Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Медици в схема за източване на пари за инвалиди

Две лекарки и медицинска сестра от поликлиниката към Окръжна болница в Пловдив, както и няколко фирми вносители и дистрибутори на помощни средства за инвалиди са замесени в схема за източване на средства от социалното министерство, съобщи пловдивската прокуратура.
Аферата започва да се разплита след сигнал от възрастен пловдивчанин, който се натъкнал на явно фалшифициране на документи, когато му се наложило да си набави нов специален стол за баня. Преди девет години 82-годишният днес мъж прекарал инсулт, но успял да се възстанови и вече се чувствал добре. За улеснение продължил да използва при къпане специалния стол. Затова изпратил зет си във фирма, която снабдявала инвалиди с помощни средства.
Според установената процедура, преди да получи необходимия уред, дядото е трябвало да мине през медицински преглед. Докато чакал да му насрочат дата обаче, от въпросната фирма му издали пълен комплект с документи, които удостоверявали, че вече е минал през лекарска комисия. Така възрастният мъж с удивление разбрал от амбулаторния лист, че е прикован на легло и има тежки говорни смущения. Зет му донесъл дори касов бон за платени 8 лв. за преглед, както и бележка, с която се отпуска и инвалиден стол.
Всички документи били отнесени в прокуратурата, откъдето възложили проверката по случая на Икономическа полиция. Разследването отвежда полицаите право в поликлиниката на болница Пловдив (по-известна като Окръжна болница), където са задържани д-р Стоянка Причкова, невролог, и медицинската сестра Атанаска Кошничарова. Все още се издирва д-р Мариана Димитрова, която била на почивка в чужбина, но се е завърнала в България и вероятно се укрива.
В лекарския кабинет са открити общо 1100 лв., разпределени на по-малки суми с прикрепени бележки от кого или за кого са парите. По същото време е направен обиск и в офиса на фирмата, откъдето дядото е трябвало да вземе стола си. Там полицаите намерили над 10 комплекта с готови документи. Засега е установено, че в схемата са участвали две фирми, но се издирват и още. Д-р Причкова и д-р Димитрова са били съответно председател и член на Неврологичната лекарска консултативна комисия. В техните задължения влизало и съставянето на протоколи и амбулаторни листове, за да могат трудноподвижните хора да получат необходимите им помощни средства - инвалидни колички, ортопедични дюшеци, проходилки.
В действителност обаче двете лекарки с помощта на сестра Кошничарова съставяли фалшиви документи на пациенти, които или изобщо не са се явявали на преглед, или не са страдали от такива заболявания, но пък влизали в списъците за нуждаещи се от помощни средства. Така трите дами всъщност работели не в услуга на пациентите, а на фирмите вносители и на дистрибутори на помощни средства за инвалиди, на които осигурявали несъществуващи клиенти. За тази си дейност трите получавали от 40 до 70 лв. на документ. От своя страна компаниите декларирали пред държавата, че са предали съответния брой инвалидни колички, проходилки, столове, ортопедични дюшеци и прочее уреди на пациентите, за което получавали полагаемите им се дотации от бюджета на социалното министерство. Справката показва, че за една инвалидна количка държавата изплаща на фирмите между 300 и 700 лева. За самите инвалиди по закон помощните средства са безплатни.
След ареста им в началото на август д-р Причкова и сестра Кошничарова вече са на свобода под парична гаранция, съответно от 3000 и 2000 лева. Д-р Мариана Димитрова е обявена за национално издирване. Срещу лекарките е образувано досъдебно производство по чл.311, ал.1 от Наказателния кодекс за съставяне на документи с невярно съдържание, но не е изключено да бъде повдигнато и обвинение за подкуп. Медицинската сестра е разследвана като помагач в извършеното престъпление. От прокуратурата отказаха да назоват разследваните фирми, докато не завърши проверката.
Междувременно кабинетът на Неврологичната лекарска консултативна комисия в поликлиниката на пловдивската Окръжна болница е преустановил работа, а десетки часове за прегледи са били отложени за неопределено време. Предстои вътрешна проверка от здравното заведение. Паметливи припомнят, че преди няколко години заради подобна далавера, но със слухови апарати, е била закрита специализираната лекарската комисия към същата поликлиника. Такава вероятно ще бъде и съдбата на Неврологичната ЛКК, ако измамата се докаже. Наказание от пет години лишаване от свобода очаква медиците, ако проверката потвърди фактите и започне съдебен процес.

Митниците на болното ни здравеопазване
Малко е да се каже, че в здравната ни система има корупция. Здравеопазването направо е просмукано от нея. И докато все пак от дъжд на вятър служителите на икономическата полиция закопчават някой корумпиран лекар (предимно хирург), хванат с белязани банкноти (д-р Пернишки от Пирогов, д-р Николов от Стара Загора и прочие), то в териториалните експертни лекарски комисии (т.нар. ТЕЛК) такъв случай скоро не е регистриран. С изключение на един жертвен агнец преди четири години - д-р Григор Стоянов, специалист-невролог от V-та МБАЛ - град София. Той стана изкупителна жертва, за която се прикриха големите фигури в лекарските далавери, и разследванията срещу тях бяха прекратени.
За огромно съжаление в ТЕЛК, които са към социалното министерство, нещата не са мръднали от десетилетия. Почти всички председатели и част от членовете на тези странни комисии (те нямат аналог никъде в Европа) са прехвърлили отдавна пенсионна възраст.
Недоразуменията в системата на ТЕЛК продължават с пълна сила, а потърпевши са действително болните граждани в страната. Преди време бившият социален министър Емилия Масларова изрече доста приказки по отношение на ТЕЛК. Зад словоизлиянията й се криеше една-единствена цел - да се редуцира драстично броят на инвалидизираните лица, независимо че много от тях страдат от тежки заболявания. На председателите и на членовете на териториалните експертни лекарски комисии бе наредено да отнемат по най-безцеремонен начин получените от предишни лекарски комисии проценти инвалидност на явяващите се за преосвидетелстване лица. Социалния министър се аргументира с факта, че имало огромен брой инвалиди и най-вече инвалиди ментета (предимно таксиметрови шофьори с инвалидност първа група). До ден днешен обаче няма оповестен нито един такъв случай. Както често се случва у нас, ефектът беше съмнителен. Различните екстри за много от действително болните и социалнослаби пенсионери с увреждания са орязани от ТЕЛК и не им остава нищо друго, освен да се жалват пред НЕЛК (Национална експертна лекарска комисия). Но поради голямата натовареност на тази комисия, която е единствена за цялата страна, процедурата за повторно преосвидетелстване се проточва с месеци, дори с години, като през това време жалбоподателите са лишени от статут на инвалиди и всички социални придобивки са им спрени. Стара практика е НЕЛК да взема решения, с които определя още по-малки проценти инвалидност на хората с увреждания, като по този начин ги ощетява и нарушава правата им.
Вместо да изпише вежди и да извади на светло корумпираните доктори от ТЕЛК, бившият социален министър извади очите на хиляди инвалиди и хроничноболни с тежки диагнози. Желанието на Масларова да се намали бройката на инвалидизираните доведе до рязко вдигане на корупцията в съответните служби. Не помогнаха и допълнително назначените лекари и служители в експертните комисии от страна на НОИ (Националният осигурителен институт) и АСП (Агенцията за социално подпомагане). Получи се дори обратен ефект - новоназначените специалисти бързо влязоха в ритъма на своите колеги, усвоявайки от тях корупционните практики.
Обществена тайна е, че ТЕЛК се обособиха като един вид митници на болното ни здравеопазване. Платиш ли си, получаваш експертно лекарско решение за категория инвалидност. Схемата е отработена от години и действа успешно. Парите се събират от касиери, които не са лекари, а специално подбрани лица, несвързани по никакъв начин с медицината. Именно тези касиери вършат черната работа. Те набират желаещи за инвалидна пенсия, докато лекарите (обикновено от ДКЦ-та и болници) стоят в сянка, дълбоко законспирирани. След като получат сумите, докторите се свързват с доверените си колеги от ТЕЛК, кръгът се затваря, делят се финикийските знаци и след като изтече необходимото технологично време, платилите си получават - пак от касиерите, решенията за отредената група инвалидност.
Според запознати таксата, която се дава под масата за втора група (от 70 до 90% инвалидност) е само 800 лева. Попадането в трета група (от 50 до 70 процента) е със сто лева по-евтино. Първа група инвалидност се дава по-трудно, само на благонадеждни персони и срещу по-дебела пачка.
Такива са сега действащите тарифи за придобиване на експертно решение от ТЕЛК. Трябва да отбележим, че те се променят, но винаги нагоре. Хора, преминали през процедурите, твърдят, че само преди година и половина цените са били с по двеста лева по-ниски. Явно, че и в този сектор финансовата криза си казва тежката дума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във