Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Медицинската драма Маргини продължава

Изминаха четири години, откакто през октомври 2005 г. братята Красимир и Николай Маринови - Маргините и техните неколцина сподвижници бяха задържани по време на показната операция Респект. И три години и половина, откакто бяха обвинени в подготовката на три убийства на знакови личности - на о.р. ген. Любен Гоцев и на покойните вече бизнесмени Никола Дамянов и Иван Тодоров - Доктора.
През това време бяха взети всевъзможни мерки за ускоряване на съдебното производство. Като се започне с драконовски проверки от висшия съдебен съвет (ВСС) и се свърши с разследване на лекари, заради това че издават съмнителни болнични листа на единия от подсъдимите - Иво Карагеоргиев.
В резултат на всички тези мерки на 21 октомври (сряда) делото отново бе отложено от обичайния състав на Софийския градски съд (СГС) и отново причината бе болното сърце на горепосочения подсъдим. Сега се оказа, че комай никой лекар в държавата не се наема да извърши назначената от съда експертиза за установяване на действителното здравословно състояние на Карагеоргиев. Макар на клетия читател да му е дошло до гуша да слуша едно и също, не е зле да припомним, че съдебномедицинският фарс с този подсъдим датира от 3 декември 2007 година. Оттогава до ден днешен делото непрекъснато се отлага заради сърдечните му болести. Ако се вярва на медицинската документация, Карагеоргиев се е превърнал в развалина. Междувременно, докато докторите обясняваха, че присъствието на Иво в съда ще го стресира, той бе засечен край банкомат в София и тъй като се явиха подозрения, че е теглил пари с фалшива карта, бе задържан за 24 часа в ареста, а по случая още се извършва проверка.
Тази седмица пред магистратите беше представена поредната служебна бележка от адвокат Владимир Владимиров, че подзащитният му в момента е на лечение в Университетската многопрофилна болница Света Екатерина. Председателстващата съда Лада Паунова прие бележката. Тя все повече започва да прилича на джипи, отколкото на магистрат. И ако процесът продължава така, нищо чудно в бъдеще да се явява вместо с черна тога с бяла престилка. Макар и млада, тя спокойно би могла да се пенсионира, четейки сложните и неразбираеми медицински документи, които са на път окончателно да я откъснат от правото.
От доста време Паунова заедно с многострадалния градски прокурор Николай Кокинов и заместника му Роман Василев се опитват да намерят вещи лица - кардиолози, които да кажат позволява ли здравословното състояние на подсъдимия Карагеоргиев да се яви пред Темида. Засега усилията им остават без резултат. Поисканата нова - незнайно вече коя по ред съдебномедицинска експертиза, и този път не бе предоставена в съда. Определените този път двама кардиолози от Националната кардиологична болница не могли да изготвят исканата от тях експертиза. Единият от лекарите - д-р Радев, заявил, че не е специалист точно в тази област. В случая било необходимо мнението на инвазивен кардиолог. Другият експерт - д-р Доганов, пък излязъл в служебен отпуск до 30 октомври и не могли да го намерят, за да му връчат призовката. Третият от групата, съдебният медик доц. Станислав Христов, уведомил съда, че не можел да открие останалите двама. Без да губи самообладание в тази ситуация, съдия Паунова се разпореди прокуратурата в рамките на три дни да посочи експерти със специалност кардиология.
Ще внесем лекари от Европа!, изцепи се след заседанието заместник-градският прокурор Роман Василев. Той обяви, че след като България е член на ЕС, ще се наложи прокуратурата да търси медици извън пределите на страната. От Върховния касационен съд (ВКС) обаче го приземиха с коментар, че това не може да стане, тъй като чуждестранните лекари не присъствали в списъка на вещите лица, които имат право да участват в процеса. Възможно било обаче да се привлекат медици от други градове в България...
Прокуратурата коментира създалата се ситуация около Маргините с тих бойкот в лекарските среди. Докторите очевидно се страхували, но не било ясно дали някой заплашва медиците, или пък им плаща, за да отказват да съдействат по делото. От обвинението заявиха, че вече са изпратили писма до директорите на ВМА, Александровска болница и МВР болница с искане да предоставят списъци на кардиолози. Ако обаче и оттам се получи отказ, не е зле все пак да направим опит да внесем лекари от Европа. Емануел Барозу вече е подготвен от бившия ни премиер Сергей Станишев, който му искаше специалисти във всички области без медицината. Ако от Брюксел откажат - ще пробваме във Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във