Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мечът на Темида омекна пред Крокодилите

Небезизвестният Евгени Милев-Гейзо, когото МВР и прокуратурата от години сочат за кръвожаден магистрален бандит, но все не успяват да го докажат, е изключително добър пример за незавидното състояние на съдебната система у нас. За беда на обвинението и полицията техните доказателства са дотолкова годни, че дават основания на съдилища от различни инстанции да произнасят крайно противоположни решения. В резултат на това вместо да кръстосва на воля магистралите, Гейзо току влиза и излиза от ареста - до завиване на свят.
Държавното обвинение обаче проявява достойно за уважение постоянство в опитите си да закове веднъж завинаги Гейзо зад решетките и по този начин да го освободи от световъртежа. Последният акт на прокуратурата в тази посока бе от 29 юли, когато Милев получи поредно обвинение. Актът в известен смисъл принизи изграждания досега от МВР образ на Гейзо като забележителен магистрален пират и го представи на обществото в друга светлина - като дребен хитрец, който лъже добрите ченгета с преправен задграничен паспорт.
В края на юли Софийската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Евгени Милев, в който се казва, че на 19.12.2009 г. в района на РГС-Драгоман - ГКПП-Калотина съзнателно се е ползвал от преправен официален документ - задграничен паспорт, като предмет на деянието е български официален документ за самоличност и за самото преправяне на документа не може да му се търси наказателна отговорност - престъпление по чл.316 вр.чл.308 ал.II вр.ал.I НК.
Прочелият тези кратки редове от официалното съобщение на прокуратурата се сблъсква с истинска загадка -
в какво в края на краищата е обвинен Гейзо и в какво не е?
Донякъде отговорът е в чл. 316 от Наказателния кодекс, който сочи : Наказанието, предвидено по предходните членове на настоящата глава, се налага и на онзи, който съзнателно се ползва от неистински или преправен документ, от документ с невярно съдържание или от такъв по предходния член, когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност. Следва да се разбира, че прокуратурата го обвинява в ползване, а не в подправяне на паспорт. Обаче наказанието, което се предвижда в НК за случая, е същото, каквото и за съставяне или преправяне - чл. 308. (1): Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години. То скача до осем години затвор (чл. 308, ал.2), ако предмет на поправянето е документ за самоличност. Така че и човекът, извършил фалшифицирането, и ползвателят на ментето са натоварени с една и съща вина от закона и ги заплашва еднакъв срок затвор.
Тезата на обвинението е, че Евгени Милев се е снабдил с фалшиви печати от няколко граници, за да докаже, че не е бил в България в нощта на 13 срещу 14 декември миналата година, когато при престрелка с полицията на автомагистрала Тракия беше убит Димитър Митров-Богоровеца. Както е известно, убитият беше посочен от МВР като член на престъпната група на Крокодилите, назована така от прякора на Емил Милев-Кроки, брат на Гейзо.
Подобна теза за първи път бе огласена от вътрешния шеф Цветан Цветанов, който заяви, че Гейзо е напуснал страната с фиктивно име с помощта на граничния полицай Димитър Иванов от Калотина, който бе арестуван. Прокуратурата обвини граничаря за това, че на 12.12.2009 г. срещу 13.12.2009 г. в района на РГС - Драгоман, ГКПП - Калотина, в качеството му на длъжностно лице е злоупотребил със служебното си положение и от това са произлезли вредни последици, а именно улеснил е лицето Евгени Милев в действията му по заблуждаване на органите на полицията относно местонахождението си с цел осуетяване на наказателно преследване - престъпление по чл.387, ал.I НК.
Официалното съобщение на прокуратурата съвсем оплита любопитния гражданин в кълбо от въпроси без отговор. В обвинението срещу Гейзо се твърди, че на 19 декември (престрелката става на 13 срещу 14 декември) той се е възползвал от преправен паспорт. На тази дата Евгени Милев се връща с автобус от Германия и е арестуван на ГКПП-Калотина. За какво му е трябвало да преправя паспорта си, за да влезе в страната на тази дата?! И кога в края на краищата е извършена манипулацията на документа?
Според обвинението срещу полицай Иванов това явно е станало на 12 срещу 13 декември, когато граничарят е улеснил Гейзо в опита му да заблуди полицията за местонахождението си. Престрелката обаче става на 13 срещу 14 декември, тоест
има разминаване с едно денонощие
Как тогава Гейзо е преценил, че ще му се наложи да мами полицията за местонахождението си, след като на 12 срещу 13 все още се е мотал около полата на жена си?!
Да приемем все пак, че той е искал да си осигури алиби за предстоящия обир на магистралата ден по-късно. Дори ако е така, той едва ли е предвидил развитието на събитията - засада, стрелба, убития Богровец, бягство и т.н. Ако това допускане е вярно Цветанов трябва да свали шапка на толкова обигран и предвидлив бандит, който е бил осенен свише и е знаел със сигурност, че ако попадне на полицейска засада, ще се измъкне жив и невредим, но ще му е нужно алиби?!
Пълна мистерия. Но ако допуснем, че Гейзо е гениално прозорлив престъпник, се изправяме пред друг въпрос: защо са му били необходими фалшиви печати в паспорта? За да докаже, че е минал границата по същото време, когато се предполага, че е бил в колата заедно с Богровеца и брат си Кроки? Но как тогава се връзва обвинението срещу полицай Иванов - че е ударил печат на документа на Гейзо в негово отсъствие? Печатът обаче си е истински и нищо не е подправяно в тескерето на Милев. Но в обвинителния акт срещу самия Евгени Милев все пак се твърди, че той е ползвал преправен документ за самоличност, и то на дата 19 декември?
Ако прокуратурата съумее да даде логични отговори на тези въпроси, подкрепени и с категорични доказателства, предоставени от МВР, гениалният Гейзо ще бъде сложен на мястото му, делото му бързо ще се придвижи до съда и не би имал никакъв шанс да остане на свобода.
Развитието на историята до момента обаче доказва, че такива категорични улики засега няма, а държавното обвинение безпомощно се лута в желанието си да изпълни повелите на вътрешния министър Цветан Цветанов. На 12 март тази година Районният съд в Сливница пусна под гаранция от 2000 лв. Евгени Милев-Гейзо, въпреки работната теза на прокуратурата, че е използвал подправен международен паспорт. До този момент Гейзо беше в ареста с най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.
Десет дни по-късно, на 22 март, след протест на прокуратурата Софийският окръжен съд отказа да освободи от ареста Евгени Милев-Гейзо и отмени първоинстанционното решение на Районния съд в Сливница от 12 март. На заседанието обвиняемият Гейзо отправи обидни реплики към председателя на състава съдия Пламен Пенков и го обвини, че изпълнява поръчка. Магистратът обаче се аргументира, че разследващите полагат достатъчно усилия за разкриването на престъплението и са налице новопостъпили обстоятелства около производството. И го остави в ареста.
Последва ново обжалване от защитата на Милев за задържането му под стража и на 17 май председателят на Районен съд - Сливница, Георги Николов взе революционно решение: пусна Милев на свобода само срещу подписка. Два месеца по-рано същият съд поиска 2000 лв. гаранция за свободата на Милев.
Ще съдим държавата за незаконно задържане
заяви адвокатът на Гейзо Стойко Бърборски.
Прокуратурата отново протестира решението на сливнишкия съд и на 25 май с казуса отново се занима Софийският окръжен съд (СОС). Той окончателно освободи Милев от следствения арест. Според окръжните съдии обвинението на прокуратурата е неправилно мотивирано. Позицията на СОС бе, че Евгени Милев-Гейзо трябва да бъде обвинен по друг текст от НК, който предвижда за подобно престъпление (документно) до 300 лв. глоба. И така, Гейзо се озова на свобода след множество обрати в досъдебната фаза на процеса.
Любопитна е и съдбата на брат му Емил Милев-Кроки. От деня на престрелката - 14 декември, той е в неизвестност и МВР го издирва. Чрез адвокати Емил Милев предаде наскоро и послание, според което той ще се предаде доброволно, когато справедливостта възтържествува и брат му Гейзо бъде пуснат на свобода.
Братята засега се разминават с присъдата и по друго дело срещу тях - за въоръжен грабеж и опит за убийство през 2004 г. на автомагистрала Хемус. Още през 2007 г. Софийският районен съд оправда братята на първа инстанция по тези обвинения. След протест на прокуратурата през декември 2008 г. Софийският окръжен съд ги осъди на по 12 години затвор за това, че през лятото на 2004 г. на АМ Хемус са ограбили от чужденци 1500 евро и са опитали да убият полицай, който опитал да ги задържи.
През октомври 2009 г. обаче по-горната инстанция - Апелативният съд, ги оправда. Прокуратурата отново протестира и делото стигна до Върховния касационен съд. Върховните съдии постановиха, че изводите на апелативните магистрати са колебливи и противоречиви, а в някои случаи дори неверни и делото бе върнато в Софийския градски съд за преразглеждане.
На 20 май Софийският градски съд обаче пак оправда братята Милеви. Това стана само три дни след като Евгени Милев-Гейзо бе освободен от следствения арест по решение на Районния съд в Сливница по другото дело с работно обвинение за подправяне на международен паспорт.
Така твърденията на МВР още от 2004 г., че братята Кроки и Гейзо са едни от най-бруталните магистрални бандити у нас, останаха недоказани. Остава да видим дали и сегашните доказателства на хората на министър Цветан Цветанов ще имат същата незавидна съдба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във