизвестен извършител. Започват дискусии кой е виновен за престъпната проява. Следите водят към тройната коалиция и по-нататък. С кръвясали очи хората започват да чистят двуцевките... От НПО-тата апелират да не се стига до отмъщение...
Излиза потеря и гръмва животното. Температурите падат с 25 градуса, хората заспиват спокойни. Като мечки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във