Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мечът на Темида висна над червени тоги

Съдбите на двама български прокурори стигнаха повратната си точка. Бившият магистрат и шеф на Районната прокуратура в София Славчо Кържев беше осъден в сряда (18 май) от Софийския градски съд на една година лишаване от свобода, с три години изпитателен срок. А колегата му и бивш заместник главен прокурор Цеко Йорданов пък бе обвинен във вторник (17 май) в престъпление срещу правосъдието в рамките на обвинителния акт по делото срещу т.нар. Малък Октопод. Ексмагистратът изненадващо осъмна като пипало на октопода наред с Алексей Петров, с Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов.
Общото в участта на двамата клиенти на Темида е, че те изгоряха заради вътрешноведомствения корупционен механизъм за манипулиране на преписки и дела в правосъдието, заради който продължава да скърца цялата машина на съдебната система.
Бившият шеф на Софийската районна прокуратура Славчо Кържев, която е най-голямото и натоварено звено на държавното обвинение в страната, бе признат от съдебния състав на СГС, ръководен от съдия Петя Крънчева, в престъпление срещу правосъдието. То се изразява в това, че на 8 февруари 2002 г. е уговарял следователя Петьо Петров (същия, който е основен свидетел в корупционното дело на бившия военен министър Цонев) да върне на обвиняемия Петър Милев лека кола Опел Вектра, която била предмет на спор за собственост.
Кържев бе оправдан по другото обвинение - че в периода 1 април - 9 юни 2004 г. е извършил престъпление по служба, като се е опитал да изземе функциите на съда. Според обвинението бившият шеф на СРП убеждавал ищеца Георги Стоянов да се споразумее със собствениците на фирма Вектор АВ ООД Андрей Заднепровски и Виктор Константинов, да се откаже или да намали иска си срещу тях в размер на над 31 000 лева.
Любопитно е, че след решението за наказанието съдебният състав обяви, че няма да промени досегашната мярка за неотклонение на осъдения Славчо Кържев подписка, тъй като можел да попречи на по-нататъшните действия на съдебните органи. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.
Към тежък размисъл за начините за манипулация на дела ни насочва и участието на другия герой от Кържевата история - следователя Петьо Петров, на чиито свидетелства изгради тезата си обвинението. Подсъдимият вече веднъж беше обявил, че тепърва ще става ясно кой е Петър Петров. След сегашното решение на СГС от вторник на излизане от съда Кържев лаконично добави, че Петров е един много добър професионалист в своята област. Коя е областта - дали като служител от Национална следствена служба, или в някое негово друго качество - осъденият прокурор не уточни.
Известно е обаче, че върху дарбата на Петров да бъде важен свидетел се крепи и прословутото дело за подкуп срещу ексвоенния министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. По време на скандалното дело обаче се появиха данни, които посяха съмнения, че Петров не е посредничил, а е бил активна страна в искането на подкупа.
Участието му в случая предизвика огромен интерес и така на бял свят бяха извадени някои прелюбопитни подробности от работата му като прокурор в същата Софийска районна прокуратура, където шеф е бил Славчо Кържев. Например за странната му роля в едно от серията дела срещу обявения, но все още недоказан контрабандист №1 на републиката Николай Методиев-Пилето. В края на юли 2003 г. в складова база на Пилето в Долни Богров са паркирани четири ТИР-а, по документи пълни със строителни материали, а всъщност - с китайски контрабандни стоки. След проверка митническите власти ги запечатват на ГКПП-Кулата. Камионите престояват там, но една сутрин се оказват наистина пълни със строителни материали. По-късно се изяснява, че в същия ден, когато китайската стока е подменена, прокурор Петьо Велков Петров от СРП си е разменил 15 смс-а с Таня Иванова, адвокат и интимна приятелка на Методиев. Тя пък от своя страна води оживени разговори с Пилето. За какво точно са си писали и говорили никой не знае, но е факт, че вместо китайското карго в ТИР-овете вече има строителни стоки. А по-късно самият Петров нарежда на дознателя от СДВР Марин Георгиев да му докладва за развитието на дознанието...
Въпреки тези опасни връзки на прокурор Петров с Пилето на него не му се случва нищо освен... от време на време да се появява в качеството си на важен прокурорски свидетел.
Интересно е какво би разказал Славчо Кържев за корупционните механизми в коридорите на Темида. Както той обяви в сряда (18 май), с удоволствие би разказал на главния прокурор Борис Велчев за корупционните схеми, които е пресякъл. Кържев обаче изрази съмнение дали прокурор №1 би се заинтересувал от тях...
А може би Велчев трябва по-надълбоко да бръкне в тази рана на правосъдието? През 2007 г. той повдигна завесата над скритите механизми в съдебната система, предлагайки двама висши прокурори за дисциплинарно уволнение. Това бяха Ангел Илиев и Цеко Йорданов от ВКП, които ВСС уволни през февруари същата година за груби нарушения и за уронването на престижа на съдебната власт.
Едно от прегрешенията на прокурор Йорданов, заради което ВСС му вдигна мерника, бе нерегламентираната му намеса в преписка на ВКП, образувана по материали на Икономическа полиция в Дирекция на полицията (тогава) от 2005 година. Те съдържали данни за престъпления във връзка с разпространение на спиртни напитки, произведени от фирма СИС индъстрийс, собственост на Миньо Стайков. Полицията, антимафиоти и служители на НСлС организирали претърсване и изземване в производствената база на фирмата в селата Венец и Церковски. Акцията била поверена на окръжните прокурори от Бургас Светлозар Костов и Стефан Христов. Бургаският магистрат Костов създал необходимата организация, операцията под негов контрол трябвало да се развие между 23 и 31 март 2005 година. Точно преди нея, на 27 март, Цеко Йорданов обаче се обадил на колегата си Костов и му казал, че е отстранен от работата по случая...
Същият този прокурор Светлозар Костов получи възможност да си върне на Йорданов шест години по-късно. Това става през февруари 2011 г., когато срещу Цеко Йорданов е образувано дело във ВКП за престъпление срещу правосъдието. То е под наблюдението на прокурор Костов, който освен това наблюдава и делото срещу Октопод-а.
Въпросното престъпление срещу Темида се изразява в това, че преди девет години обвинителят Йорданов осуетил дело срещу израелеца с българско гражданство Маир Хаим Овадия - бизнес партньор на Алексей Петров, по-късно акционер в застрахователната компания Лев инс. Овадия бил един от шестимата задържани на ГКПП Кулата със 158 000 недекларирани лева през октомври 2001 година. Четири месеца по-късно Цеко Йорданов прекратил преписката само срещу Овадия, като се позовал на текст от НПК, според който като упълномощен заместник главен прокурор може да отмени по своя преценка постановление за повдигане на обвинение
Това престъпление на Йорданов беше изтупано от прахта и макар че има над деветгодишна история, послужи за обвинение срещу него. Бившият прокурор беше запознат с материалите във вторник (17 май). Изненадващо той се оказа шестият обвиняем в общото дело, известно като Малкия Октопод срещу бившата барета Алексей Петров и компания.
И с розови очила да гледаме на случаите Кържев и Йорданов, пак ще забележим смущаващи обстоятелства - едни и същи представители на съдебната система изплуват в различни, недотам почтени и обвити в някаква мръсна мъгла истории. От тях нито ни става по-леко на душата, нито скърцането на онзи механизъм в храма на Темида престава...

Facebook logo
Бъдете с нас и във